Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:50, 21. 6. 2023.

| Društvo

Učenici Trgovinske škole u Nišu prikupili pun kombi elektronskog otpada

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
trgovinska skola
U okviru ekološke sekcije organizovana akcija prikupljanja elektronskog otapada; foto: S. V.

Stare monitore, kućišta, tastature, ventilatore, čak i jedan frižider doneli su učenici u Trgovinsku školu i predali E-reciklaži na preradu. Kako kažu, želeli su da se otarase nepotrebnih stvari, a ujedno i da se na siguran i efikasan način reše elektronskog otpada koji predstavlja pretnju za životnu sredinu.

trgovinska skola Doneli stare monitore, kućišta, tastature; foto: S. V. U okviru ekološke sekcije, učenici i nastavnici, u saradnji sa kompanijom E reciklaža, organizovali su akciju prikupljanja elektronskog otpada koji predstavlja jednu od najvećih opasnosti po životnu sredinu. Učenica prvog razreda Trgovinske škole Katarina Vasiljević ističe da su želeli da stvari koje ne koriste budu iskorišćene na pravi način.

Moja motivacija je bila da iznesem sve svoje nepotrebne stvari iz kuće, koje više ne koristim i da se to reciklira u nešto korisno, u neke nove proizvode - kaže Katarina.

trgovinska skola Doneli i frižider; foto: S. V. Učenici su naučili da neadekvatno čuvanje i odlaganje elektronskog otpada može da ugrozi životnu sredinu, tako da je cilj akcije bio da na siguran, efikasan i odgovoran način uklone staru elektroniku. U tome su im pomogli i roditelji, pa je majka jedne učenice Marina Stojanović, zajedno sa svojom ćerkom donela stare predmete za reciklažu.

Treba da se probudi svest kod dece, ali i kod drugih za recikliranje i očuvanje životne sredine. Naša deca su dosta naučila o tome, ćerka i ja smo donele stari monitor, ventilator i grajalicu, koji više ne rade i nisu nam potrebni pa je ovo bila dobra prilika da ih sklonimo iz kuće - kaže Stojanović.

trgovinska skola Pun kombi elektronskog otpada; foto: S. V. Tokom školske godine učenici su se upoznali sa čitavim tokom reciklaže - od prikupljanja otpada, popunjavanja dokumentacije do samog postupka reciklaže, a kako kaže pi-ar Trgovinske škole Ivana Đorđević, iako je raspust počeo oni su se rado okupili da predaju otpad koji su prikupili.

Naši đaci su doneli kućišta, monitore, štampače, imamo čak jedan frižider. Pokazali su veliko interesovanje za ovu akciju i doneli su sav elektornski otpad koji se ne koristi sa namerom da taj materijal bude upotrebljen u svrhu reciklaže, odnosno da ode na pravo mesto, a krajnji cilj je zaštita životne sredine - ističe Đorđević.

Osim akcije prikupljanja elektronskog otpada, učenici u okviru ekološke sekcije organizuju akciju prikupljanja plastičnih čepova - Čepening, koja ima humanitarni karakter, akciju prikupljanja baterija i čišćenja dvorišta. U planu je nastavak saradnje sa E reciklažom, pa će naredne školske godine obići reciklažni centar i nastaviti akciju prikupljanja elektronskog otpada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dal je trenerka zenski trener ili odevni predmet?

    13:53 // 21. 6. 2023.

    Ja sam kao klinac svaki dan igrao fudbal na terence kod ekonomske skole. I uvek je na tu "trgovinsku" skolu stajao natpis "trgovacka skola". Izem ti taj vas orvelov novi jezik kad ste i nazive skola poceli da menjate

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

Pronađite nas na: