Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:22, 3. 10. 2024.

| Društvo

Uskoro javni uvid u Generalni urbanistički plan Niša - dokument koji će važiti narednih 15 godina

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
panorama niš zgrade
Važan planski dokument; ilustracija; foto: Tamara Radovanović

Na proleće sledeće godine Niš će dobiti novi Generalni urbanistički plan (GUP) koji će važiti narednih 15 godina i on bi trebalo da bude na ranom javnom uvidu od decembra ove godine, kaže većnik Ivan Grmuša. Na sednici Gradskog veća usvojeno je da se za urbanističko planiranje u Nišu izdvoji još 24 miliona dinara, kao i da oni koji odluče da prave kuću više ne moraju da plaćaju izgradnju saobraćajnice.

Iz Grada Niša pozivaju sve zainteresovane da na šalteru Uprave za građevinarstvo, u ulici Nikole Pašića, ostave predloge i sugestije u vezi sa izradom GUP-a.

gradsko veće Gradsko veće usvojilo brojne izmene; foto: Tamara Radovanović To je prvi korak u njegovoj izradi, pošto će nacrt biti stavljen na rani javni uvid, kako navodi Grmuša, krajem novembra ili početkom decembra. Tek marta ili aprila sledeće godine odlučivaće se o njegovom usvajanju.

U međuvremenu, Gradsko veće je na sednici usvojilo da se za Program uređivanja građevinskog zemljišta i održavanja komunalne infrastrukture izdvoji još 24 miliona dinara.

U cilju usklađivanja vrednosti sa pozicijama u budžetu koje su opredeljene za realizaciju Programa uređivanja gradskog građevinskog zemljišta i održavanje komunalne infrastrukture za 2024. godinu, iznos se uvećava za 24 miliona dinara za potrebe kontinuiranog obavljanja poverene delatnosti od javnog interesa i mogućnosti da se one potpuno realizuju do kraja ove godine - navodi Katarina Radenković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Grmuša kaže da se još 24 miliona izdvaja za urbanističko planiranje i za izradu tehničke dokumentacije.

Dodatna sredstva su izdvojena za izgradnju novih, rehabilitaciju postojećih ulica i za tekuće održavanje. Grad se okrenuo rešavanju problema udarnih rupa i intenzivno to radimo poslednjih nedelju dana, sa nekim planom da do kraja ove građevinske sezone, odnosno dokle god vremenski uslovi to dozvoljavaju, zakrpimo svaku rupu u gradu - ističe on.

Obećava da će izvođači niške Direkcije za izgradnju “zakrpiti svaku moguću rupu” do kraja ove građevinske sezone, a građane poziva da na mejlove gradonačelnika, gradskih većnika, kao i putem društvenih mreža javljaju gde su udarne rupe.

Gradsko veće je usvojilo i da se za tekuće održavanje iznos umanji za 12,5 miliona dinara, za kapitalno održavanje za 62 miliona dinara, a za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i gradnju objekata javne namene za 666 miliona.

U delu objekti osnovnog obrazovanja dodaje se OŠ “Bubanjski heroji” iz razloga što je Gradsko veće na sednici 13. septembra donelo rešenje kojim se pristupa sufinansiranju projekta unapređenja energetske efikasnosti zgrade te škole. Ukupna vrednost Programa uređivanja građevinskog zemljišta i održavanja komunalne infrastrukture nakon druge izmene Programa iznosiće 1.840.500.000 dinara - navodi Radenković.

Većnici su usvojili i izmene koje podrazumevaju da oni koji odluče da grade kuću do 400 kvadrata ne moraju da plaćaju izgradnju ulice, već samo izgradnju nedostajuće infrastrukture - vodovod, struja, kanalizacija, telekom i gas. To, napominje Grmuša, ne važi za stambene zgrade.

Te kuće moći će od zone 1 do zone 7 da dobiju građevinsku dozvolu bez obaveze izgradnje saobraćajnice. To smo odlučili da pospešimo izgradnju stambenih objekata u samom gradu. Investiciona vrednost same ulice, naročito za kuće, prelazi investicionu vrednost samog objekta, pa na taj način želimo da građanima izađemo u susret, da mogu da dobiju građevinsku dozvolu i svoj krov nad glavom - ističe Grmuša.

Dodaje da je ideja da se gradnja “iz centra Niša izmesti na periferiju”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    21:34 // 3. 10. 2024.

    Шта је са увођењем приградско-градское железнице у систем јавног градског превоза?! Ако то пропустимо,генерације нам.неће опростити !!!

  • Miki

    21:21 // 3. 10. 2024.

    Samo nastavak unistavanja grada. Prvo porusite favele koje ste dali dozvole da se grade gde nije planirano. Pocnite od Bulevara gde ste dozvolili zgrade u blokovima gde treba parkovi i parkiralista da budu. A pruga? To za sledece izbore cuvate

  • Szs

    21:09 // 3. 10. 2024.

    Doživesmo da nam ovaj partijski poslušnik, građevinac iz Majdanpeka, uređuje grad. Nišlije sram vas bilo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

To su idoli Srbije, bravo!

Predrag Ilić čitalac

Tekst: Nišlijka osmislila piktoknjigu za decu sa autizmom da im olakša život

Pronađite nas na: