Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:42, 7. 8. 2024.

| Društvo

U lavirintu birokratije: Imao posla sa izvršiteljima zbog duga koji nije njegov, pa dobio na sudu u Nišu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
objedinjena naplata
Konačno sudska presuda u korist Nišlije; ilustracija; foto: JV / Tamara Radovanović

Nišlija Miodrag Stanković, kome su zbog duga od 4.500 dinara pre tri godine izvršitelji pokucali na vrata, konačno je dobio sudsku presudu u svoju korist pošto je utvrđeno da to uopšte nije njegov dug. Iz Objedinjene naplate, kojoj je navodno dugovao, platili su mu troškove postupka od oko 74.000 dinara. Ipak, on i dalje nije izašao iz lavirinta birokratije i da bi bio izbrisan kao korisnik usluga za objekat za koji nije ni znao da postoji, mora da sačeka odluku Višeg suda.

Miodrag Stanković živi u Novom Selu. Pre nešto više od tri godine dobio je rešenje izvršitelja zbog navodnog duga od oko 4.500 dinara za komunalne usluge za kuću u selu Kravlje.

Iako je mogao da obezbedi taj iznos, konsultovao je advokate, jer u Kravlju, kako kaže, nikada nije ni bio i nije ni korisnik, ni vlasnik, ni zakupac nikakve kuće u tom selu.

Znam gde se nalazi Kravlje, ali nikada nisam otišao tamo i nemam tamo ništa od imovine. Opomenu nijednu nisam dobio, iako oni tvrde da su mi slali opomene. Sigurno bih, kao svaki normalni građanin, otišao da proverim to. Odjednom, od sudskog izvršitelja na kućnu adresu stiže dokument - rekao je Stanković prošle godine za Južne vesti.

Njegove advokatice podnele su prigovor, Osnovni sud ga je usvojio i tada je počela parnica koja je tek sada okončana.

Sud je doneo presudu u Stankovićevu korist, prema kojoj JKP Objedinjena naplata treba da mu uplatu troškove postupka u iznosu od oko 74.000 dinara. Presuda nije pravosnažna, ali su iz tog javnog preduzeća već uplatili troškove, pa advokatica Aleksandra Stevanović pretpostavlja da se neće žaliti.

Tokom postupka je utvrđeno da tuženi Miodrag Stanković nije ni vlasnik, ni zakupac, niti faktički korisnik kuće, odnosno objekta u selu Kravlje. To samim tim znači da dugovanje ne može da mu se pripiše. U postupku je urađen uviđaj i saslušan je predsednik Saveta građana, koji je potvrdio da tuženi Miodrag Stanković uopšte ne živi u tom selu - navodi Stevanović.

Spisak korisnika sa Stankovićevim ličnim podacima, poput matičnog broja, jedino je što ga je povezivalo sa Kravljem i dugovanjem, ali je tokom postupka utvrđeno da on nije sklopio nikakav ugovor sa JKP Mediana i sa Objedinjenom naplatom, kao i da ništa nije potpisao.

Ipak, Stanković je sa svojim advokaticama tužio ta dva javna komunalna preduzeća Višem sudu zbog zaštite ličnih podataka i sada se čeka rasplet tog postupka.

Tek kada se on okonča, Miodrag Stanković će, ako presuda opet bude u njegovu korist, moći da bude obrisan kao korisnik objekta u Kravlju. Do tada, on može da očekuje i ponovni susret sa izvršiteljima.

U postupku pred Višim sudom saslušan je jedan zaposleni u JKP Mediana, koji je potpisnik spiska korisnika. Postoje još dva potpisa, a na osnovu tog jednog saslušanja smo utvrdili ko je još učestvovao u sačinjavanju spiska korisnika i protiv njih smo tužilaštvu podneli krivičnu prijavu za falsifikovanje službene isprave - ističe Stevanović.

Za septembar je zakazano ročište na kome će biti saslušan i radnik Objedinjene naplate, u kojoj postoji služba koja se bavi podacima korisnika i tada bi trebalo, navodi Stevanović, da se sazna kako tačno je Stanković povezan sa kućom za koju nije ni znao da postoji.

Naša pretpostavka je da su samo na osnovu imena i prezimena povezali to sa njim i da su samo iskoristili njegov matični broj. Sada treba da se utvrdi ko je dao taj matični broj - kaže advokatica.

Smatra da je postupak trajao duže nego što je trebalo, kao i da ga je obeležilo prebacivanje odgovornosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miloš Nikolić

    23:38 // 8. 8. 2024.

    @Velepolje. I ja ga poznajem. Vrlo markantan, onako naocito lep i zgodan mladic.. Gospodin covek. Zna znanje.

  • Filip Milic

    12:31 // 8. 8. 2024.

    I mene tako nešto strefilo, strašno je bilo. 2 meseca su me tamo-vamo vucarali po šalterima, dok slučajno nije prošao jedan debeli sa bradom, reče aj samnom gore, direktor li je šta li je. Za minut razumeo o čemu se radi, video u kompjuter, i povuko mi tužbu, i izvinio mi se u ime cele firme. Onda me tužili ponovo, ali sad ispravno za kucu. Ja opet kod njega, pomogo mi je odmah, na rate, sve.

  • Velepolje

    11:03 // 8. 8. 2024.

    Stvar je potpuno obrnuta. Aj svi da ne plaćamo pružene stambeno - komunalne i druge usluge, ako može. Slavite pojedince koji su, na vaš račun (na račun svih nas) izigrali sistem. Ljudi iz JKP "Objedinjena naplata" za razliku od svih drugih (EPS - na primer, Vodovod) odmah kada pogreše kažu to, povuku predlog za izvršenje, izvine se. Na drugim mestima nece ni da saslusaju, samo prebacuju loptu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: