Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 25. 9. 2024.

| Društvo

U Igrištu kod Kuršumlije obeležava se 112 godina od formiranja Gvozdenog puka

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
spomenik gvozdenom puku
Prvi spomenik junacima Gvozdenog puka u selu Igrište kod Kuršumlije; Foto: Lj. M.

U kuršumlijskom selu Igrište odakle se tokom Prvog svetskog rata iz 12 kuća u selu 17 meštana dobrovoljno priključilo jedinici Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihailo”, a gde je krajem 2016. godine otkriven prvi spomenik junacima Gvozdenog puka, u četvrtak 3. oktobra u 11 sati obeležava se 112. godišnjica od formiranja te jedinice koja je ostavila neizbrisiv trag u istoriji Srbije, posebno se ističe kao najodlikovanija srpska vojna formacija u Prvom svetskom ratu.

Gvozdeni puk, formiran 1912. godine postao je sinonim za neustrašivost i patriotizam, a ta jedinica je učestvovala u 3 rata, dva balkanska i Prvi svetski rat, kao i najtežim bitkama, od Kumanovske do Solunskog fronta.

Drugi pešadijski puk “Knjaz Mihailo” sastavljena od boraca pre svega iz Topličkog i Jablaničkog okruga bila je deo junačke borbe u kojoj se nakon opšte mobilizacije koja je sprovedena 3. oktobra 1912. godine u Prokuplju, u stroju našlo 4.744 mladića starosti od 21 do 31 godine. Tri petine sastava Drugog pešadijskog puka činili su Topličani i Kosaničani, a po jednu petinu Jablaničani i Zaplanjci – kažu u Turističkoj organizaciji koja je uz opštinu Kuršumlija organizator obeležavanja.

Zastava "Gvozdenog puka" bila je najodlikovanija zastava srpske vojske i nikada nije pala u ruke neprijatelja, a istoričari podsećaju da su nakon samo 20 dana vojnici puka učestvovali u poznatoj Kumanovskoj bici, te da je najvišim srpskim odlikovanjem, ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima odlikovano 255 oficira, podoficira i vojnika.

Organizatori najavljuju bogat kulturno-zabavni program koji će početi od 11 sati, a vence na spomenik u Igrištu položiće predstavnici Opštine Kuršumlija, Vojske Srbije, Udruženja "Gvozdeni puk" iz Igrišta, pojedinci i druge boračke organizacija iz Toplice.

Inače, spomenik u Igrištu izgrađen je 2016. godine najviše uz pomoć donacija, visok je 6 metara, a koštao je oko 30.000 evra. Urađen je od nakvalitetnjeg granita uvezenog iz Južnoafričke Republike, sa dvoglavim orlom na vrhu, Karađorđevom zvezdom i grbom Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Merdarac

    13:27 // 27. 9. 2024.

    Umesto da se Toplica,Kosanica i Jablanica razvijaju kako treba Komunisti i posle njih neljudi uspeli suda ove prelepe i krvlju zalivene krajeve unište

  • zoran mikic

    15:42 // 26. 9. 2024.

    Osam članova moje uže porodice je bilo u Gvozdenom puku, sedmoro je poginulo. Mrtvima svaka čast a mislim da mi nadživeli i nemamo čime da se ponosimo. Pa pogledajte u šta se pretvorila Kuršumlija. Čak i grad i reka zaudaraju. Gazduju pijanice, neradnici i prevaranti. Može da se promeni sto vlasti sve će biti isto. Pogledajte kafane,omladinu,žene...uostalom svako ko nešto vredi davno je pobegao.

  • gari

    19:02 // 25. 9. 2024.

    Svi ti izgunuli heroji za slobodu Srbije, treba da ustanu iz grobova i sve da nas pobju, kad vide kakva banda i fukara vodi ovu zemlju !!!!

    • Macanlija

      21:27 // 25. 9. 2024.

      Ponosan sam na svog djeda,solunca i nasu junacku Toplicu,Kosanici i Jablanicu i tuzan sto su uzalud prolivali krv da bi danas izdajnici tlacili nas njihove potomke

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: