Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:32, 13. 9. 2024.

| Društvo

U planu da se beloglavi sup vrati u Sićevačku klisuru posle više od 70 godina

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
sup-foto-Fondacijazazastitupticagrabljivica
Ptica koja je čistač prirode; foto: Fondacija za zaštitu ptica grabljivica

Nakon što su uspeli da spreče izumiranje beloglavog supa i u rezervatu Uvac napravili brojnu koloniju, iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica žele da naredne godine vrate ovog korisnog lešinara i u Sićevačku klisuru gde je poslednji put viđen krajem 50-ih godina prošlog veka.

Prema rečima Saše Marinkovića iz Fondacije za zaštitu prica grabljivica, postoje jasni podaci da su se u klisuri kraj niškog sela Sićevo gnezdili beloglavi supovi. sup2-foto-Fondacijazazastitupticagrabljivica Spasili su je od izumiranja u Srbiji; foto: Fondacija za zaštitu ptica grabljivica

Imamo čak i podatak da je 1957. godne jedan sup izvađen iz gnezda odatle i odnet u zoološki vrt - kaže Marinković.

Objašnjava da su u zapadnoj Srbiji uradili veliki posao oko repopulizacije supova i da sada imaju 8 kolonija, tako da je prirodno da probaju da ga vrate i u drugi deo zemlje gde je već ova ptica nekada boravila. Zato je ideja da se on vrati u jugoistočnu Srbiju.

Marinković kaže da je prvi korak otvaranje hranilišta, nakon čega bi doveli ptice, jer bi one teško mogle da dođu same do hranilišta.

Kada se formira hranilište, tu bi se donelo jato kome je oko pola godine do godinu dana potrebno da se aklimatizuje i ono boravi tu to vreme u kavezu. Onda se to jato pušta. Oni su društvene ptice, ne mogu pojedinačne ptice da se puste, već samo jato. Ako je hranilište tu, oni će se samo preseliti na susednu stenu. Kada se prvi put pojavi i neki drugi par koji je iz divljine, dakle nije ptica koju smo mi tu spustili, smatra se da smo uspeli da ih vratimo. Za to treba 3 do 5 godina da prođe - objašnjava Marinković.

sup3-foto-Fondacijazazastitupticagrabljivica Prvi korak je otvaranje hranilišta; foto: Fondacija za zaštitu ptica grabljivica Napominje da bi vraćanjem supa, možda vratili još jednu pticu koja je iščezla iz Srbije.

Tu je odmah Suva planina, gde se gnezdio orao bradan, vrsta koja je iščezla u našoj zemlji. 2025. godine kreće program u Bugarskoj za vraćanje orla bradana. Ako bi supovi bili tu u Sićevu, onda bi privukli i druge lešinare. Oni su zapravo osnovna vrsta. Tak da bi imali veliku šansu da vratimo i orla bradana na Suvu planinu - objašnjava naš sagovornik.

Kaže da su sa programom na Uvcu krenuli od nule i da imaju iskustvo u tome, te da smatraju da će uspešno krenuti i sa programom u Sićevačkoj klisuri, ali da država mora da stane iza njih.

Već smo razgovarali sa klaničarima i stočarima u Nišu i veliko je interesovanje, jer postoji problem i veliki trošak oko odlaganja stočnog otpada - objašnjava Marinković.


Čistač prirode i simbol na srednjevekovnim grbovima

Manastir-Zica-1207-1218 Simbol supa u Manastiru Žiča; foto: Fondacija za zaštitu ptica grabljivica Iako reči grabljivica i leširan za neke imaju negativni prizvuk, Marinković napominje da je beloglavi sup jako značajan za prirodu, ali pre svega i za ljude.

Sup je jedina vrsta ptica grabljivica koja ne ubija svoj plen, ona je lešinar. Ima dosta starih verovanja u narodu da je to polu sveta ptica. Jer je nekada narod znao da je on koristan, on uklanja uginulu stoku i štiti od zaraze. On je čistač prirode, jer kada njih nema uginula stoka truli, niko to ne čisti, kvare se vodotokovi - objašnjava.

Ističe da su i oni često inspiracija za umetnike, kao i da imaju veliki nacionalni značaj. Karakteristična glava obrasla paperjem, sa grivicom u dnu vrata jedinstvena je u prirodi i nedvosmisleno je prikazana na grbovima srednjevekovne Srbije. Beloglavi supovi se nalaze na grbovima Nemanjića, Mrnjavčevića, Lazarevića i Crnojevića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ђура сарџама

    12:54 // 16. 9. 2024.

    Идеја достојна пажње !
    Какве су шансе за ћубастог какадуа ?!.

  • Vlada

    16:47 // 13. 9. 2024.

    Ideja je dobra, ali nije nova, samo se mora paralelno realizovati sa razvojem stočarstva, inače će ptice zavisiti samo od hranilišta koja je neophodno obezbediti od drugih životinja, a koja opet treba postaviti uz mesta gde se uzdižu termali itd.

  • Pera

    14:54 // 13. 9. 2024.

    Za sve su krivi golubari koji namerno truju ptice grabljivice. A nadležni neće da kažnjavaju golubare jer isto primaju platu i kada ne rade. Tako svi rade koji su na državni kazan.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Baš dobra lokacija da se naprave 3-4 zgrade sa lokalima

Hepek Čitalac

Tekst: Pre 80 godina zvanično prestao da funkcioniše Logor "Crveni krst" u Nišu

Pronađite nas na: