Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:31, 9. 8. 2024.

| Društvo

Sotirovski i Džunić 3 dana pred promenu vlasti ušli u Komisiju za projekte vredne preko 2 miliona evra

Autor:Sonja Vidojković, Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
sotirovski, džunić
foto: Tamara Radovanović

Odlazeća gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, bivši predsednik niške Skupštine Boban Džunić i aktuelna načelnica Gradske uprave za finansije Nina Ilić čine noovosnovanu lokalnu Komisiju za kapitalne investicije, formiranu tri dana pred konstitutivnu sednicu gradske Skupštine. Komisija, čije formiranje je Vlada naložila pre 10 meseci, treba da brine o projektima vredim preko 2 miliona evra.

Gradsko veće na čelu sa Draganom Sotirovski donelo je rešenje o obrazovanju Komisije za kapitalne investicije i imenovalo je za predsednika, tri dana pred konstitutivnu sednicu Skupštine grada Niša, na kojoj će biti formirana nova vlast u Nišu.

Zadatak Komisije je da sagledava značaj lokalnih kapitalnih projekata za ekonomski razvoj, da ocenjuje, rangira i vrši selekciju lokalnih kapitalnih projekata, predlaže njihovo uključivanje u budžet.

U opisu posla odlazećih gradskih funkcionera i načelnice koja jedina nema v. d. status u Gradskoj upravi je niz zadataka vezanih za kapitalne projekte u Nišu, a prvi je da sami donesu Poslovnik o radu nove Komisije.

Sotirovski, Džunić i Ilić najviše će brinuti o usklađenosti kapitalnih projekata sa zakonom, o izvorima finansiranja i realizaciji lokalnih kapitalnih projekata koji se finansiraju ili sufinansiraju iz budžeta Grada Niša i čiji procenjeni troškovi iznose preko 2.000.000 evra.

Da li će po formiranju nove vlasti u Nišu, Sotirovski i Džunić, koje SNS nije stavio na listu za lokalne izbore, biti zamenjeni ili će nastaviti da brinu o najvrednijim projektima gradu, ostaje da se vidi.

Prema rezultatima izbora održanih 2. juna, Srpska napredna stranka zajedno sa svojim koalicionim partnerima i sa Ruskom strankom može da formira vlast u Nišu jer ima 31 mandat, dok opozicija ima 30 odbornika.

U danima pred konstitutivnu sednicu licitira se brojkama, a Južne vesti nezvanično saznaju da je odbornička grupa SNS imala sastanak, na kome su se dogovorili oko toga ko će koju funkciju preuzeti.


Gradsko veće posle 10 meseci formiralo komisiju

Uredbom Vlade Srbije od 14. septembra 2023. godine odlučeno je da je "jedinica lokalne samouprave dužna da obrazuje Lokalnu komisiju u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe, i da o tome obavesti Ministarstvo finansija".

Za grad kao jedinicu lokalne samouprave, Lokalnu komisiju iz stava 5. ovog člana čine predsednik Skupštine Grada, gradonačelnik i načelnik Gradske uprave, odnosno načelnik Gradske uprave nadležan za poslove finansija, u slučaju kada je gradska uprava organizovana u više uprava - piše u uredbi.

Gradsko veće Niša formirala je Komisiju 10 meseci kasnije - na sednici Veća, čije su sednice najčešće tajne poslednjih godina, održanoj 9. jula ove godine.

U Službenom listu, čija izdanja često kasne, objavljeno je mesec dana kasnije - 9. avgusta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Берија

    10:59 // 16. 8. 2024.

    Sotir se razume u projekte ko Marica u ...

  • Vlada

    16:57 // 11. 8. 2024.

    Ono najbitnije ste stavili poslednje. Komisiju cine njih troje po funkciji. Kada dodju novi, bice novi clanovi komisije

  • Angel

    21:22 // 10. 8. 2024.

    Treba sve Komisije i Tendere koji su sklopljeni od izbora drugog Juna pa sve do sada poništiti to je namontirano za jedne te iste ljude da narednoj garnituri odmah u startu prave probleme sve proveriti i poništiti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: