Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:50, 15. 10. 2024.

| Društvo

Stečajni upravnik kaže da je spisak neažuran, Novaković da je svoj patent naplatio pre više od 10 godina

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Igor Novaković
Novaković kaže da mu je dug isplaćen; foto: JV

Predsednik Skupštine Niša Igor Novaković kaže da je potraživanja od Niteksa naplatio pre više od 10 godina i da spisak radnika propalih preduzeća koji očekuju isplatu, a na kojem se nalazi, nije ni gledao. Stečajni upravnik Raica Milićević potvrđuje da su Novaković i njegov pokojni otac isplaćeni i dodaje da ne zna na osnovu čega su sastavljani spiskovi.

Ko je sastavljao spiskove i zašto na njemu nema radnika pojedinih propalih niških preduzeća - pitanje je koje postavljaju i ti radnici.

Milićević ističe da bi bilo krivično delo da neko ko je već naplatio dug to učini opet i siguran je da Novaković to neće učiniti. Pretpostavlja da su spiskovi napravljeni na osnovu sudske dokumentacije i da su neažurni.

Ne znam na osnovu čega su pravljeni ti spiskovi. Nas niko nije kontaktirao kao stečajne upravnike. Pretpostavljam da su te podatke uzimali iz sudske dokumentacije. Kod otvaranja stečaja svi prijavljuju svoje potraživanje i tada se sastavlja neki dokument koji se zove zaključak o utvrđenim i otvorenim potraživanjima. U tom zaključku su Igor i njegov pokojni otac bili kod otvaranja stečaja - navodi on.

Međutim, dodaje dalje, u toku stečaja, kada je Niteks uzeo novac od prodaje imovine u Medveđi, Igoru Novakoviću i pokojnom Miletu Novakoviću su isplaćena dugovanja pošto su imali hipoteku nad tom imovinom, koju su podigli pre početka stečajnog postupka.

Oni su bili poverioci u stečaju. Na osnovu svojih potraživanja, pre otvaranja stečaja, stavili su hipoteku na fabrici u Medveđi, što im je dalo prioritet kod unovčenja tog dela imovine. To se zovu razlučni poverioci u stečaju. To su oni koji pre otvaranja stečaja stave hipoteku i tim redosledom su bili prioritet. Oni nam to prijave kod otvaranja stečaja, pa je koleginica koja je vodila postupak u vreme prodaje imovine u Medveđi, a po zakonu stečaj je sudski postupak, morala da namiri redom one koji su postavili hipoteke. Oni se kod nas u ovom stečajnom postupku vode kao da su imali svoja potraživanja, ali da su u potpunosti namireni na osnovu razlučnog prava koje su ostvarili na osnovu hipoteke pre otvaranja stečaja - pojašnjava Milićević.

Dokumentaciju iz stečajnog postupka u ovom slučaju očekujemo od suda i agencije zadužene za stečaje jer stečajni upravnik Milićević navodi da nema ovlašćenja da je "iznosi". Novaković kaže da je potraživanja, kao i njegov pokojni otac, naplatio pre više od deset godina.

Mene ti spiskovi ne interesuju, nisam ih ni gledao. Znam da ne potražujem ni dinar, iako u principu potražujem 70.000 evra, ali sam se odrekao tih potraživanja i nisam ih prijavio u stečajnu masu. Ovo je prijavljeno da bih sprečio zloupotrebu patenta. Tata je to naplatio 6 miliona, a ja oko 1,2 miliona dinara - navodi predsednik Skupštine Niša.

Dodaje da je reč o potraživanjima u vezi sa njihovim patentom za infracrvene boje, koji je Niteks dao na besplatno korišćenje drugim fabrikama, a nije smeo. Kasnije su ga Novakovići dali Vojsci.

Pitali smo i zvanični organ Grada - Gradsko veće, zašto koriste neažurne spiskove i šalju ih na Skupštinu kao zvanične dokumente, kao i to šta je sa ostalim radnicima koji nisu na spisku i očekujemo odgovore.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tamara

    17:31 // 15. 10. 2024.

    Vi sto ste na vlast bas vredjate ovaj narod, najvece razocarenje je doktor milic mozda cak i vece nego ovi na vlast..cim on onako im laska to je milica zavetnica broj 2

    • AntiSNS

      18:42 // 15. 10. 2024.

      Bas vam drma kavez doktor Milic, pa koristite svaku priliku da ga blatite,a?

  • bubuleja

    17:27 // 15. 10. 2024.

    sram vas bilo!

  • Smuk II

    17:15 // 15. 10. 2024.

    A,be...isplatite ga,aman,na naš račun i muziku mu naručite!Kad' su "Nišlije" bilí cicije? "on" je i zaslužio ali kad' ga isplaćujete to mora da bude natenane - da ga ne strefi srčka!A i Dačić da mu zapoje na uvo - "Bulbuli mori pojev..."!
    Da se razumemo,ja se divim ovakvim "ljudinama" iz "redova" SPS-ovaca i "redova" SNS-ovaca jer nema "boljih" i "umnijeh" egzemplara Serbskoga naroda! Za siću

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne vozi onaj sa vozačkom dozvolom, nego uporan!

Bumbar Čitalac

Tekst: 53-godišnjak opet uhvaćen bez vozačke dozvole - oduzeli mu i drugi auto

Pronađite nas na: