Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:38, 16. 9. 2024.

| Društvo

Više od 200 tužbi građana protiv Opštine Babušnica zbog parcela oduzetih pre pola veka

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
babusšnica
Nedavno su imali sastanak sa predstavnicima Mesnih zajednica kako bi ponudili građanima da odustanu od tužbi i pristanu na poravnanje; foto: FB Opština Babušnica

Pred Osnovnim sudom u Pirotu u 2024. godini je podneto 212 tužbi za određivanje naknade za faktičku eksproprijaciju, a sve zbog, kako objašnjavaju iz Opštine Babušnica, parcela koja se zauzete zbog izgradnje atarskih puteva pre 50 godina. Predsednica Opštine Ivana Stojičić kaže da su prošle godine za ove tužbe isplatili oko 11 miliona dinara, a u ovoj godini oko 8 miliona.

Brojne tužbe pokrenuli su žitelji Vrela, Grnčara i drugih babušniških sela u 2023. i 2024. godini zbog faktičkog zauzeća parcela. Kako navode iz pirotskog Osnovnog suda, od 61 predmeta koji je okončan, svi su rešeni u korist tužitelja.

Zbog toga što puno novca odlazi na sudske troškove iz Opštine su apelovali na građane da se obrate direktno njihovoj upravi kako bi to rešili poravnanjem.

Same naknade za zauzeti deo parcela desetostruko su niže u odnosu na same sudske troškove, pa smo pokrenuli inicijativu da građani odustanu od tužbe i da to rešimo poravnanjem, kako ne bismo morali da plaćamo i sudske troškove, ali mali broj ljudi je povuklo tužbe jer oni u toj situaciji treba da isplate advokata - objašnjava predsednica Opštine Babušnica.

Ističu da je plaćanjem sudskih troškova budžet opštine, koji je nešto niži od 500 miliona dinara, ozbiljno opterećen, što dovodi u pitanje dalje investicije u smislu izgradnje i održavanja lokalnih puteva.

U 2023. godini isplatili smo negde oko 11 miliona dinara, a u ovoj godini do sada oko 8 miliona, ali u najavi ima za još 2 miliona dinara - objašnjava Stojičić.

Tvrdi da tužbe dolaze iz planinskih sela koja su "opseli" advokati koji "puštaju" tužbe za svaku parcelu posebno, čak i kad je vlasnik isti čovek.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Singer

    02:59 // 18. 9. 2024.

    Volim kad su opštinarke ponizne i čuvaju tajne

  • Aleksandra

    10:19 // 17. 9. 2024.

    Koji predsednik Opstine je ovoliko uradio za Babusnicu i unapredio je kao sada Ika?Navedite bar jednog.Nema takvog i nece ga vise ni biti.Zivela nasa Ika sto godina.

  • Hvala nasoj Ivani

    17:45 // 16. 9. 2024.

    Lužnička kotlina, poznata i kao srpska Toskana – raj za organsku proizvodnju u poljoprivredi, stočarstvu…Babušnica, nekada jedan od najsiromašnijih krajeva Srbije, polako postaje centar nade i napretka zahvaljujući mladima koji se vraćaju korenima i pokreću sopstvene biznise u poljoprivredi. Milica Ćirić, master inženjer zaštite na radu, i Zoran Ivanković su primeri...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Hoce li da dođe Severina i zapeva "Gas, gas"

Qgo Čitalac

Tekst: Novo obećanje - kotlarnica Univerziteta u Nišu ove grejne sezone prelazi na gas

Pronađite nas na: