Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:55, 29. 5. 2024.

| Društvo

Slučaj "nestalih beba" niškim pravnicima doneo pobedu na takmičenju u Skoplju

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
442428199_330809489882943_2318632411599463063_n
Drugi veliki trijunf za troje niških pravnika na međunarodnim takmičenjima; foto: Akademija za sudije i javne tužioce Severne Makedonije, Pravosudna Akademija Turske

U konkurenciji 10 pravnih timova iz svih zemalja Balkana i Turske, polaznici niške Pravosudne akademije Jelena Mihajlović, Gala Bogosavljević i Luka Anđelković osvojili su prvo mesto na regionalnom takmičenju u Skoplju. Timovi su imali zadatak da predstave neku od presuda donetu protiv svoje države, a niški pravnici kažu da su im ovakva takmičenja kao budućim sudijama i javnim tužiocima izuzetno važna.

Na regionalnom takmičenju pravni timovi su predstavljali neke od slučajeva iz prakse Evropskog suda za ljudska prava, a niški tim je pobedio obradom presude u kojoj je utvrđeno da je došlo do propusta Republike Srbije da pruži roditeljima nestalih beba odgovore na njihova pitanja.

U prezentaciji smo kritički analizirali sam lex specialis i praksu domaćih sudova u njegovoj primeni, imajući u vidu da zakon nije doprineo razjašnjenju spornih slučajeva, te su roditelji i dalje daleko od istine u pogledu sudbine njihove dece. U najvećem broju slučajeva domaći sudovi nisu mogli da utvrde da li su deca zaista umrla odmah nakon rođenja ili su mrtvorođena, ili su pak nestala na neki drugi način - rekao je Luka Anđelković.

445976425_7399908993452385_9063180570217460691_n Drugi veliki trijunf za troje niških pravnika na međunarodnim takmičenjima; foto: Akademija za sudije i javne tužioce Severne Makedonije, Pravosudna Akademija Turske Slučaj nestalih beba su izabrali, kaže Gala Bogosavljević, jer smatraju da ljudi nisu dovoljno upoznati sa borbom roditelja koji traže svoju decu. Ona dodaje da pobedom žele da doprinesu dodatnom publicitetu i pažnji.

Takođe je bitno pomenuti da Evopski sud po ostalim predstavkama u slučajevima nestalih beba više nije postupao zbog toga što je država obezbedila pravni mehanizam za roditelje i rešenje njihovih problema, iako u praksi to nije dalo, po našem misljenju zadovoljavajuće rezultate - rekla je Gala Bogosavljević.

Ovakva takmičenja, prema rečima Jelene Mihajlović za njih, kao buduće sudije i javne tužioce su važna, jer predstavljaju mogućnost da se upoznaju sa standardima koje je ustanovio Evropski sud za ljudska prava, a koje su srpski sudovi u obavezi da direktno primenjuju.

To svakako doprinosi kvalitetu sudskih i javnotužilackih odluka, u čijoj izradi učestvujemo i sada, kao polaznici obuke na Pravosudnoj akademiji, ali i kritičkoj analizi pravnih problemi sa kojima se susrećemo u radu. Pored toga, bilo je zanimljivo videti pravno rezonovanje kolega iz regiona, ali i saznati da se i oni suočavaju sa sličnim izazovima u praksi - kaže Jelena Mihajlović.

Inače, pobeda na takmičenju u Skoplju nije prva za troje niških pravnika i polaznika Pravosudne akademije Srbije, s obzirom na to da su 2021. godine na međunarodnom takmičenju u Lisabonu pokazali najbolje poznavanje i primenu prava Evropske Unije i Evropske konvencije o ljudskim pravima Saveta Evrope.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • zasto ne obrade temu kako njihov vodja sekte krsi ustavna ovlascenja?

    11:24 // 29. 5. 2024.

    aj upisi akademiju i zaposli se kao sudija ili tuzilac a da nisi clan vladajuce sekte?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: