Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 10. 9. 2024.

| Društvo

Šta bi bilo kada bi Mesec nestao - predavanje i teleskopsko posmatranje u Nišu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
mesec
Za ljubitelje astronomije; ilustracija; foto: Tamara Radovanović

Predavanje “Šta bi bilo kad ga ne bi bilo ili zašto nam je Mesec toliko bitan?” biće održano u četvrtak, 12. septembra, od 19:30, u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Ako vremenski uslovi dozvole, nakon predavanja, od 21 sat, posetioci će moći da posmatraju Mesec i Saturn preko teleskopa sa parkinga PMF-a.

I predavanje i teleskopsko posmatranje biće besplatni i moći će da učestvuju svi zainteresovani, navode iz Astronomskog društva “Alfa” i Departmana za fiziku PMF-a, koji organizuju događaj.

Predavač će biti redovni profesor PMF-a u penziji Dragan Gajić, a na predavanju će biti reči o uticajima Meseca na život na Zemlji, na klimu, tektoniku, vulkane i vode.

Ljudi su oduvek bili svesni velikog značaja Meseca, što je utkano u kulturno, religijsko, istorijsko, saznajno nasleđe verovatno svih naroda na planeti. U laičkoj javnosti uglavnom ne postoji svest da njegovo postojanje ima mnogo dublji i značajniji uticaj na našu planetu, pa samim tim, i na njenu biosferu - piše u pozivu.

Kako ističu organizatori, fizički uticaji Meseca na Zemlju doprineli su da život na njoj nastane, razvija se i opstaje.

Tokom istorije Mesec se sudarao sa ogromnim brojem kosmičkih objekata, o čemu danas svedoče milioni kratera na njegovoj površini. Da ga nije bilo, velika je verovatnoća da bi mnogo takvih tela završilo na Zemlji. To bi moglo drastično da promeni geofizičke uslove na njoj, a to bi bitno uticalo na razvoj i opstanak biosfere. Gravitacionom interakcijom sa Zemljom on je bitno uticao na stabilnost i karakteristike njenog kretanja, što se ogleda, pre svega, kroz precesiju i nagib njene ose rotacije - navode organizatori.

Šta je ono u vezi sa Mesecom što može da ugrozi opstanak života na Zemlji ili da bitno promeni njegove forme, do čega bi doveo eksplozivni nestanak Meseca koji bi nastao sudarom sa nekom lutajućom planetom i koja je verovatnoća da se to desi - neka su od pitanja o kojima će takođe biti reči na PMF-u.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    15:46 // 10. 9. 2024.

    "Нема више Сунца
    нема више Месецаааа...
    Ја се питам,драги моји,
    шта ће бити са намааа...?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Baš dobra lokacija da se naprave 3-4 zgrade sa lokalima

Hepek Čitalac

Tekst: Pre 80 godina zvanično prestao da funkcioniše Logor "Crveni krst" u Nišu

Pronađite nas na: