Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:00, 28. 6. 2024.

| Društvo

U Kondželju kod Prokuplja dodeljena Vidovdanska priznanja zaslužnim pojedincima

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
dobitnici povelja
Dobitnici vidovdanskih povelja u Kondželju; Foto: Grad Prokuplje

Tradicionalni Vidovdanski sabor održan je danas u Kondželju kod Prokuplja, gde su u organizaciji Topličkog upravonog okruga zaslužnim pojedincima dodeljene Vidovdanske povelje i priznanja. Najprestižnije priznanje, povelja "Car Lazar" uručena je Momi Nikoliću, vlasniku „Grupa Monikom“, povelja "Carica Milica" doc. dr Mirjani Bojanić Ćirković, "Jug Bogdan" Dušku Arsenijeviću, povelja “Kosančić Ivan” uručena je Sportskom centru u Kuršumliji i Filipu Maslakoviću.

Svečanoj dodeli priznanja uz prigodan kulturno-zabavni program prethodila je liturgija u manastiru Svetih arhangela Mihaila i Gavrila koju je služio arhiepiskop niški Arsenije. Moma Nikolić Moma Nikolić dobitnik povelje Car Lazar; Foto: Grad Prokuplje

Danas na Vidovdan okupili smo se na ovom svetom mestu da svi zajedno odamo priznanje ljudima, koji su svojim delima, ostavili neizbrisiv trag u našoj zajednici. Sećanje na junake Kosovske bitke, kneza Lazara, Miloša Obilića, Toplicu Milana i Ivana Kosančića, nosi u sebi težinu i snagu naše istorije, ali i nadahnuće za budućnost.Kao što su naši preci, pre više od šest vekova, stajali na polju Kosovu, svesni da brane čast, veru i slobodu, tako i mi dans stojimo ovde da odamo priznanje, onima, koji svojim delima čuvaju i unapređuju našu zajednicu. Naš zadatak jeste da čuvamo heroje prošlosti, ali i da prepoznajemo i slavimo heroje sadašnjosti - naglasio je Zlatan Miljković, načelnik Topličkog okruga.

Arhiepiskop niški Arsenije je istakao važnost obeležavanja Vidovdana u Kondželju. Mirjana Bojanić Povelju "Carica Milica" dobila je doc. dr Mirjana Bojanić Ćirković iz Blaca, zaposlena na Filozofskom fakultetu u Nišu; Foto: Grad Prokuplje

Vidovdan je praznik srpskog stradanja, ali i praznik života. Slaveći Vidovdan, slaveći Kneza Lazara i sve te kosovske mučenike, slavimo pobedu života nad smrću. Iako istoričari, Kosovski boj i kosovsku golgotu smatraju našim porazom, on je za nas nesumnjiva pobeda. Pobeda zato što je motiv i cilj Kneza Lazara i njegove vojske bilo Carstvo nebesko, a ne spašavanje države ili bilo čega zemaljskog i prolaznog - rekao je arhiepiskop niški Arsenije.

Propratni deo programa pripremile su prokupačke ustanove kulture, a u njemu su učestvovali Crkveni hor Sveti Prokopije, harmonikaši Vasilije Đorđević i Nemanja Radosavljević, kao i folkorni ansambl "Drainac" iz Blaca. folklor Održan prigodan kulturno-zabavni program; Foto: Grad Prokuplje

Snežana Teodoropulos iz Blaca je govorila svoju pesmu "Gračanica", a prokupački glumci su izveli recital po motivima drama Milovana Vitezovića o Kosovskom boju.


Nagrade za najbolje radove na literarnom konkursu

Po ranije raspisanom konkursu za Vidovdan, nagrađeni su najbolji učenici na literarnom konkursu povodom.

Najbolje radove na 7 zadatih tema: "Šta je Topličanima Vidovdan ", "Moj zavičaj", "Toplica slobodarski kraj", "Ljudi od gvožđa i Gvozdeni puk", "Ako čuvamo reke i šume sačuvali smo sebe", "Oj Toplico, među planinama!" i "Ovde je moje nebo" napisale su učenice šestog razreda Neda Kitanović, Janja Filipović i Petra Sokolović.

Deo ovogodišnjeg obeležavanja Vidovdana bila je i promocija časopisa Toplički venac, koji su čitalačkoj publici predstavili, glavni i odgovorni urednik Dragan Ognjanović i istoričar kustos u Narodnom muzeju Toplice, Maja Dimić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miilan

    10:43 // 29. 6. 2024.

    Nacelnik okruga se usijao,od para verovatno.Veliki uspon, od neuspesnog studenta prava,uhlebljenog muza apotekariice do saucesnika u "prodaji"apoteke.Pa mozemo li mi napred kad je njemu dobro?

  • profesor

    09:41 // 29. 6. 2024.

    Nagradu dobila u žena, još sa dva prezimena, ne znam kako to može, nešto mi razvodnjavate tu crkvenu doktrinu.

  • danasna Vidovdan na obelzavanju ne videh na Gazimestanu ni

    20:32 // 28. 6. 2024.

    Patrijarha sa narodom ni srpsku listu - plase se zvizduka naroda

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li sada Oko sokolovo sme da prolazi kroz Medijanu ili ne?

Milan Čitalac

Tekst: Milić najavljuje "žestoku" racionalizaciju kadrova i bifea u Medijani

Pronađite nas na: