Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:53, 8. 7. 2024.

| Društvo

Škola plivanja u Kuršumliji i Blacu, Prokupčani i ove godine bez bazena

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
bazen
Škola plivanja za decu u Kuršumliji i Blacu; foto: Lj. F.

Deca iz Kuršumlije i Blaca starosti od 6 do 12 godina, koja ne znaju da plivaju, a žele da nauče, mogu to da učine na bazenima u ovim mestima gde od danas počinju besplatne škole plivanja i trajaće tokom kupališne sezone. Bazeni u Kuršumliji i Blacu rade svakodnevno, a od 16. juna počela je sezona i na kupališnom kompleksu u Žitorađi, dok u Prokuplju, centru Topličkog okruga, ni ove godine ne radi gradski bazen, a građanima nije na raspolaganju ni jedno uređeno kupalište.

Na bazenima u Kuršumliji i Blacu školu plivanja organizuju Savez za školski sport i Sportski savez u saradnji sa Sportskim centrom Kuršumlije, dok je u Blacu za to zadužen Sportski centar Blace.

Od danas na bazenu u Kuršumliji počinje testiranje za upis na program “Nauči da plivaš”, potpuno besplatno za sve mališane koja ne znaju da plivaju. Treninzi će biti svakog ponedeljka, srede i petka. Sa decom će raditi profesori fizičke kulture. Da bi obezbedili potpunu bezbednost naše dece, potrebno je da se ispune određeni uslovi prilikom upisa, da je visina deteta minimum 135 cm zbog dubine bazena u najplićem delu, da dete ima saglasnost roditelja, staratelja, koja se potpisuje na prvom treningu i da dete ne zna da pliva - kažu u Sportskom centru Kuršumlija.

U Kuršumliji imaju i posebne povlastice za posetioce, neće se naplaćivati ležaljke i suncobrani, deca do 7 godina ne plaćaju ulaz, a kao i prethodnih godina najbolji učenici kuršumlijskih škola su nagrađeni besplatnim ulazom, pa su odlični učenici sa svim peticama dobili besplatno 10 dnevnih karata za bazen, dok nosioci Vukove diplome cele sezone mogu da besplatno koriste bazen.

Cena dnevne karte za odrasle je 250 dinara u Kuršumliji, odnosno 200 dinara u Blacu i 300 dinara u Žitorađi.


Centar Topličkog okruga bez uređenog kupališta na svojoj teritoriji

Kao i prethodnih nekoliko godina, Prokuplje kao centar Topličkog okruga i ove godine neće imati na svojoj teritoriji ni jedno uređeno kupalište, jer je bazen u tom gradu van funkcije već nekoliko godina.

Gradski bazen u Prokuplju, koji je bez prestanka radio 50-ak i više godina, pre tri godine je odlukom lokalne vlasti zatvoren, a kao razlog se navodi nedostatak novca i velika ulaganja koja su potrebna da bi se osposobio za rad. bazen ulaz Bazen u Prokuplju i ove godine zatvoren za posetioce; Foto: Lj. M.

Nakon gašenja Sportskog centra bazen kojim su upravljali prešao je u nadležnost Grada, a lokalna vlast je procenila da su troškovi za održavanje i puštanje bazena u rad preveliki za lokalni budžet, pa je odlučeno da se izda koncesionaru, ali je koncesiona ponuda propala jer nije bilo zainteresovanih ponuđača.

Prokupčani su za koncesiju na 35 ili 40 godina tražili naknadu koja ne može biti manja od 500.000 dinara godišnje, a izdavala se površina od 1,9 hektara na kojoj se nalaze gradski bazen, teniski tereni, ugostiteljski objekat, sportska hala, kao i prostor gde je ranije bila stočna pijaca.

Gradska vlast u Prokuplju je ranije za konsultantske usluge oko koncesije platila preko 1,8 miliona dinara, a prokupačka opozicija tvrdi da je samo taj novac koji je dat za konsultante bio dovoljan da se osposobi bazen i omogući Prokupčanima da letnje dane provedu na bazenu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miksa

    18:52 // 8. 7. 2024.

    Braća Prokupčani, obožavali su Slobu a sada AV. Zato je Prokuplje sve manje, saobraćaj prolazi kroz centar pun rupa, a bazen je privilegija 23. veka za Prokuplje. Ali oni vole Vodju i to je to.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Južne vesti juče objavile članak a od jutros je počelo sa čišćenjem i sređivanjem ispred stanice kod lokomotive. Posao završili za tri sata, eto koliko je bilo potrebno da se bar nešto dovede u red

Vremeplov Čitalac

Tekst: Glavna železnička stanica u Nišu - nekada puna života, sada pusta i zaboravljena

Pronađite nas na: