Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 8. 10. 2020.

| Društvo

Već 7 godina Niš i okolina čekaju regionalnu deponiju, sada zainteresovani Italijani

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
deponija
Najava puno, ali dela malo; ilustracija; foto: arhiva JV

Prošlo je sedam godina od kada su tadašnji gradonačelnik Niša i predsednici 7 okolnih opština potpisali ugovor o regionalnoj deponiji "Keleš", bilo je zainteresovanih kompanija da uđu u javno-privatno partnerstvo, ali pokušaji da se posao zaista i sklopi su propali. Dan nakon što je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će deponija biti izgrađena do 2021, iz Grada Niša saopštavaju da se javila zainteresovana italijanska kompanija.

Propali su tenderi za koncesionara 2015. i 2016. godine na koje su se prijavljivale grčke i španske kompanije, govorili su Kinezi i Amerikanci da bi upravljali otpadom, a sada je zaineteresovan i italijanski holding.

Kako je saopšteno na zvaničnom sajtu grada, predstavnici italijanske Holding kompanija "Natura“ izrazili su spremnost da učestvuju u poslovima upravljanja otpadom na području grada sa okolnim opštinama.

U razgovoru je zaključeno da se italijanska kompanija obrati pismom o namerama Vladi Srbije u kome bi izrazila zainteresovanost za učešće u poslovima upravljanja otpadom - navodi se u saopštenju.

sastanak deponija Sastanak sa predstavnicima italijanske kompanije; foto: zvanični sajt Grada NišaNavodi se i da je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski predočila predstavnicima italijanske kompanije da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je izgradnja regionalne deponije u Nišu deo nacionalnog plana i da je završetak njene izgradnje predviđen do kraja iduće godine.

Inače, priča o regionalnoj deponiji "Keleš" počela je još 2013. godine i tada je najavljeno da će biti izgrađena do 2015. godine. Prvo je bio plan da se formira novo regionalno javno preduzeće koje bi upravljalo, a onda je dogovoreno da se uđe u javno-privatno partnerstvo.

Španske i grčke ponude nisu prihvaćene 2015. i 2016. godine. Potom je "Keleš" nuđen i Kinezima i Amerikancima, ali, bez uspeha.

Projekat i dokumentaciju za "Keleš" izradila je Regionalna razvojna agencija Jug, ali je ove godine izašla iz priče, a posao je preuzela Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milojkommm

    19:08 // 21. 10. 2020.

    Bravo za gradonacelnicu,odmah dovodi u red komunalni sistem...

  • Natali

    20:17 // 19. 10. 2020.

    Italijanska investicija nije ni jedna propala u Srbiji, mislim da će biti dobro da bude za nas grad...:)

  • Jelena

    15:50 // 19. 10. 2020.

    Sta god da se uradi, sigurno ce biti bolje od postojece situacije.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: