Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:15, 16. 10. 2024.

| Društvo

Skoro sve tezge na Pantelejskoj pijaci prazne i "hvataju" paučinu i prašinu

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
pantelejska-pijaca3
Većina tezgi prazna; foto: J. C. M.

Svečano je otvorena pre tri i po meseca pijaca na Panteleju u koju je uloženo oko 50 miliona dinara, ali prodavaca i kupaca maltene nema. Većina tezgi "hvata" paučinu i prašinu, jedini lokal koji je otvoren ne radi već mesec dana, dok crvena vrpca koja je presečena na otvaranju i dalje stoji na kapiji. Tek troje prodavaca koje smo zatekli kažu da prođu i sati dok ne naiđe mušterija, ali se nadaju da će se to promeniti.

pantelejska-pijaca1 Robe nema, paučine ima; foto: J. C. M.Od 60 tezgi namenjenih za prodaju poljoprivrednih proizvoda samo 6 njih ispunjeno je voćem i povrćem koje nude 3 prodavca. Ostale tezge prazne i pune prašine. Prodavci koje smo zatekli kažu, bilo ih je više na početku, ali su mnogi odustali posle dvadesetak dana.

Pijaca je počela da radi 2. jula i taj prvi mesec nas je bilo više. Možda oko 20. Ali odustali su ljudi, jer nema mušterija, nema potražnje i ne isplati im se da plaćaju zakup - kaže Tanja Stojanović čije su tezge prve od ulaza na pijacu.

Tanja je skoro svakog dana na pijaci i kaže da je vikendom bolji pazar jer ima i više ljudi, pa da tada bude i više prodavaca, ali da bude dana kada je ona jedina na pijaci. pantelejska-pijaca5 Tanja se nada da će pijaca oživeti; foto: J. C. M.

Još to nije zaživelo. Ne odustajemo, borimo se, da dođu što više i mušterije i prodavci. Još se nisu navikli da dolaze, oni očekuju da mi ostanemo do uveče, ali mi ne možemo još to, jer moramo da spremimo robu za sutra - kaže Tanja.

I većina lokala je prazno. Radi samo lokal u kojem je Pošta, u jednom su radnici JKP Tržnica, dok jedan koji je otvoren pre 3 meseca ne radi već mesec dana i pitanje je da li će nastaviti sa radom.


Slaba ponuda, slaba i potražnja

pantelejska-pijaca11 Samo nekoliko prodavaca; foto: J. C. M.Iako je naselje Panteleju sve veće i prema nekim procenama tu živi oko 30 hiljada ljudi, malo je onih koji svrate na pijacu.

Prođe i nekoliko sati dok neko ne naiđe. Često samo naprave krug i ništa ne kupe. Kažu, jeftinije im i lakše da kupe u piljari - objašnjava prodavac.

Na pijaci srećemo stariju Nišlijku koja živi u zgradi prekoputa pijace, ali kaže da češće odlazi na Durlansku pijacu jer je tamo, ističe, veća ponuda. pantelejska-pijaca6 foto: J. C. M.

Ovde je slaba ponuda, zato ne dolazim često. Dobili smo pijacu koja se sada maltene prazna i to je stvarno žalosno. Lepa pijaca, izgrađeno, uloženo, ali šteta da propadne. Baš šteta. Moje mišljenje da pijaca nije trebalo da bude na ovoj lokaciji, već od drugog kružnog toka na dole, gde ima više ljudi - kaže ova Nišlija.

Oni mlađi žitelji naselja kažu da im je lakše da povrće i voće kupuju u piljarama kojih je u ovom kraju dosta.

Kad dođem sa posla, pijaca već i ne radi. A i kad je vikend, brže mi je i lakše da samo siđem ispred zgrade i kupim ono što mi treba u piljarama koje su uvek snabdevene - kaže jedna stanarka ovog naselja.

Nekima je cena ključni razlog što neće na pijacu i kažu da im je jeftinije da pazare u marketima ili na drugim pijacama.


Dobra ideja ili promašena investicija?

pantelejska-pijaca10 foto: J. C. M.Da Pantelej ima sve više stanovnika i da zato treba da dobije novu pijacu rekao je još krajem 2021. godine direktor JKP Tržnica.

Izgradnja pijace počela je krajem prošle godine, a izvođaču radova, firmi Dim energy je za posao gradnje i opremanje isplaćeno blizu 50 miliona dinara sa PDV-om.

Inače, vlasnici parcela na kojima je izgrađena su pre samih radova tvrdili da im je to zemljište nelegalno oduzeto. Navodili su da ih niko nije obavestio, niti im ponudio neki dogovor, pa su ranije tužili Grad, a neki i Tržnicu, za uzurpaciju.

Da li je izgradnja pijace dobra investicija i da li će biti ekonomski isplativa, možda je još rano reći. Kako je zadovoljan trenutnim stanjem na pijaci i da li ima ideja da se ona nekako oživi, pokušali smo da pitamo direktora JKP Tržnica Gorana Đorđevića, ali nije se javio na naše telefonske pozive.

Podsetimo, neke od ranijih novoizgrađenih pijaca u Nišu nisu zaživele dugo. Tri godine nakon otvaranja, zatvorena je pijaca u niškom naselju Delijski vis, na koju je potrošeno 2 miliona. Dok je pijaca u Duvaništu, na čiju izgradnju je potrošeno 2,5 miliona evra, dobila potpuno novu namenu, pa je tu sada robna kuća.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Vera Tričkovic Belka

    12:27 // 16. 10. 2024.

    Na postelji piljara koliko zelite ovo je najskuplje mesto smisleno za pijacu bolje da su napravili park za sedenje

  • Student

    12:21 // 16. 10. 2024.

    Kompletno opremljena bolnica u Kruševcu zvrji prazna, a vi se zabrinuli za pijacu. Pa tu su malo ukrali! Mogu oni mnogo vise,samo im dajte šansu na sledećim izborima,

  • Alo

    11:47 // 16. 10. 2024.

    Pa Niš mora da gasi Opštine bankrotiraće a vi otvarate pijace svašta...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Pronađite nas na: