Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:53, 30. 1. 2024.

| Društvo

U jeku borbe protiv akušerskog nasilja - advokat iz Niša nudi pravnu pomoć

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
porođaj
Sve više žena govori o akušerskom nasilju, advokat ih ohrabruje i da ga prijave; ilustracija; foto: Pixabay

Glasnije nego ikad su porodilje poslednjih dana svedočenjima o akušerskom nasilju koji su preživele u srpskim porodilištima. Da ne bi sve ostalo samo na društvenim mrežama i u medijima advokat iz Niša Zoran Pešić ponudio im je besplatnu pravnu pomoć, uz napomenu da će ukoliko naplati troškove tokom postupka novac uplaćivati NURDOR-u. Za Južne vesti kaže da je ovo nastavak borbe koju nažalost nije uspela da sprovede njegova supruga koja je preminula nekoliko meseci nakon porođaja, a sve porodilje ohrabruje da ne ćute "ni na ružnu reč", jer je i to vrsta akušerskog nasilja.

Svedočenje jedne porodilje, koja je progovorila i prijavila lekara za akušersko nasilje nakon smrti bebe, bilo je okidač i drugim ženama da javno istupe o svom iskustvu sa porođaja. Lavina se pokrenula, žene su sada glasnije nego ikada, ali je i dalje utisak da to nadležnima ne prijavljuju.

Kako bi ih ohrabrio da to učine, advokat Zoran Pešić iz Niša ponudio im je besplatnu pravnu pomoć, a za Južne vesti kaže da svako može da mu se obrati za savet, mišljenje ili eventualno zastupanje pred nadležnim organima. advokat Zoran Pešić Advokat ih ohrabruje da se jave za savet i mišljenje i da ne ćute na negativna iskustva iz porodilišta; foto: privatna arhiva

U slučaju uspeha u postupcima i naplate bilo kakvih troškova od nesavesnih lekara, celokupan iznos troškova će uvek biti uplaćivan NURDOR-u. Svako može da mi se obrati za savet, mišljenje, na kraju i zastupanje preko adrese moje kancelarije u Nišu, ul. Ćirila i Metodija br. 17, preko društvenih mreža, kao i putem telefona koji se nalazi na sajtu moje kancelarije ili preko sajta Advokatske komore u Nišu. Pozivam sve advokate da se uključe u ovu borbu na isti način, ovde je ugrožena osnovna bit društva, svako mora dati svoj doprinos u ovoj borbi, pa i mi advokati kroz pravnu pomoć svima kojima je neophodna - ističe Pešić.

Nije slučajno odlučio da se priključi borbi protiv akušerskog nasilja. Na to ga je, ističe, motivisala borba nažalost prerano preminule supruge, koja je takođe pretrpela jedan vid akušerskog nasilja par dana pre porođaja. Ističe da je nažalost preminula samo nekoliko meseci nakon porođaja i nije imala priliku da se bori protiv nasilja u porodilištima. porodilište Žene zaslužuju da ih u porodilištima poštuju; ilustracija; Foto: Lj. M.

Ja sam morao Mariju da odvedem u privatnu bolnicu, jer u Kliničkom centru u Nišu, doktori (imena poznata redakciji) za dva dana nisu hteli da joj pruže bilo kakvu lekarsku negu, govoreći joj da "samo još Vučić nije urgirao za nju", iako je bila jako ugroženog zdravlja. U privatnoj bolnici je odmah po prijemu sutradan izvršen porođaj hitnim carskim rezom. Podizanje svesti o neophodnosti borbe protiv tog nasilja ovih dana, gde su šerovani i postovi sa Marijinog instagram naloga je i mene opet pokrenulo da se aktivno uključim i dam maksimalno doprinos i učinim sve što je u mojoj moći da se već jednom stane na put bahatom i bezobzirnom ponašanju lekara u akušerskoj oblasti - napominje advokat.

Zato kaže da će svi advokati iz njegove kancelarije nastaviti ono što je Marija započela i što bi sigurno sprovela u delo.

Podsetimo, direktor niškog GAK-a je govoreći o akušerskom nasilju rekao "da ono postoji, žene bi se porađale kod kuće".


Šta je sve akušersko nasilje?

Advokat Pešić objašnjava da je akušersko nasilje svaki oblik verbalnog ili fizičkog zlostavljanja od strane lekara ili medicinskog osoblja, svaki vid neprijatnog i agresivnog ponašanja, od ciničnih i uvredljivih izjava do fizičkog maltertiranja prilikom porođaja. Porodiliste-foto-Aleksandar-Kostic Porodilišta ne smeju da budu mesta u kojima ima nasilja; ilustracija; foto: A. Kostić

Žene su naročito osetljive i preplašene u tim trenucima, bilo koja nelagoda koju im stvaraju lekari i ostali medicinski radnici svojim ponašanjem nije normalna i moraju reći da im to smeta, moraju se najpre braniti verbalnim putem. Ukoliko se takvo ponašanje nastavi i nakon toga, onda je više nego očigledna namera medicinskih radnika da vrše nasilje i u tom slučaju se mora prekinuti bilo kakav kontakt sa onim koji to nasilje vrši i mora se isto lice prijaviti kako zdravstvenoj inspekciji, tako i nadležnom tužilaštvu - pojašnjava.

Žene su i ranije svedočile o negativnim iskustvima u porodilištu, neke samo kratko opisuju da je ono što su preživele dovoljan razlog da ne žele više dece, a druge se u strahu vraćaju u porođajne sale. I tako umesto najlepših dana, ostaje gorko sećanje na dolazak bebe.

Pešić zaključuje da kod nas i dalje vlada mišljenje da je uvek moglo biti i gore, pa mnoge porodilje ćute i trpe otvoreno zlostavljanje lekara i uvrede koje su, čini mu se, postale sastavni deo vokabulara većine zdravstvenih radnika kroz generacijsko ćutanje pacijenata. Osim toga, sve je više i fizičkog nasilja, a to je znak da svest pacijenata, samim tim i porodilja, mora da se menja.

Žene moraju da shvate da niko ne sme da ih omalovažava prilikom porođaja, da u tim trenucima svako mora da im se obraća sa povećanom pažnjom i sa maksimalnim poštovanjem, a kamoli da trpe maltretiranje u obliku fizičkog nasilja. Mora da se promeni svest kod žena i da svaka koja to pretpri treba da to najpre javno objavi pa zatim i da prijavi, kako zbog sebe tako i zbog svih budućih mama. Ništa se neće promeniti preko noći, ali priča o tom nasilju, javno prozivanje takvih lekara i na kraju podnošenje prijava protiv takvih postupaka, će sigurno dati neki rezultat - smatra advokat.

Raduje ga velika zainteresovanost javnosti na ovu temu i što sve veći broj žena deli svoja iskustva, a neke prenose i šta su doživele još pre 20 i više godina, što nam pokazuje da se nasilje ne smanjuje, već da je došlo do toga da vređanje postaje otvoreno i normalizovano, pa da na kraju ima i primera fizičkog nasilja.

Ipak, smatra da su žene sve više ohrabrene da se sa tim suoče, te veruje da će se odvažiti da to i prijave.

Kad nesavesni lekari i ceo zdravstveni sistem budu suočeni sa velikim brojem prijava, neće biti u mogućnosti da više to kriju i da se štite, a moje mišljenje je da će to ohrabriti savesne lekare da i oni u svojim ustanovama više ne moraju da brane bahate i bezobzirne lekare. Ponavljam, ništa ne ide preko noći, ovo ponašanje u akušerskoj oblasti traje decenijama, zbog toga mora postojati kontinuitet i istrajnost u borbi. Na nama advokatima je da tu borbu što više olakšamo i stavimo širi društveni interes iznad profesije - zaključuje.

Veruje takođe da je pratnja na porođaju koju žene traže dobar korak za početak, ali da to ne znači i zaustavljanje akušerskog nasilja, te da je najvažnija hrabrost i promena svesti kod svih nas da ne treba trpeti bilo koji oblik nasilja za vreme trudnoće, porođaja, pa ni nakon toga, jer time ne mislimo samo na sebe, već spašavamo i druge buduće mame od bahatog i bezobzirnog ponašanja lekara.

Optimističan je i da će se za godinu dana videti posledice ove borbe, pa i kod ministarke zdravlja koja neće govoriti o tome da je "počeo lov na veštice", već sprečiti takvo ponašanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pravnik

    19:17 // 30. 1. 2024.

    Prema kodeksu profesionalne etike zabranjeno je reklamiranje advokata. Svi koji su polagali advokatski ispit,polagali su i etiku. Slažem se da treba stati na put akušerskom nasilju,ali da advokat na transparentan način poziva potencijalne klijente je protivno etici advokata,bez obzira gde će novac završiti.

  • Dara

    10:25 // 30. 1. 2024.

    Svaka čast!

  • Nela

    09:15 // 30. 1. 2024.

    Pa se posle pitamo koji je razlog loseg nataliteta.Znaju svi nadlezni sta se radi na GAK.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: