Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:09, 9. 10. 2024.

| Društvo

Šta će biti sa akva-parkom u Nišu - ugovor ističe, radovi nisu završeni, troškovi "neopravdani"

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
akva park (8)
Kada će biti završen?; foto: Sonja Vidojković

Za manje od dva meseca ističe ugovor sa firmama koje grade akva-park u Nišu, a iako je bivša gradonačelnica Dragana Sotirovski uveravala da će sve biti završeno u roku, nova gradska vlast kaže da će možda morati da traže privatnog partnera kako bi napokon izgradili ovaj turistički kompleks. Šta će biti sa investicijom vrednom 1,7 milijardi dinara - ne zna se, ali se zna da je deo novca otišao “neopravdano” - to je pokazao izveštaj DRI.

akva park (16) Ističe rok; foto: Sonja Vidojković Pripremni radovi na izgradnji akva-parka počeli su februara 2022. godine, bivša gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski jedno vreme nije bila zadovoljna dinamikom radova, zatim je promenila mišljenje i do kraja mandata ostala pri stavu da će radovi na “najvećoj investiciji Grada Niša” biti gotovi na vreme.

Ugovor sa konzorcijumom koji predvodi beogradska firma Alex E&C ističe 22. novembra, na tabli ispred gradilišta na Loznom kalemu kao rok za završetak radova naveden je 17. novembar. Na terenu se golim okom ne primećuje pomak u odnosu na maj kada je Sotirovski pred izbore vodila saradnike i novinare u obilazak akva-parka.

akva park (12) Najveći objekat nezavršen; foto: Sonja Vidojković Najveći objekat koji bi trebalo da radi tokom cele godine i da u njemu bude nekoliko bazena, spa i restoran nije završen, radnici su u kompleksu, ali šta tačno rade - nadležni ne otkrivaju. Pre pet meseci bazeni u akva-parku bili su puni vode, ali pozdemne, voda je bila i oko drugih objekata u kompleksu, beton ispucao i zagletovan.

Predsednik niške Skupštine Igor Novaković je za televiziju Zona izjavio da su radovi “praktično obustavljeni”, da će biti nastavljeni naredne godine i da je “politička odluka” da Grad nađe privatnog partnera sa kojim će završiti izgradnju akva-parka.

IMG_20240514_094654 Bazeni bili puni u maju; foto: S. V. S druge strane, gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović kaže da treba “dobro razmisliti” o javno-privatnom partnerstvu.

Taj privatni partner koji bi ušao sa svojim udelom u partnerstvo bi na neki način verovatno sutra i upravljao tim akva parkom. Princip na kom leži javno privatno partnerstvo je da Grad obezbeđuje deo novca, a deo privatni partner, ali on posle traži upravljanje ili deo prihoda. Naravno da postoji ta varijanta, potrebno je naći adekvatnu kuću koja bi tako nešto želela, a u ovoj fazi u kojoj je akva park, još uvek nije izgrađen, može da se nađe partner koji bi ga verovatno završio i koji bi sutra upravljao. Različiti su modeli, potrebno je vreme za sagledavanje čitavog tog problema, a onda ćemo izaći sa rešenjima - navodi gradonačelnik.

O javno-privatnom partnerstvu govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić još 2021. godine, kada je, kako je rekao, “molio Draganu Sotirovski da država ne upravlja akva-parkom već da se oformi javno-privatno partnerstvo”, ali da ga ona nije poslušala.


Šta je otkrila DRI?

Povezivanje objekta na gasovodnu mrežu, stručni nadzor i neopravdani avasni, nepravilonosti su vezane za akva-park koje je Državna revizorska institucija otkrila u izveštaju kojim su analizirali finansije Grada Niša, napisanom na 313 strana.

akva park (14) Bez upotrebne dozvole; foto: Sonja Vidojković Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski zaključila je dva ugovora za priključenje objekta na distributivnu gasovodnu mrežu Jugorosgaz a.d. Beograd i po tim ugovorima je 2022. godine isplaćen avans u iznosu od 100% ugovorene vrednosti - 3.663.000 dinara.

Previđeno je da dobavljač izvrši ugradnju merno regulacione stanice kada korisnik (Grad Niš) dostavi upotrebnu dozvolu za unutrašnju gasnu instalaciju. S obzirom da radovi na izgradnji akva parka još uvek nisu završeni, nije moguće obezbediti upotrebnu dozvolu, pa samim tim ni Jugorosgaz a.d. ne može izvršiti svoje obaveze do kraja i time opravdati dati avans - navodi DRI.

akva park (9) Ko je vršio nadzor; foto: Sonja Vidojković Iako je, prema ugovoru vrednom 88 miliona dinara, trebalo poslove stručnog nadzora za izgradnju akva-parka da radi Direkcija za izgradnju Grada Niša, ona nije radila samostalno već je pomoć potražila od novosadske firme ADS Energo koncept.

Direkcija je fakturisala nadzor za izgradnju akva parka, za koji je po sprovedenom postupku javne nabavke zaključila ugovor o pružanju usluga vršenja stručnog nadzora nad izvođenjem radova na izgradnji sportsko-rekreativnog kompleksa - Akva park u Nišu sa ADS Energo koncept, u vrednosti 5.667.000 dinara bez PDV-a odnosno 6.801.000 dinara sa PDV-om. Računom od 31.3.2023. godine fakturisana je usluga navedenog nadzora u iznosu 1.639.000 dinara - piše u izveštaju DRI.

Sa izvođačem radova Alex engineering & construction, Grad Niš je potpisivao tri pojedinačna ugovora, a DRI je i tu otkrila nepravilnosti koje se tiču avansa.

Na osnovu izvršene revizije uzorkovane dokumentacije zaključeni su pojedinačni ugovori broj 2 i broj 3 za izgradnju akva parka kojima su dati avansi u visini 50% ugovorene vrednosti iako dobavljač pre toga nije izvršio povraćaj neopravdanog dela avansa po prethodnom ugovoru - navodi DRI.

Komentar Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER) na izveštaj DRI i nepravilnosti koje se odnose na akva-park nije stigao do objavljivanja ovog teksta, a nisu odgovorili ni na pitanje šta će biti sa investicijom vrednom 1,7 milijardi dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Posmatrač

    23:08 // 9. 10. 2024.

    Ovo je za istražne organe ko je dozvolio da se poslovi odrađuju kao usporeni snimak, iz aviona se vidi da im nije bilo do Aqva parka nego eto čisto da se potroši koje kilo cementa i peska i stane sa radovima čisto pranje para sramota!!!

  • Bayazit

    21:20 // 9. 10. 2024.

    Па ви деценијама не мож направите постројење на Циганском кључу, а ће правите аква парк ! Бегајте се !

  • Tajanstveni Alan

    19:05 // 9. 10. 2024.

    Da se zabezekne prosečan covek, koji zivi od bedne plate i jedva krpi kraj s krajem. Nezavrseno, probijeno nekoliko rokova, ogromna svota narodnih para u privatnim dzepovima, DRI, lazi napretek, nikome ne fali ni dlaka s glave... I, ovi sto nasledise ovu kradju decenije, zamajavaju, jer lako im je sa ovakvim stanovnicima kasabe Nis!
    Izmestanje pruge, stadion... Imate li decu, brinete li?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Mi Srbi smo, garant, pali s Marsa!

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: "Možda smo, ipak, pali na Zemlju?" - predavanje u Nišu

Pronađite nas na: