Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:02, 14. 9. 2024.

| Društvo

U nedelju besplatni preventivni pregledi - tumor markeri, provera štitaste žlezde i EKG

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
predgledi-foto-dznis
Pregledi će biti obavljani od 8 do 17 sati; foto: Dom zdravlja Niš

U nedelju, 15. septembra, od 8 do 17 sati će u zdravstvenim centrima i domovima zdravlja u Nišu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Prokuplju i drugim mestima na jugu, biti održana akcija besplatnih preventivnih zdravstvenih pregleda. Građani će moći da urade ultrazvuk štitaste žlezde, tumor markere, EKG, provere šećer i kompletnu krvnu sliku, a biće organizovani i sistematski pregledi predškolaca i školaraca.

Iz Ministarstva zdravlja podsećaju da će preglede moći da bez zakazivanja obave svi građani - i oni bez zdravstvenog osiguranja.

I ovoga puta svi pacijenti kod kojih se uoče nepravilnosti prilikom pregleda ili u rezultatima biće odmah upućivani na dalju dijagnostiku i preglede - ističu iz Ministarstva.

U Nišu će preglede građani moći da obave u Urgentnom centru Univerzitetskog kliničkog centra, kao i u Domu zdravlja.

predgledi2-foto-dznis Preglede će moći da bez zakazivanja obave svi građani - i oni bez zdravstvenog osiguranja; foto: Dom zdravlja NišIz niškog Doma zdravlja ističu da će kontrola krvnog pritiska biti obavljati u holu, a EKG i internističke preglede u prizemlju objekta.

U laboratoriji će uzimati uzorke za nivo šećera, kao i za tumor markere i to - CEA – univerzalni tumor marker za digestivni trakt, CA 19-9 – tumor marker za debelo crevo, AFP (alfafetoprotein) tumor marker za jetru, testise, jajnike i PSA tumor marker prostate. Uzimaće se i materijali za hormone štitne žlezde, ako to preporući internista.

Na odeljenju radiologije će se raditi EHO štitne žlezde, dok će na Pedijatriji fizijatri i stomatolozi raditi preventivne preglede dece svih uzrasta.

Punktovi za obavljanje pregleda biće raspoređeni u prostoru Urgentnog centra UKC Niš, dok će sistematski pregledi dece biti organizovani od 10 do 13 sati u prostoru zgrade Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Sistematski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, obavljaće pedijatri i fizijatri u prostorijama Doma zdravlja u Leskovcu, u ambulanti Službe za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, na drugom spratu, soba broj 234, i u prostorijama Dečijeg dispanzera, ambulanta br. 5, u vremenu od 8 do 11h sati

Za odrasle će biti organizovana laboratorijska dijagnostika kompletne krvne slike u prostorijama Službe za laboratorijsku dijagnostiku Opšte bolnice Leskovac, dok će specijalistički pregledi endokrinologa biti organizovani u specijalističkoj ambulanti Službe za internu medicinu, u Domu zdravlja Leskovac, na 2. spratu u ambulantama broj 218, 221, 223 i 224 - najavljuju iz Bolnice u Leskovcu.

Ultrazvučni pregled štitne žlezde obaviće se u Službi za radiološku dijagnostiku Doma zdravlja Leskovac, a pregled putem EKG-a i merenje krvnog pritiska u Preventivnom centru Doma zdravlja Leskovac, na prvom spratu soba broj 126.

Bez uputa i zdravstevene knjižice, svi građani će u nedelju 15. septembra u prokupačkoj Bolnici moći da obave internistički pregled, laboratorijske analize tumor markera, EKG, ultrazvuk štitne žlezde, pregled hormona štitne žlezde, kompletnu krvnu sliku, kao i sistematske preglede dece, te preglede kičme i stopala.

Sistematski pregledi dece, opšti pregled, TA i EKG obavljaće se u Službi pedijatrije Doma zdravlja Prokuplje u periodu od 8 do 12 sati, dok će se pregled kičme i stopala obavljati u Službi fizikalne medicine Opšte bolnice Prokuplje u istom periodu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ZAKON O OSTVARIVANJU PRAVA NA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU DECE, TRUDNICA I PORODILJA

    10:03 // 15. 9. 2024.

    Zar deca nemaju vise organizovane periodicne sistematske preglede, kao i pravo na besplatno lecenje? Kakvi neumesni potezi "martletinskih strucnjaka"?!

  • BPetrović, dipl.zapl.ing.

    09:48 // 15. 9. 2024.

    Da, da Đurđa ,ovo je preventiva a lečenje je ČEKANJE na operaciju kuka ili kolena 7 godina.
    Srbija.
    Stradija.Domanović.Vođa.Skepilo.
    Ludilo.Bosanska Uprava.

  • Zašto nedeljom, zato

    07:26 // 15. 9. 2024.

    Da bi nabili dnevnicu, nedeljom se plata drugačije obračunava pa lekar tinta nedeljom i zaradi platu a onda se pojavi neki glavni rukovodioci, zamenik prošeta se u belom mantilu dok ode do pijace u upiše radno vreme , eto zato .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Hoce li da dođe Severina i zapeva "Gas, gas"

Qgo Čitalac

Tekst: Novo obećanje - kotlarnica Univerziteta u Nišu ove grejne sezone prelazi na gas

Pronađite nas na: