Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:07, 7. 8. 2024.

| Društvo

Vlada Srbije menja trasu “nepostojećeg” auto-puta do Merdara - godine prolaze, a radovi ni na vidiku

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
autoput
Vučić prošle godine otvorio 5,5 kilometara poluprofilnog auto-puta; Foto: M.S.

Radovi na izgradnji auto-puta Niš-Merdare najavljivani su još 2015. godine, a ova deonica praktično još nije ni počela da se radi, iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre tačno godinu dana otvorio prvih 5,5 kilometara za koje se ne može reći da je auto-put jer se radi o saobraćajnici od tri trake koja je rađena godinu i po dana. Najnovijom odlukom Vlade Srbije sada se menja trasa planiranog auto-puta na teritoriji Prokuplja jer su- kako je obrazloženo, došli do novih, boljih rešenja koji smanjuju troškove puta, iako je u većem delu urađena eksproprijacija zemljišta po staroj trasi.

Odluka Vlade Srbije o izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora auto-puta E-80, deonica Niš–Merdare obuhvata katastarske opštine Nova Božurna, Pojate, Đurovac, Donja Stražava, Novo Selo, Prokuplje grad, Prokuplje, Ćukovac i Gubetin. autoput Auto-put se radi u četiri deonice; Foto: Lj. M.

Pored Prokuplja izmena i dopuna Prostornog plana obuhvata i delove teritorije Merošina, u atarima sela Baličevac, Lepaja, Arbanasce i Jug Bogdanovac. U toku realizacije izgradnje auto-puta, detaljnom razradom trase došlo se do saznanja da su moguća unapređenja planiranih tehničkih rešenja koja bi donela značajne uštede sredstava, kao i da neka od ranijih tehničkih rešenja nisu izvodljiva - kaže se u odluci Vlade Srbije.

Rok za izradu radne verzije Nacrta izmena i dopuna Prostornog plana je godinu dana od dana stupanja na snagu ove odluke, a sredstva za izradu izmena i dopuna Prostornog plana obezbeđuju Koridori Srbije.


Najavljivan kao auto-put, urađeno proširenje već postojećeg puta

Ukupna dužina autoputa Niš-Merdare je 77 kilometara, a prva deonica Sektora 1 Merošina - Merošina 1 poluprofilnog auto-puta duga oko 5,5 km, puštena je u saobraćaj u julu prošle godine uz velike najave i obećanja predsednika Vučića da će to biti prilika za Toplički okrug da privuče investitore i oživi taj kraj.

Po dosadašnjoj dinamici kojom se gradi taj auto-put, završetak se ni ne nazire, jer i ono što je do sada urađeno je samo neznatno proširenje već postojećeg puta, uz izgradnju petlje "Merošina istok”, kao i dva mosta i dva nadvožnjaka, ukupne dužine oko 285 metara. autoput Auto-put mira povezaće Niš i Merdare sa Prištinom; Foto: M. S.

Inače, deonica 1, od Merošine do Merošine 1, prva je od četiri deonice planiranog auto-puta do Merdara, koji obuhvata i deonicu 2 od Merošine 1 do Prokuplja Istok u dužini od 8,8 km, deonica 3 je od Prokuplja Istok do Prokuplja Zapad i duga je 12,8 km, dok je poslednja deonica od Prokuplja Zapad do Beloljina duga 5,6 km.

Finansiranje projekta izgradnje auto-puta do Merdara u iznosu od 225,6 miliona evra obezbeđeno je kroz Investicioni grant WBIF u iznosu od 40,6 miliona evra i zajma od EBRD i EIB u iznosu od 185 miliona evra.

Kako je ranije rečeno, na toj deonici je predviđeno da se izgradi 88 mostova, 7 denivelisanih raskrsnica i 35 tunela.

Auto-put E-80 Niš - Merdare je saobraćajnica od visokog prioriteta za Srbiju, jer će povezati jug Srbije i Prištinu i postaće deo putne mreže koja preko Tirane vodi do Drača.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MihajloM

    21:23 // 7. 8. 2024.

    Na 77 kilometara 88 mostova i 35 tunela?

  • Alex

    19:30 // 7. 8. 2024.

    Obilaznica oko Prokuplja je i te kako potrebna. A gradice se upravo ono sto ste napisali, prosirena varijanta magistralnog puta. Ne znam zasto neko vec jednom konacno jasno ne napise da nije planirana izgradnja punog profila autoputa nego samo poluprofil. To je zapravo prosirena magistrala.

  • S aki

    18:27 // 7. 8. 2024.

    Ključna reč: NAROD SE NE BUNI.
    Sve dok je tako ovako će i da ide. . . . laž, laž i samo laž. A, oportunista . . . koliko hoćeš.
    "Protesti" se ne računaju u bunjenje jer nikoga ni za šta ne obavezuju, niti proizvode bilo kakav rezultat.
    Predsednik (svojih istomišljenika) je svojevremeno rekao da može da bude i 5 mil. protestanata i da mogu da protestuju dokle hoće ali država neće da popusti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: