Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:35, 29. 8. 2024.

| Društvo

Svi ćute gase li "niški Rusi" jug Srbije: niti odgovora, niti vidljivosti u javnosti i na terenu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
ruski centar 2
Rusko-srpski humanitarni centar; foto: Tamara Radovanović

Iako je najavljivan kao najveći humanitarni centar na Balkanu i otvoren u Nišu pre 12 godina da bi učestvovao u suzbijanju nepogoda, nema informacija o tome da Rusko-srpski humanitarni centar (RSHC) pomaže u gašenju požara koji ovog leta bukte širom Srbije. Direktor Bojan Kostić za izjave upućuje na MUP, a iz Uprave za vanredne situacije MUP-a u Nišu upućuju na RSHC.

Dejstvovanje u suzbijanju požara, pružanje humanitarne pomoći i stručno usavršavanje kadrova - tri su zadatka Rusko-srpskog centra koja je 2012. godine, kada je on otvoren u Nišu, izdvojio Ivica Dačić.

ruski centar 1 Osnovan 2012. godine; foto: Tamara RadovanovićOn je i tada bio ministar unutrašnjih poslova i sporazum o otvaranju RSHC-a potpisao je sa tadašnjim pomoćnikom ruskog ministra za vanredne situacije Vladimirom Pučkovim.

Od ta tri zadatka, iz Centra na zvaničnom sajtu i na društvenim mrežama ovog leta objavljuju samo informacije o obukama.

Kada je reč o učestvovanju u gašenju požara, koji ovog leta pogađaju čitavu zemlju, pa i jug Srbije, izvor Južnih vesti u Rusko-srpskom centru tvrdi da “ima aktivnosti”, ali ne precizira i kojih.

Na pitanje da li Centar učestvuje u gašenju požara i na kojim tačno lokacijama, direktor Bojan Kostić odgovara da ne može da da izjavu bez odobrenja Ministarstva unutrašnjih poslova, pa novinarku upućuje da pitanje postavi njima, s obzirom na to da je MUP jedan od osnivača.

Sa zvaničnih mejlova MUP-a Srbije i Policijske uprave u Nišu takođe ne odgovaraju, dok načelnik niške Uprave za vanredne situacije Srđan Mitrović kaže da informaciju može da da upravo Rusko-srpski humanitarni centar.

Screenshot 2024-08-29 at 13.50.52 Na sajtu vesti o obukama, ne i o gašenju požara; foto: PrintscreenDok oni prebacuju nadležnost jedni na druge, u dvorištu Centra je mirno - parkirano je nekoliko automobila, tu su dva vatrogasna vozila, a rampa je podignuta. Do objekata Centra dolazi se skretanjem ka niškom aerodromu, na samom ulazu u grad iz pravca severa, u blizini su fabrike i gotovo da nema ljudi.

Pitanje svrhe Rusko-srpskog humanitarnog centra postavljano je i ranije - oni nisu učestvovali u saniranju ekološke nezgode kod Pirota, a nisu učestvovali ni u gašenju požara u Grčkoj pre šest godina, kada je pomoć tamo pristizala iz brojnih zemalja.

Ipak, Centar makar formalno “preživljava” i nakon početka rata u Ukrajini i postavljanja pitanja sankcija Rusiji, ali i nakon što je Evropska komisija zatražila od Srbije objašnjenje o RSHC-u i potvrdu da se njegova uloga ne preklapa sa ulogom Koordinacionog centra te komisije za hitne slučajeve.

Iz Rusko-srpskog centra ranije su tražili i diplomatski status, a poslednji put je o tome za Južne vesti odgovorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre više od pet godina. Prema javno dostupnim informacijama, o tom zahtevu nije odlučeno do danas.

Novinari Južnih vesti poslali su Rusko-srpskom humanitarnom centru i zahtev za posetu, ali odgovora nema do objavljivanja teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • rene

    11:45 // 30. 8. 2024.

    @sneki....sneki srce..duvanska je prodata 2003 gd kada su žuti usrećitelji bili na vlasti mućni glavom ko je bio premijer tada..i koliko je težak sada

    • Sneki

      14:56 // 30. 8. 2024.

      Sećam se da je Smiljko bio direktor a da je bila i neka afera sa njim i sa Markom Miloševićem. 2003 ubijen premijer, bila akcija Sablja i brate Aco

  • Milorad

    07:15 // 30. 8. 2024.

    Pukla tikva.

  • Ivan

    23:34 // 29. 8. 2024.

    Sta smo dobili od zapada?
    Licencu za Zastavu od Fiata,za IMT od Fergusona,za IDU od Opela...cak je i ruska Lada pravljena po Fiatovoj licenci,kasnije ih preuzeo francuski Renault.

    • rene

      12:29 // 30. 8. 2024.

      i pride nekoliko hiljada tona bombi u 20 om veku..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: