Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:40, 15. 7. 2024.

| Društvo

U niškom selu Malča restrikcije zbog problema sa vodom, meštani krive privatnu firmu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
voda česma malča
Muke meštana Malče; ilustracija; foto: čitalac

Na temperaturama koje i u hladovini prelaze 40 stepeni, meštani niškog sela Malča već danima imaju probleme sa vodosnabdevanjem, a često su im slavine i potpuno suve. Zato su uvedene restrikcije, a meštani veruju da je za njihov problem odgovorna privatna firma, koja je bez tendera, preko Štaba za vanredne situacije, radila na glavnom dovodu u Malči pre dve godine, za više od 100 miliona dinara.

Danas je, zbog restrikcija, zatvoren vod ka školi i tako će biti sve do utorka u 7 sati, kada će biti zatvoren vod za Gornju Malču, navode iz Udruženja za vodovod u tom selu. Restrikcije su počele za vikend, a žitelji koji imaju problem već danima jer nemaju vodu kažu da ni to nije dobro rešenje.

Po planu seoskih poglavara, voda se pušta po samo njima poznatom rasporedu, tako da stanovnici na većoj visini skoro nikad i ne dobiju vodu - žali se čitalac preko aplikacije “Prijavi problem”.

Iz Udruženja “Centar za lokalni razvoj - Malča” navode da su na sastanku sa Mesnom zajednicom saznali da je stara mreža u jako lošem stanju nakon što su tu kopali bageri, a da se greškom voda iz nove mreže vraća u staru i da zato ima problema.

Pojavila se voda u staroj mreži koja se više ne koristi. To znači da je neko napravio by pass sa nove na staru mrežu ili da je nekima ostao stari by pass preko kojeg se sada voda iz nove mreže vraća u staru. Taj problem direktno utiče na trenutno vodosnabdevanje jer je stara mreža u veoma lošem stanju, pogotovo nakon bagera koji su tu kopali - navode iz tog Udruženja.

Izmerili su, kako tvrde, da dotok vode sa izvorišta iznosi 800 litara za 13 minuta, što je nedovoljno za redovno vodosnabdevanje.

Predlažu da se iskopa bušotina koja bi bila dodatni izvor, da JKP Naissus dopunjuje rezervoare tokom leta ili da prebaci privrednike iz Malče, kao velike potrošače vode, na svoju mrežu.

Firma Sim puk gradnja iz Malošišta, koja je u Nišu u 2022. i u 2023. godini radila na više lokacija i to bez tendera, već po naredbi Gradskog štaba za vanredne situacije, radila je i u Malči pre dve godine na glavnom dovodu vodovodne mreže za oko 107,8 miliona dinara, samo godinu dana nakon što je osnovana.

Dok neki meštani upravo u toj firmi vide krivca za probleme koje sada imaju, Sim puk gradnja nije odgovorila na pitanja Južnih vesti do objavljivanja teksta. Iz niškog Vodovoda kratko su odgovorili da vodovod u Malči nije u njihovoj nadležnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bese nekada

    09:02 // 20. 8. 2024.

    Prema potvrdjenim informacijama po Srbiji je formiraju razna udruzenja koja misle da se problemi resavaju tako sto ce da posalju par mejlova i da obaveste novinare bez da se pokazu na terenu,sto je slucaj i u Malci.Bolje bi bilo da se predstavnici udruzenja malo vrate u proslost i podsete sta su njihovi rodjaci i prijatelji uradili za svoju sredinu.

  • Izvoriste

    16:02 // 19. 8. 2024.

    Svi koji zive u Srbiji pa i u MALCI moraju da shvate da je voda izvor zivota i da se cista pijaca voda ne koristi za pranje vozila,polivanje travnjaka,polivanje basti vec se koristi samo za pice i kucnu upotrebu.Moramo shvatiti da na nivou drzave postoji problem sa vodosnabdevanjem i da problem ne pistoji samo u MALCI kako pisu neka cipsy udruzenja iz Malce vec je problem globalni. Voda je život

  • Mica

    08:31 // 16. 7. 2024.

    Orkrestriran napad od strane neke konkurentske firme.Shvatite zitelji Malce ne postoji bolja i opremljnije preduzece za te poslove od tog preduzeca .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: