Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:12, 27. 9. 2024.

| Društvo

Sindikat i opozicija traže hitnu reakciju države zbog incidenta u "Juri"

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
jura
Pitaju koliko još nasilja treba da pretrpe radnici "Jure" pre nego što država reaguje? foto: I. M.

Nakon vesti o incidentu u leskovačkoj "Juri" u kojem je, prema navodima sindikata iz ove fabrike, menadžer gađao radnice stolicama, oglasili su se Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ističući da očekuju hitnu reakciju ministra rada i policije, kao i da kompanija bude odgovarajuće sankcionisana. Zaštitu prava zaposlenih traže i iz leskovačkog odbora Stranke slobode i pravde pitajući "gde je država da zaštiti svoje građane".

Koliko još nasilja treba da pretrpe radnici "Jure" pre nego što država reaguje? - pitanje je koje postavljaju iz sindikata "Sloga". Traže da nadležni hitno reaguju.

Očekujemo hitnu reakciju ministra rada i policije i zahtevamo da javnost bude obaveštena o preduzetim merama povodom ovog incidenta. Ponašanje ovog menadžera nije izolovan incident, već kontinuirana praksa zlostavljanja i nepoštovanja prava radnika, koju „Jura“ sprovodi od svog dolaska u Srbiju - navodi se u saopštenju sindikata.

Zahtevaju da kompanija „Jura“ i njeni menadžeri budu odgovarajuće sankcionisani, a "da se onima koji krše zakone Srbije oduzmu dozvole za rad i proglase nepoželjnim osobama".

Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo i mora se zaustaviti. Takvi strani investitori i njihov novac nisu potrebni ekonomiji koja sebe vidi kao „ekonomskog tigra“, a u stvarnosti nije ništa više od izgladnelog domaćeg mačeta koje je na izdisaju - stoji saopštenju.

Da današnji indident, zbog kojeg su dve radnice završile u bolnici, "ponovo pokazuje mračne uslove rada u ovoj fabrici", tvrdi narodna poslanica SSP iz Leskovca Jelena Spirić.

Nakon niza katastrofalnih dešavanja u Juri, koje poslodavac zataškava, i dalje nemamo odgovor na pitanje - Gde je država da zaštiti svoje građane? Umesto stvaranja dostojanstvenih radnih uslova, vlast svesno otvara ovakva mučilišta, samo zarad propagande, jer ih zaštita onih koji zaista rade apsolutno ne zanima - saopštila je Spirićeva.

Iz SSP zahtevaju da prava radnika budu zaštićena, jer svi oni zaslužuju da rade u bezbednim uslovima, bez straha od fizičkog ili verbalnog nasilja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Auttrikter

    19:28 // 27. 9. 2024.

    Sektaska knjizica ce sve to zataskati! Zivi bili, pa videli!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Za ovako grandiozan projekat mislim da je rok previše kratak i da treba biti najmanje 5 godina a i cenu bi trebalo povećati na bar 5M€ po km.

Siky67 čitalac

Tekst: Zaključen ugovor za obnovu auto-puta od Brestovca do Doljevca - oko 6 km za 18 meseci

Pronađite nas na: