Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:35, 29. 8. 2024.

| Društvo

Upravnik jame u trenutku nesreće u rudniku "Soko" unapređen na poziciju direktora

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
rudnik soko
Zaključak tužilaštva da je kriva "viša sila"; ilustracija; foto: JV / Vanja Keser

Osim toga što su tužilaštva zaključila da niko nije kriv za nesreću u rudniku “Soko” u kojoj je 2022. godine poginulo osam rudara, tadašnji upravnik jame Marko Konatar je unapređen i sada je na funkciji direktora rudnika. Dok radnici to ocenjuju kao poražavajuće, direktor “Resavice” Saša Spasić kaže da Konatar ispunjava sve uslove da bude direktor.

“Ko je stradao, stradao je. To se zaboravilo” - počinje priču rudar koji je tog 1. aprila 2022. godine bio u drugoj smeni i tako izbegao nesreću.

Pojedinima od ovih što su tada bili u jami zaposlili su supruge i obezbedili članstva u užem odboru sindikata. Otprilike, zatvorili su ljudima usta. Neće više niko ni da se priča za televiziju i novine - kaže on.

To što je Konatar unapređen dve godine posle nesreće ocenjuje kao poražavajuće i kao “očiglednu grešku”. Ništa se, dodaje dalje, značajno nije promenilo u rudniku otkako je on direktor.

Sa jamom se ništa ne kreće. Samo je održavaju da ne dođe do nekog pritiska, da se ne sklopi neki hodnik, napred ne smeju da krenu - navodi radnik.

Srđan Colarić, jedan od preživelih rudara, od pre dva meseca je u penziji. I dalje ne prihvata da je za pogibiju njegovih kolega odgovorna “viša sila”.

Zvanična verzija da je to viša sila nema veze sa životom. Nije viša sila kopala tamo gde ne sme da se kopa - poručuje on.

Dok unapređenje Konatara i on vidi kao pogrešno i veruje da se čekalo da se “smiri situacija” pa da on bude unapređen, Konatar ne odgovara novinarima Južnih vesti.

Direktor JP PEU “Resavica” Saša Spasić kaže da Marko Konatar ispunjava sve uslove da bude direktor rudnika “Soko”.

Zahtevi radnog mesta koje zaposleni treba ispuniti definisani su sistematizacijom i to su: VSS-VII, struka rudarska, smer opšti ili podzemna eksploatacija, pet godina radnog iskustva od čega jedna godina u jamama ugroženim metanom i ugljenom prašinom, položen stručni ispit - navodi Spasić.

Dodaje i da se radnici u rudnicima koji su u nadležnosti “Resavice” raspoređuju na osnovu važeće sistematizacije i organizacije poslova, a da je radno mesto direktor rudnika, sa jednim izvršiocem, sistematizovano pod rednim brojem 1.

Nadam se da će Vam ovaj podatak pomoći da jasnije sagledate razlog postavljenja imenovanog - zaključuje Spasić.

Od nesreće u rudniku “Soko” prošle su dve godine i pet meseci. Tada je osam rudara poginulo, a više od 20 je povređeno.

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je tri puta odbacilo krivične prijave i zaključilo da niko nije kriv za njihovu pogibiju, te da je u pitanju "viša sila".

Nakon toga je advokat koji zastupa porodice poginulih Bratislav Stojanović podneo prigovor u nadi da će Više javno tužilaštvo u Nišu vratiti predmet aleksinačkom na novo razmatranje, ali to se nije desilo.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandra

    08:37 // 30. 8. 2024.

    Ako hoćeš da ga sprečiš da kaže nešto što ne treba, ti ga unaprediš... zar i ovo nije vrsta korupcije?

  • Zoran

    07:10 // 30. 8. 2024.

    Postoji neka Bozija pravda i karma...vratice se kd tad tim monstrumima za sva zlodela...kad dodje taj cas,lustracija za sve bez milosti u zadnjih 30 i kusur godina...sram ga bilo morala i savesti,nadam se da mirno ne spva,a i tadasnja ministarka...

  • Tajanstveni Alan

    21:47 // 29. 8. 2024.

    A, pa naredio i minut cutanja za postradale! Ove ljudske spodobe sve mogu, imaju silu, lazovske medije i odgovara im plasljiv i zatucan narod.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: