Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:20, 18. 8. 2024.

| Društvo

Umrežavanje lokalnih medija za bolju informisanost građana

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
panel južne vesti
Panel diskusija sa predstavnicima medija; Foto: S. Vidojković

Pilot projekat koji je možda i jedinstven u Srbiji, a tiče se umrežavanje lokalnih medija iz različitih gradova, a koji su osmislile Južne vesti sa partnerima podrazumeva povezivanje i saradnju između različitih medijskih organizacija s ciljem razmene informacija, resursa i sadržaja.

Na Panel diskusiji u kojoj su, pored Južnih vesti, učestvovali i predstavnici Bujanovačkih, Glasa Šumadije i Ozon pressa, zaključci su da će povezivanje medija obuhvatati razne aspekte, kao što su zajednički novinarski projekti, deljenje sadržaja, koordinaciju u izveštavanju o određenim temama, pa čak i zajedničko korišćenje tehnologija i infrastrukture.

Lokalni mediji često imaju ograničen doseg, a učesnici panela su se složili da im umrežavanje omogućava da dopru do šire publike putem drugih medijskih kanala, čime se povećava i njihova vidljivost i uticaj. panel Zaključak da je važno umrežavanje medija pre svega za građane; Foto: S. Vidojković

Razmena informacija i saradnja na izveštavanju omogućavaju kvalitetnije i sveobuhvatnije novinarstvo. Čitaoci dobijaju pristup širem spektru informacija iz različitih regiona. Umrežavanje pomaže u jačanju lokalnih medija i njihovog uticaja na zajednicu, a lokalni problemi i priče dobijaju veći značaj i pažnju, što može doprineti rešavanju tih problema - stav je predstavnika medija i učesnika panela.

O važnosti umrežavanja lokalnih medija predstavnici medija su govorili o različitim benefitima i ključnim pitanjima koja se odnose na njihovu budućnost.

Višestruka korist svim učesnicima kroz razmenu informacija, saradnju na izveštavanju o lokalnim događajima i problemima, kao i zajedničko objavljivanje sadržaja, naši mediji su uspeli da poboljšaju svoju vidljivost i dopru do šire publike - složili su se učesnici.

Dodaju da saradnja predstavlja pozitivan primer kako lokalni mediji mogu zajedno da rade na jačanju lokalne informisanosti, povećanju vidljivosti svojih priča i održivosti u izazovnim uslovima na medijskom tržištu.

Inicijativa Južnih vesti, uz podršku partnera, pokazala je da udruženi rad i razmena znanja i resursa mogu doneti značajne koristi i doprinose očuvanju kvalitetnog novinarstva na lokalnom nivou.


Budućnost u umrežavanju medija

Već više od godinu dana traje uspešna saradnja lokalnih medija u Srbiji koju su inicirale Južne vesti, sa ciljem da poboljšaju informisanost u lokalnim zajednicama i povećaju vidljivost lokalnih problema. Pored Južnih vesti u ovu inicijativu su uključeni i Glas Šumadije, Bujanovačke i Ozon Press, a kroz zajednički rad do sada je napisano 40 tekstova iz različitih lokalnih sredina, koji su prezentovani kroz desetak naslova.

Partnerski odnos i međusobno razumevanje i rad, doneo je različite pozitivne efekte medija u tom projektu, a pored novinarskog dela poseban izazov bio je za tehničku službu kako standardizovati jasno praćenje i objediniti parametre za merenje čitanosti. panel južne vesti Direktor Ognjanović govorio o raznim benefitima umrežavanja; Foto: S. Vidojković

Ovakav način umrežavanja očigledno je da podržavaju naši čitaoci na lokalu, mi smo na osnovu relevantnih parametara imali preko 1,4 miliona poseta, što nije zanemarljiva brojka. Svaka redakcija je pisala svoju temu, a urednik je imao zadatak da ih objedini iako se radi o sličnoj temi, ali različitim problemima u zavisnosti od grada do grada. Očekujem da će se ovakav način rada i umrežavanja lokalnih medija nastaviti i dalje pre svega u interesu građana koji žele da se od kredibilnih medija informišu - rekao je Vitomir Ognjanović, direktor Južnih vesti.

Naglašava da je jedan od najvažnijih rezultata poverenje koje se stiče ne samo među novinarima medija okupljenih u projektu, već i čitaocima koji imaju mogućnost da kroz tekstove koji su objavljeni o temama iz svoje sredine, mogu videti kako se iste teme rešavaju u gradovima u okruženju.

Udruženi mediji imaju priliku da smanje troškove produkcije sadržaja i optimizuju resurse, što je rezultiralo povećanjem prihoda i održivošću njihovog rada, a umrežavanje je omogućilo i zajedničke marketinške aktivnosti, koje su dodatno poboljšale finansijsku situaciju medija uključenih u ovu inicijativu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • kiza

    22:08 // 18. 8. 2024.

    Kasno , pa AV je odavno umrežio sve nac. frekfencije - samo se pridružite u hvaljenju Vrhovnog i gotovo!

  • Starac

    11:30 // 18. 8. 2024.

    ANEM / Već viđeno , samo prepišite - tako je nastao B92 gde su emitovani snimci ANEMa

  • ђура сарџама

    11:26 // 18. 8. 2024.

    Најзад један охрабрујући наслов !
    Нешто се у позитивном смислу мења !
    Култура информисања добија нову димензију !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: