Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:11, 14. 9. 2024.

| Društvo

U toku radovi na sanaciji deponije blizu centra Prokuplja, vrednost 2,6 miliona evra

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
deponija prokuplje
Počela dugoočekivana sanacija deponije; Foto: Lj. M.

Grad Prokuplje započeo je dugo očekivanu sanaciju deponije koja se nalazi nedaleko od centra grada, a radovi koji su u toku podrazumevaju sveobuhvatne mere čišćenja i uređenja prostora, sa ciljem da se ovaj problem dugoročno reši i spreči dalji negativni uticaj na životnu sredinu i zdravlje građana ne samo u tom delu grada. Prema planu sanacije, u prvoj fazi radova, gradska vlast je uz podršku Ministarstva ekologije izdvojila 303.511.996 dinara, odnosno oko 2,6 miliona evra.

Radovi podrazumevaju iskop i odvajanje materijala sa deponovanjem komunalnog otpada, koji je decenijama stvarao ozbiljan ekološki problem. deponija prokuplje Prva faza radova u toku; Foto; Lj. M.

Ovaj proces je veoma pažljivo planiran kako bi se izvršila selekcija i pravilno zbrinjavanje otpada, u skladu sa najvišim ekološkim standardima. Projekat obuhvata kompletnu rekonstrukciju i modernizaciju deponije, a nalazi se na samo stotinak metara od centra grada - kažu u Gradskoj upravi Prokuplja.

Dodaju da je sanacija deponije jedan od najvećih ekoloških problema građana jer se nalazi blizu centra grada i pored neprijatnih mirisa i vizuelne neurednosti, deponija je predstavljala rizik od kontaminacije podzemnih voda i zagađenja zemljišta.

Sanacija ove deponije od izuzetne je važnosti za grad Prokuplje i njegove građane. Završetak prve faze radova planiran je pre kraja godine, nakon čega će uslediti dodatni radovi na konačnom uređenju i rehabilitaciji tog prostora. U planu je da građani kasnije osmisle kako će se taj deo urediti i ptivesti nameni - rekao je Miroslav Antović, gradonačelnik Prokuplja.

Inače, otpad koji se čisti odvozi se na uređenu deponiju u Leskovcu, a Prokuplje je još prošle godine započelo ovaj važan projekat pa je sredinom oktobra 2023. godine potpisan ugovor sa beogradskom firmom Tekon-Tehnokonsalting koja je dobila posao izrade projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju i rekultivaciju nesanitarne deponije “Dunek” i taj posao je plaćen 5.940.000 dinara sa PDV-om.

Da bi obezbedili novac za sve započete kapitalne projekte pa i sanaciju deponije, gradska vlast u Prokuplju se po hitnom postupku kreditno zadužila za 285 miliona dinara ili skoro 2,5 miliona evra.

Deponija “Dunek” se nalazi nedaleko od centra Prokuplja i u blizini opštinske zgrade i prostire se na površini od oko 11 hektara, a karakteriše je veliki broj naslaga komunalnog otpada koje su delimično pokrivene i zatravljene.

Nakon što je tokom 2011. godine Prokuplje potpisalo ugovor sa firmom Por Werner&Weber o obavljanju komunalnih delatnosti i izvoženju smeća, deponija “Dunek” na obali reke Toplice zvanično se ne koristi, ali su prethodnih godina građani ne retko taj prostor koristili za iznošenje i odlaganje otpada, od građevinskog do komunalnog.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Hoce li da dođe Severina i zapeva "Gas, gas"

Qgo Čitalac

Tekst: Novo obećanje - kotlarnica Univerziteta u Nišu ove grejne sezone prelazi na gas

Pronađite nas na: