Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:09, 29. 5. 2024.

| Društvo

Sindikalci DKC-a podneli tužbu protiv Grada Niša

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
IMG-9aecdb9c78834df4b7eceba39b463fff-V
Tužili Grad; foto: S. V.

Zbog toga što je za vršioca dužnosti direktora novoobrazovane ustanove Dečiji kulturno rekreativni centar imenovana Jelena Kalajdžić, master ekonomista, bez radnog iskustva u kulturi, radnici Dečijeg kulturnog centra, članovi Sindikata Nezavisnost, tužili su Skupštinu Grada, odnosno Grad Niš.

IMG-ee48b1cad687b87a45e9220c18b39692-V Sindikat "Nezavisnost" podneo tužbu; foto: S. V. Mesecima unazad, odbornici Skupštine Grada Niša usvajali su i poništavali odluke o osnivanju nove ustanove koja će nastati spajanjem Dečijeg kulturnog centra i Divljane. Poslednji put su to uradili 25. aprila, kada su usvojili odluku o osnivanju ustanove pod nazivom Dečiji kulturno rekreativnog centra Niš, koja će se pretežno baviti radom umetničkih ustanova.

Za v. d. direktora imenovana je Jelena Kalajdžić - odbornica Srpske napredne stranke, po zanimanju master ekonomista i savetnik za javne nabavke u Nišavskom upravnom okrugu.

Ovakva odluka Skupštine grada Niša je nezakonita jer je u suprotnosti sa odredbama Zakona o kulturi koji u čl. 36. st. 1. propisuje da kandidati za direktore ustanova kulture moraju imati visoko obrazovanje i najmanje pet godina radnog iskustva u kulturi, dok čl. 37. st. 4. istog zakona propisuje da vršilac dužnosti direktora mora da ispunjava uslove za izbor kandidata za direktora iz člana 36. stav 1. tog zakona. Ovaj osnovni uslov koji Zakon o kulturi propisuje kao imperativno pravilo Jelena Kalajdžić neispunjava - navode radnici u tužbi.

Odluka Skupštine grada, podećaju zaposleni, objavljena je u Službenom glasniku, ali nova Ustanova još nije registrovana ni kod registra Privrednog suda, niti kod Agencije za privredne registre.

U tužbi Gradu Nišu, odnosno Skupštini koju zastupa Pravobranilaštvo Grada Niša, traže da se u celosti poništi rešenje o imenovanju vršioca dužnosti direktora Dečijeg kulturno rekreativnog centra.

Radnici DKC-a nezadovoljni su nizom odluka koje su pratile osnivanje nove ustanove, ukazivali su na neregularnosti i više puta protestovali.

Sada su podneli prvu tužbu, a kako navode, njihov pravni tim “prati sve korake” i proverava svu dokumentaciju pa su moguće i nove tužbe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Srdjan J

    22:11 // 30. 5. 2024.

    Pa tako je! Tuzba nego kako.

  • Milica

    12:53 // 30. 5. 2024.

    Ne možeš im ništa, dečiji centar su već prodali!

  • Nesvok

    12:44 // 30. 5. 2024.

    Ljudi moji dragi pa kome to odgovara da postavlja za direktora nekog bez dana iskustva
    Neverovatno ali istinito
    Ovo je rubliku verovali ili ne
    To ne sme da se radi jer nije ispravno
    Proveriti zasto je ona postavljena i javno to objaviti
    Inace i u Nisstanu postavili za direktora Dejana iz SPSa bez dana iskustva i uzas u preduzecu
    Jednostavno covek ne zna nista o tom poslu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: