Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:08, 2. 9. 2024.

| Društvo

U Nišu više od 2.400 prvaka krenulo u školu - bez besplatnih udžbenika i uz mere bezbednosti

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
oš dušan radović 1
Školska dvorišta ponovo puna đaka; foto: Tamara Radovanović

U 34 niške osnovne škole danas su 2.432 mališana prvi put sela u đačke klupe, što je cifra slična prošlogodišnjoj. U prisustvu porodica, učitelja, funkcionera, ali i policije, oni su započeli svoje obrazovanje, ali za razliku od njihovih vršnjaka u Beogradu, za njih ni ovog puta nema besplatnih udžbenika.

Školska dvorišta danas su, posle letnje pauze, ponovo puna dece. Roditelji, staratelji, bake, deke, braća, sestre - došli su da isprate đake prvake na prvi čas. U nekim školama se održavaju priredbe, a učiteljice i učitelji dočekuju mališane, kako bi im poželeli dobrodošlicu.

oš dušan radović 3 Taisa (u sredini) sa drugaricama iz vrtića; foto: Tamara RadovanovićNišlijka Taisa Tomić je uzbuđena jer će u prvi razred poći zajedno sa drugaricama iz vrtića. Raduje se što će upoznati učiteljicu, ali i sve nove drugare.

Ona je jedna od 174 đaka prvaka u Osnovnoj školi “Dušan Radović” u Nišu i jedna od 2.432 učenika koja su, raspoređena u 139 odeljenja, danas započela školovanje u tom gradu.

Njena majka Ljiljana Tomić kaže da je Taisa drugi đak u porodici, pa u njen početak školovanja ulazi rasterećenije.

Ići će kod iste učiteljice kao prvo dete. Pomoć roditelja oko učenja je uvek potrebna, ali učiteljica nam je odlična, pa pomažemo vrlo malo. Još uvek verujem u vaspitanje u školi. Naša škola je stvarno dobra. Ulažu veliki trud u obrazovanje i disciplinu - navodi Tomić.

Direktor škole Miodrag Plavšić ističe da će ove godine biti više pažnje fokusirano na disciplinu i da će se posebno insistirati na bezbednosti učenika.

oš dušan radović 2 Direktor Miodrag Plavšić; foto: Tamara RadovanovićU OŠ “Dušan Radović” u Duvaništu decu su dočekali i funkcioneri, kako iz Grada, tako i iz Opštine Medijana.

Iako Grad Niš ni ove godine nije obezbedio besplatne udžbenike za osnovce, gradonačelnik Dragoslav Pavlović kaže da će Grad “biti spreman da u obrazovanje ulaže sredstva”.

Ovo je važan dan za porodice u Nišu, koje imaju posebne pripreme. Mališani su naš nebrušeni dijamant. Obrazovanje mora biti stavljeno u funkciju razvoja i odgoja mališana. Grad Niš će se svojski potruditi da poboljšava status svih onih kojima je obrazovanje potrebno u Nišu, govorimo i o vrtićima i o osnovnim i srednjim školama - navodi on.

Prošle godine ih je bilo 2.400. U celom Nišavskom okrugu je ove godine ukupno 3.180 prvaka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ina

    23:31 // 14. 9. 2024.

    Zašto ove godine nema novac od 5000 dinara za decu koja kreću u Nišu u prvi razred, kao prethodne godine?

  • Slina botina

    06:43 // 3. 9. 2024.

    SNS sekta ostaje bez AVI- babine pecune u Nisu i lagano njih vise od 50 u Medijani posle 12 godina mora nesto i da rade… besni sto moraju enormne kafanske racune sami da placaju ali i gorivo za auto ujedaju… kaze mi komsika da ih vidja njih nekoliko i da sikcu…svet i pecina su poceli da se ruse…ostalo je da botuju iz zadovoljstva i bez sendvica…Sekta je razorena u Nisu. Dr uradio odlicnu operaciju

  • Smuk II

    23:56 // 2. 9. 2024.

    "Ne pitajte šta će država uraditi za vas već se pitajte šta ćete vi da uradite za državu"!
    Svi očekuju neke prinadležnosti, oklapinu, davanja ... pa dokle be više ! Neki izgaraju radeći po 49h dnevno za dobro svih vas a vi samo posmatrate i čekate s' ispružene ruke da vam se "nešto" udeli. Pa, braćo drugovi - nema za svi a i ne važi "svi imamo iste stomake" !
    I svako svakome smeta...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: