Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 25. 9. 2024.

U Igrištu kod Kuršumlije obeležava se 112 godina od formiranja Gvozdenog puka

spomenik gvozdenom puku Prvi spomenik junacima Gvozdenog puka u selu Igrište kod Kuršumlije; Foto: Lj. M.

U kuršumlijskom selu Igrište odakle se tokom Prvog svetskog rata, iz 12 kuća u selu, 17 meštana dobrovoljno priključilo jedinici Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihailo”, a gde je krajem 2016. godine otkriven prvi spomenik junacima Gvozdenog puka. U četvrtak, 3. oktobra u 11 sati obeležava se 112. godišnjica od formiranja te jedinice koja je ostavila neizbrisiv trag u istoriji Srbije, a posebno se ističe kao najodlikovanija srpska vojna formacija u Prvom svetskom ratu.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • Deda Topličanin

    11:45 // 25. 9. 2024.

    Moramo čuvati zastavu "GVOZDENOG PUKA" i sve ono što je odlikuje i nosi, ne zaboraviti ko je sve pucao na nju, a neki hoće jedinstvo, slava je NJENA!

  • sećanje

    14:32 // 25. 9. 2024.

    Sećanje na herojstvoi patriotizam je zaštitni znak Gvozdenog puka.Hvala im za sve.Bila sam letos,domaćin divan čovek ali put do spomenika katastrofa.

  • W

    15:46 // 25. 9. 2024.

    Da nije bilo naseljavanja Toplice ljudima iz Crne Gore i Hercegovine,nebi bilo ni Gvozdenog puka.

  • gari

    19:02 // 25. 9. 2024.

    Svi ti izgunuli heroji za slobodu Srbije, treba da ustanu iz grobova i sve da nas pobju, kad vide kakva banda i fukara vodi ovu zemlju !!!!

    • Macanlija

      21:27 // 25. 9. 2024.

      Ponosan sam na svog djeda,solunca i nasu junacku Toplicu,Kosanici i Jablanicu i tuzan sto su uzalud prolivali krv da bi danas izdajnici tlacili nas njihove potomke

  • zoran mikic

    15:42 // 26. 9. 2024.

    Osam članova moje uže porodice je bilo u Gvozdenom puku, sedmoro je poginulo. Mrtvima svaka čast a mislim da mi nadživeli i nemamo čime da se ponosimo. Pa pogledajte u šta se pretvorila Kuršumlija. Čak i grad i reka zaudaraju. Gazduju pijanice, neradnici i prevaranti. Može da se promeni sto vlasti sve će biti isto. Pogledajte kafane,omladinu,žene...uostalom svako ko nešto vredi davno je pobegao.

  • Merdarac

    13:27 // 27. 9. 2024.

    Umesto da se Toplica,Kosanica i Jablanica razvijaju kako treba Komunisti i posle njih neljudi uspeli suda ove prelepe i krvlju zalivene krajeve unište

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: