Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:04, 28. 5. 2024.

| Društvo

U niškom Gerontološkom se pojavile stenice, u hrani buđ

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
gerontološki
"Samo želimo koliko-toliko dostojanstvenu starost"; ilustracija; foto: JV

“Jedan batak dele na tri tanjira”. Tako je prošle godine o uslovima u niškom Gerontološkom centru govorio jedan korisnik. Sada, kaže, hrane ima, mada i dalje nedovoljno, ocenjuje. Problemi sa džeparcem i dalje postoje, žali se on, a javljaju se i novi - u Domu su se pojavile stenice. Direktor kaže da su obroci prilagođeni standardima, a da su se stenica rešili.

Kašika marmelade i margarin, jedno jaje i malo parče sira, paprika na kojoj se javila buđ - obroci su korisnika Gerontološkog centra u Nišu u poslednje vreme. Ne žale se, kažu, bolje je nego što je bilo, ali su im količine i dalje male.

Voće dobijamo jednom nedeljno, četvrtkom, papriku sam dobio ubuđanu, a jedna sardina deli se na dva čoveka, nije idealno, daleko od toga - priča Nišlija.

hrana 22 foto: čitalacNa nedovoljne količine i loš kvalitet hrane žalili su se Južnim vestima i ranije, ali sada imaju novi problem - pojavile su se stenice u Gerontološkom.

U sobi 214 je haos. Stenice. Ne rešavaju to već oko tri meseca, ljudi iz te sobe su dole u prihvatilištu, a uplašeni su i ostali, naročito ovi iz 215 - navodi korisnik.

Džeparac dobijaju od svoje penzije, od 5.000 do 7.000 dinara, pa mnogi og toga kupuju neophodne lekove. Korisnik koji je razgovarao sa novinarima Južnih vesti objašnjava da je ranije džeparac ljudima delio blagajnik pole ručka, 25. dana u mesecu, nekada i ranije.

Sada kasne. Nema 25. dana u mesecu. Ministarstvo navodno traži da pare ne budu u Gerontološkom centru nego da svaki korisnik otvori namenski tekući račun i onda podiže pare sam - priča Nišlija.

hrana 24 foto: čitalacMeđutim, kako neki korisnici ne mogu da se kreću ili imaju slične probleme, oni imaju zakonske zastupnike ili staratelje. Zakašnjenje uplate džeparca je, tvrdi korisnik, nekad i do 20 dana.

Smatraju i da je problem nedovoljan broj spremačica i higijeničarki, jer ponekad jedna ostane i sama u smeni.

“Plen od kojeg može nešto da se pokupi, tako gledaju ove nemoćne”, dodaje sagovornik Južnih vesti.


Direktor: Očistili smo stenice, hrana prilagođena normativima za starije

V. d. direktora ustanove je od nedavno diplomirani pravnik Luka Gašević, inače visoko pozicioniran na listi okupljenoj oko SNS za lokalne izbore u Nišu.

Gerontološki ilustracija; foto: JVOn kaže da se korisnicima redovno obezbeđuje ishrana prema nedeljnom jelovniku “u skladu sa nutricionističkim standardima i normativima za odrasla i starija lica”, kao i da imaju najmanje tri obroka i dve užine “po potrebi”.

Tvrdi da Gerontološki sada ima Komisiju za ishranu korisnika, koja utvrđuje petnaestodnevne jelovnike i rešava primedbe korisnika u vezi sa hranom, ali ističe da primedbi nije bilo.

Što se tiče džeparca, navodi da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 2020. godine propisalo način korišćenja novca za lične potrebe korisnika domskog smeštaja.

Zato se novac uplaćuje isključivo na tekuće račune korisnika, koji u bankama otvara korisnik, zastupnik ili staratelj.

U slučaju da sredstva za lične potrebe korisnika nije moguće uplatiti na tekući račun korisnika, jednom mesečno, nakon gotovinskog prenosa sredstava, džeparac se podiže sa žiro računa ustanove i komisijski isplaćuje korisnicima do kraja meseca, za prethodni mesec - kaže v. d. direktor.

hrana 23 foto: čitalacTvrdi i da je poslednja uplata džeparca obavljena 27. maja ove godine.

Sanitarna inspekcija je, dodaju, konstatovala da je higijena u Gerontološkom zadovoljavajuća, a spremačica, kažu, ima dovoljno - 11.

Ipak, potvrđuju da ima stenica i da su koristili koncentrovali biocidni insekticid u sobi 214, kako bi sprečili širenje insekata, ali tvrde da je soba očišćena nakon nekoliko nedelja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jexy

    20:08 // 29. 5. 2024.

    U toj ustanovi nigde nikog… zovem vec dve nedelje i nikog sem portira nisam dobila, “gospoda su navodno “van zgrade” “na sastanku” i tako dalje. Sramota za Nis i za gradske oce ! Dugi niz godina nasi stari zive tamo jadno i bedno ! Svog oca sam jedva zivog izvukla iz tog doma !

  • Moj Deka

    08:27 // 29. 5. 2024.

    Ako malo bolje uđete u smisao napisanih komentara shvatićete da ih piše jedna te ista persona koja često kaže moja je Baka u geronto centru i ostale gluposti. Žao mi je korisnika ovog centra zaslužili su mnogo više bar onaj prag dostojanstva da u tim godinama imaju kvalitetne obroke i savremene uslove za život i druženje inače nepunoletni direktor nije za to mesto nekome u inat je tu postavljen!

  • Brat Milos

    21:52 // 28. 5. 2024.

    Sad nije dobro sto je direktor odgovarao na pitanja novinara. A ovi sto komentarisu nemaju nikoga u domu. Cinjenice: Nislija je direktor ne neko iz Kuceva
    Na funkciji 4 meseca
    Treba upoznati zaposlene, korisnike, njihove porodice(to je procedura).
    Veci ste vi botovi koji pisete negativne komentare, a niste upoznati sa navedenim cinjenicama. "Da je LUKA biti lako, LUKA bio svako".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da li sada Oko sokolovo sme da prolazi kroz Medijanu ili ne?

Milan Čitalac

Tekst: Milić najavljuje "žestoku" racionalizaciju kadrova i bifea u Medijani

Pronađite nas na: