Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:42, 11. 10. 2024.

| Društvo

U Nišu otvoren poziv za subvencije za zamenu stolarije, kotlova, izolaciju i solarne kolektore

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
prozori stolarija
Konkurs otvoren dok se ne potroši namenjenih 12,5 miliona dinara; foto: Lj. J.

Građani Niša koji žele da, uz subvencije, zamene stolariju, urade termoizolaciju ili nabave kotlove na pelet, toplotne pumpe, solarne kolektore i panele, mogu se prijaviti na konkurs koji će će trajati do utroška sredstava, a najduže do 31. decembra 2024. godine. Za ovaj javni poziv Grad Niš i Ministarstvo zajedno izdvajaju 12,5 miliona dinara, a maksimalni udeo bespovratnih sredstava je od 50% do 80%, zavisno od mere za koju se konkuriše.

Javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova građana koji ne spadaju u socijalno ugroženu kategoriju na teritoriji Grada Niša za 2024. godinu raspisan je pre dva dana i objavljen u Službenom listu Grada, ali ga još uvek nema na zvaničnom sajtu.

Predmet Javnog poziva je sprovođenje sledećih mera energetske efikasnosti:

1) zamena spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača;

2) postavljanja termičke izolacije spoljnih zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru;

3) postavljanja termičke izolacije ispod krovnog pokrivača ili tavanice;

4) zamene postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo, tečno gorivo, gas ili električnu energiju (kotao ili peć) efikasnijim kotlom na gas;

5) zamene postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo, tečno gorivo ili električnu energiju (kotao ili peć) efikasnijim kotlom na biomasu;

6) ugradnja toplotnih pumpi;

7) zamene postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora;

8) ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode;

9) ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, ugradnje dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije i izrade neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije koji su u skladu sa zakonom neophodni prilikom priključenja na distributivni sistem;

10) Izrada tehničke dokumentacije prema važećoj zakonskoj regulativi

Pravo učešća na imaju Nišlije koje stanuju u stambenim objektima koji su legalizovani, imaju dokaz da su vlasnici obkekta ili saglasnost vlasnika ili suvlasnika za radove, nemaju dugovanja za taj objekat i stanuju u njemu tokom cele godine.

Maksimalni udeo bespovratnih sredstava za pojedinačne mere iz glave I tač 1) – 9) Javnog poziva iznosi do 50% od ukupne vrednosti projekta, a za meru iz tačke 10) iznosi do 80% od ukupne vrednosti projekta - stoji u pozivu.

Predviđena su tri paketa mera - osnovni, standardni i napredni.

Osnovni se odnosi na subvencije za zamenu stolarije i izolaciju i predviđeno je odobravanje bespovratnih sredstava krajnjem korisniku do 55% od ukupne vrednosti projekta.

Standardni paket čini Osnovni paket kome je pridodata mera 4), mera 5), mera 6) i/ili 7) iz Javnog poziva. Za primenu standardnog paketa mera predviđeno je odobravanje bespovratnih sredstava krajnjem korisniku do 60% od ukupne vrednosti projekta. Napredni paket čini Standardni paket kome je pridodata mera 8) i/ili mera 9) iz glave I Javnog poziva. Za primenu naprednog paketa mera predviđeno je odobravanje bespovratnih sredstava krajnjem korisniku do 65% od ukupne vrednosti projekta - objašnjeno je u konkursu.

Najavljeno je i da će energetski ugroženi kupci dobiti 90% novca, ali će za ovu kategoriju biti raspisan poseban javni poziv.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I.....je l' su uhapsili balon?

Dubioza Čitalac

Tekst: Balon sa porukom

Pronađite nas na: