Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:15, 15. 8. 2024.

| Društvo

U Nišu 11 belih roda stradalo od strujnog udara, apel nadležnima da izoluju stubove

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
roda
Apeluju na nadležne da izoluju stubove; ilustracija; foto: Nikola Nedeljković

Na Novom groblju u Nišu pronađeni su leševi 11 belih roda i sedam ptica iz porodice vrana, koje su stradale od strujnog udara, kažu iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS). Apeluju na nadležne da izoluju stubove i zamene opasne elemente bezbednim, kako životnje ne bi stradale i kako ne bi bilo problema u snabdevanju strujom.

Najmanje 56 ptica stradalih od strujnog udara pronađeno je danas u Srbiji, od toga 18 u blizini deponije, na Novom groblju u Nišu.

Kako navode iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica, Nišlija Slobodan Marković našao je na niškom Novom groblju leševe 11 belih roda i sedam ptica iz porodice vrana, dok je prošle godine na tom mestu našao osam mrtvih roda, četiri gačca i jednu svraku.

U godini kada su ornitolozi i brojni ljubitelji prirode širom Srbije sproveli 8. Međunarodni popis belih roda, ponovo je zabeleženo masovno uginuće ovih ptica od posledica elektrokucije (strujnog udara) - navode iz DZPPS.

Stradanje ptica od strujnog udara ne samo da uznemirava javnost, dodaju dalje, već često dovodi i do prekida u isporuci struje.

Zato iz Društva apeluju na nadležne, pre svega, na Elektrodistribuciju Srbije da izoluje stubove i zameni opasne elemente bezbednim.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija

    15:51 // 17. 8. 2024.

    Ja se kao dete radujem kad vidim rode. Sramota da niko ne brine o njima.

  • mita mitic

    06:57 // 16. 8. 2024.

    Aco,zasto su rode stojale na dalekovodima i poginule od strujnog udara?? zasto im ovo radis?

  • Срба

    22:41 // 15. 8. 2024.

    Ово не да је трагично већ је скандалозно! Рода је строго заштићена и угрожена врста у Србији. На гробљу и виде и знају да се роде тамо гнезде већ неколико година уназад. Требало је да учине све што могу да обезбеде сва гнезда! Погледајте само шта раде и како то чине у Војводини. Стварно срамота! Сада нека надлежни органи реагују па лепо нека ребну Горицу максимално по џепу јер су угрозили роде.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: