Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:07, 14. 10. 2024.

| Društvo

Više od 3.700 zaposlenih u javnom sektoru Niša - građane koštaju najmanje 168 miliona mesečno

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Niš, centar
Više od 3.700 radnika na teret građana; ilustracija; foto: Ljubica Jocić

U javnim preduzećima i gradskim opštinama Niša ugovore za stalno ima 2.671 radnika, na određeno njih 304, dok su na privremeno-povremenim poslovima angažovane 42 osobe. To je ukupno 2.998, a ako se uračunaju i zaposleni u gradskim upravama, Skupštini, Službi za reviziju, Gradskom veću, Pravobranilaštvu, KLER-u, kabinetima ombudsmana i gradonačelnika Niša, dobija se cifra od 3.741 radnika koje finansiraju građani Niša.

Ako svako od njih prima prosečnu platu, to znači da oni građane Niša mesečno koštaju oko 351 milion dinara, a čak i ako svako od njih prima minimalac, ta cifra iznosi više od 168 miliona dinara.

mediana "Mediana" ima najviše radnika; ilustracija; foto: Vanja Keser Kada je reč o javnim preduzećima, ubedljivo najviše zaposlenih ima JKP Mediana - 972 na neodređeno, 154 na određeno vreme i 14 na privremeno-povremenim poslovima.

Građani i predstavnici niške opozicije često zameraju da u tom javnom preduzeću ima previše radnika u kancelarijama, a nedovoljno na terenu i da je zato dosta komunalnih problema u gradu.

Nakon Mediane, najviše zaposlenih je u JKP Parking servis - 167 za stalno, 15 na određeno i 16 na privremeno-povremenim poslovima.

Ne zaostaje mnogo ni Objedinjena naplata sa 127 radnika na neodređeno i šestoro na određeno vreme, dok je u Nišstanu 117 osoba zaposleno za stalno, a osmoro na određeno.

JKP Gorica ima 100 radnika za stalno i 30 na određeno, a JKP Tržnica 118 na neodređeno i jednog radnika na određeno.

Cifru od 100 zaposlenih prelazi i Direkcija za javni prevoz, koja ima 107 zaposlenih za stalno i 11 na određeno vreme.

parking servis niš Ne zaostaje ni "Parking servis"; ilustracija; foto: čitalac U Zavodu za urbanizam rade 63 osobe za stalno i šestoro njih na određeno, a u Direkciji za izgradnju 37 za stalno i po dvoje na određeno i na privremeno-povremenim poslovima. Turistička organizacija Niša ima 18 za stalni i jednog na određeno zaposlenog radnika.

Među javnim preduzećima u Nišu najmanje zaposlenih ima Gradska stambena agencija, inače jedini “gubitaš” u prošloj godini - osmoro na neodređeno i jednog na određeno vreme.

Podatke o broju zaposlenih iz Gradske toplane i JKP Naissus nisu dostavili do objavljivanja teksta. Međutim, podaci sa zvaničnog sajta Toplane pokazuju da tu na neodređeno radi 206 osoba, na određeno 22, a na privremeno-povremenim poslovima jedna. Kako je istaknuto na sajtu Vodovoda, to preduzeće je 30. juna ove godine imalo čak 677 radnika na neodređeno vreme, 55 na određeno i dvoje na privremeno-povremenim poslovima.


Palilula i Medijana opštine sa najviše zaposlenih

Ukidanje gradskih opština u Nišu često predlažu i građani i pojedini predstavnici opozicije, pa i sami funkcioneri u njima.

opština palilula U Opštini Palilula najviše zaposlenih; ilustracija; foto: JV/S. M. Ukupno je u pet niških opština 160 zaposlenih za stalno, 14 na određeno vreme i osmoro na privremeno-povremenim poslovima.

Ako svako od njih prima čak i minimalac, oni građane koštaju oko 7,8 miliona dinara mesečno.

Na dan 20. septembar ove godine, prema informacijama koje su iz te Opštine dostavili novinarima Južnih vesti, niška Palilula imala je 37 radnika za stalno, jednog na određeno i troje na privremeno-povremenim poslovima.

Ukupno 41 zaposlenog na taj dan imala je i Opština Medijana - 39 za stalno, dvoje na određeno i jednog radnika na privremeno-povremenim poslovima.

Gradska kuća Niš U gradskim upravama skoro 700 radnika; ilustracija; foto: Ljubica Jocić Sledi Opština Pantelej sa 36 radnika za stalno i troje na određeno, a zatim Crveni Krst sa 25 zaposlenih na neodređeno, šestoro na određeno vreme i jednim radnikom na privremeno-povremenim poslovima.

U Opštini Niška Banja 23 osobe rade na neodređeno, dve na određeno, a tri na privremeno-povremenim poslovima.

Podsetimo, u gradskim upravama, KLER-u, kabinetu ombudsmana, Pravobranilaštvu, Skupštini Grada, Službi za internu reviziju, kabinetu gradonačelnika i Gradskom veću, na teret građana, više je od 720 zaposlenih za stalno i na određeno, dok po ugovorima na privremeno-povremenim poslovima radi više od 50 ljudi. Samo u upravama radi 691 osoba.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • PaVuN

    10:33 // 14. 10. 2024.

    Kler je namenski napravljen za "popravku" imovinskog stanja lokalnih SNS glavešina.

  • krupna boranija se zaposljava u eps, telekom, drzavne firme i agencije koje je dinkic izmislio da uposli partijski kadar

    10:27 // 14. 10. 2024.

    ovo je za sitnu boraniju poso. istrazite eps, telekom, kosovarske firme koje postoje a nista ne rade i primaju platu, kosovarski dodatak koj im dajemo

  • Alex

    09:57 // 14. 10. 2024.

    Vojska.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Čudo nisu čekali sledeće izbore za drugi sloj.

Milan čitalac

Tekst: Bulevar Gorana Ostojića konačno dočekao radove na drugom sloju asfalta

Pronađite nas na: