Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:06, 26. 8. 2024.

| Društvo

Vanredna situacija u Pirotu i Dimitrovgradu zbog požara na planini Vidlič

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
pozar-pirot-foto-mup
foto: MUP

Zbog požara na planini Vidlič, koji je aktivan više od nedelju dana i sada se približio nekim selima, proglašena je vanredna situacija u delu teritorije Grada Pirota i Opštine Dimitrovgrad. Nadležni kažu da su u pripravnosti i da potrebe za evakuacijom stanovništa još nema, ali da se situacija prati, a procena je da je požar zahvatio oko 1.500 hektara.

Vanredna situacija u Pirotu je proglašena u reonu sela Slavinja, Visočka Ržana, Basara, Rsovci, Krupac, Berilovac i Izvor.

Požar gase kako pripadnici Sektora za vanredne situacije, tako i dobrovoljnog vatrogasnog društva i zaposleni u Srbija šumama. Nakon odluke o proglašenju vanredne situacije, angažovana je mehanizacija kako javnih preduzeća, tako i privatnih subjekata i raspoređena je na 4 lokacije. Dve na potezu kod Krupca i Izvora, i na dve lokacije kod Slavinje i Visočke Ržane - kaže zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić.

pozar2-pirot-foto-mup foto: MUPColić ističe da je nezahvalno govoriti o tome kako će dalje teći borba protiv vatre, jer vetar danas nije išao na ruku vatrogascima, ali napominje da su svi u pripravnosti.

Cele noći pratićemo situaciju kako bismo mogli da na vreme reagujemo ako bude bilo potrebe za evakuacijom ljudi - objašnjava Colić.

Kako i stoji u odluci o proglašenju vanredne situacije, požar je na obroncima planine Vidlič krenuo još 17. avgusta, a izazvao ga je udar groma. Napominje se i da se protekla 3 dana znatno proširio i zahvatio veliku površinu koja se procenjuje na oko 1.500 hektara.

Požar je zahvatio i deo opštine Dimitrovgrad, a tamo je danas vanredna situacija proglašena u delu koji obuhvata sela Visokči Odorovci, Gulenovci i Zabrđa.

Predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov kaže da je danas situacija bolja nego što je to bilo juče, kada su, ističe, jedva od vatre odbranili selo Gulenovci.

Požar je bio na 100 metara od kuća, ali su vatrogasci uspeli da spreče njegovo širenje - objašnjava Dimitrov.

Kaže da danas sela nisu ugrožena, ali da se vatra širi ka manastiru Svetog Kirika. Napominje da se situacija prati, kao i da će ako požar nastavi da se širi, morati da zatraže pomoć iz drugih gradova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sneki

    11:36 // 27. 8. 2024.

    Raščišćavanje terena za buduće projekte ekonomskog tigra. Čekaš prvo da sr vatra lepo razbukti pa onda pošalješ mučene vatrogasce da kao gase.

  • Miki

    07:22 // 27. 8. 2024.

    Kada sam video taj požar prošle subote i prijavio vatrogascima u Pirotu mogao je da se ugasi sa nekoliko kofa vode, ali izgleda da nisu reagovali na vreme.

    • Cvetko Cvetković

      11:00 // 27. 8. 2024.

      Polako be, će se gasi kako treba kad vođa kaže, a on je s'g mlogo zauzet.

  • Filozof

    23:13 // 26. 8. 2024.

    Gde su i sta rade oni helikopteri Kamov Ka-32 namenjenim za borbu sa pozarima pored kojih se Usnija uslikala a za koje je Srbija Ruskoj federaciji platila preko 150.000.000€?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: