Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:11, 15. 9. 2024.

| Društvo

Šta dišu južnjaci - vazduh u Nišu i Pirotu u najzagađenijoj kategoriji

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Zagađenje vazduha Niš, decembar 2022, slika1; foto: JV Ljubica Jocić
Veliko zagađenje i u Vranju i u Leskovcu; ilustracija; foto: Ljubica Jocić

Vazduh u Nišu i Pirotu spada u treću, najlošiju kategoriju i prekomerno je zagađen zbog štetnih PM10 i PM2.5 čestica, istaknuto je u izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine o kvalitetu vazduha za 2023. Godišnje vrednost PM10 čestica prekoračene su i u Leskovcu, dok je u Vranju prekoračena dnevna granična vrednost ugljen-monoksida.

Screenshot 2024-09-13 at 20.02.05 foto: printscreen Kako je navedeno u izveštaju, Niš i Pirot su na spisku gradova treće kategorije zagađenosti zbog prekoračenja PM10 i PM2.5 čestica. Tu su i Novi Sad, Pančevo, Smederevo, Kosjerić, Užice, Kruševac, Novi Pazar i Valjevo.

Godišnja granična vrednost štetnih PM10 čestica, koje su jedan od glavnih pokazatelja toga koliko je vazduh zagađen, iznosi 40, a na mernoj stanici kod leskovačke Medicinske škole je srednja vrednost za prošlu godinu čak 69.

U Leskovcu je izmerena i najviša maksimalna dnevna vrednost PM10 čestica - 270.

Screenshot 2024-09-13 at 19.49.40 foto: printscreen Kada je reč o PM2.5 česticama, granična vrednost, koja iznosi 25, prekoračena je u Nišu (31), kao i u Čačku, Gornjem Milanovcu i Šapcu.

Godišnja granična vrednost ugljen-monoksida nije prekoračena prošle godine ni na jednoj mernoj stanici, ali je dnevna granična vrednost bila veća od dozvoljene, između ostalih gradova, u Vranju.

Broj dana sa prekoračenjem maksimalne osmosatne koncentracije ugljen-monoksida bio je samo u Vranju dva dana - piše u izveštaju.

Kako ističu iz Agencije, u Nišu je prekoračenja graničnih vrednosti tokom 2023. bilo ukupno 63 dana i tokom poslednje tri godine se ta cifra nije značajno menjala.


Tim 42: Zdravlje Leskovčana ugroženo

To što je Leskovac u samom vrhu po zagađenosti u Srbiji iz Tima 42 vide kao alarmantno.

Rezultati ovih merenja ne ulaze u zvaničnu ocenu stanja kvaliteta vazduha, pa iako već drugu godinu zaredom pokazuju da je vazduh u Leskovcu prekomerno zagađen, istovremeno se na osnovu informacije da je zona Srbija ocenjena kao I kategorije - čist ili neznatno zagađen stiče potpuno pogrešan utisak da je istog kvaliteta i vazduh u Leskovcu - navode iz Tima 42.

Screenshot 2024-09-13 at 19.49.13 foto: printscreen Zbog takve kategorizacije, dodaju, lokalna samouprava nema obavezu da izradi Plan kvaliteta vazduha i da sprovede određene mere za poboljšanje kvaliteta vazduha. U međuvremenu, smatraju, zdravlje Leskovčana je ugroženo.

U Zakonu o zaštiti životne sredine, kao i u Kratkoročnom akcionom planu za zaštitu vazduha na teritoriji Grada Leskovca, navedene su mere koje se odnose na upozorenje stanovništva putem medija i drugim elektronskim putem na opasnost od zagađenog i jako zagađenog vazduha. Mere upozorenja nisu sprovedene i javnost nije bila obaveštena od strane lokalne samouprave o povećanim koncentracijama PM čestica u vazduhu tokom 2023. godine - tvrde iz Tima 42.

Ističu i da nedostaje “zvanična ocena” kvaliteta vazduha u tom gradu i upozoravaju da čak i povodom požara u fabrici Nevena Color krajem avgusta ove godine javnost nije bila pravovremeno i precizno informisana o stanju vazduha.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stojko

    21:39 // 17. 9. 2024.

    Cena koju cemo platiti zbog zagadjena vazduha je previsoka a najvise ce pogoditi decu koja raste u takvom okruzenju. Ako ne reagujemo zbog nas za koje je vec kasno onda moramo zbog nase dece !

  • Tajanstveni Alan

    18:25 // 16. 9. 2024.

    Ako ne jave televizije, megafoni sekte, nema zagađenja! Tako, da, zatucani narode, uzivaj, vazno da je ovima na vlasti dobro!

  • Duško Crni put

    15:31 // 16. 9. 2024.

    Gde se izgubi miris pogače iz nakerenih kućeraka iz niških mahala, kad nam nisu škodile ni zadimljene lokomotive na ugalj, a mi se igrali pored pruge?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Hoce li da dođe Severina i zapeva "Gas, gas"

Qgo Čitalac

Tekst: Novo obećanje - kotlarnica Univerziteta u Nišu ove grejne sezone prelazi na gas

Pronađite nas na: