Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:22, 25. 10. 2024.

| Društvo

Vlada usvojila prostorni plan za prugu od Niša do Beograda na koji je bilo puno primedbi

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
pruga
Decenijama se obećava nova pruga od Beograda do Niša; foto: A. Kostić

Uredbu kojom se utvrđuje Prostorni plan područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Beograd–Niš i stvaraju uslovi za modernizaciju i rekonstrukciju postojeće železničke pruge, usvojila je juče Vlada Srbije. Inače, na ovaj plan je bio veliki broj primedbi građana, od kojih su neke prihvaćene, mada je većina odbijena.

Nakon što je u martu ove godine objavljen nacrt Prostornom plana, potom javne rasprave i brojnih primedbi, on je usvojen na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije..

Usvajanjem ovog prostornog plana, na ovim deonicama biće omogućeni uslovi za odvijanje saobraćaja brzinama do 200 km/č i stvoreni uslovi za podizanje kvaliteta železničke infrastrukture E-70 i E-85 u Koridoru 10, odnosno rekonstrukcija i modernizacija postojeće železničke pruge na deonici Velika Plana–Niš. Na ovoj deonici predviđena je dogradnja nekoliko devijacija koje odstupaju od postojeće trase, što će omogućiti odvijanje saobraćaja brzinama do 160 km/č - navode iz Vlade.

Prema rečima ministra saobraćaja Gorana Vesića, nakon usvajanja ovog plana, može se krenuti i izdavanje lokacijskih uslova i objavljivanje prvih tendera. Najavio je da će se prvo raditi deonice 2 i 3, odnosno ona od Paraćina do Stalaća i ona od Đunisa do Trupala.

Kako je ranije saopštio, tokom njene izgradnje neće biti zaustavljanja saobraćaja, kao što je bio slučaj tokom izradnje pruge između Novog Sada i Subotice, već će se raditi u “prozorima” kao što se radi rekonstrukcija pruge od Niša do Dimitrovgrada gde se 36 sati radi, pa 36 sati prolaze vozovi.

Poručio je da je resorno ministarstvo otvoreno za razgovore sa lokalnim zajednicama i grupama građana o tome kako ovaj projekat može da se poboljša jer je, kako je naveo, tokom samih radova, uz saglasnost investitora, finansijera i projektanta, moguće raditi promene na samom projektu.

Inače, na plan je bilo mnogo primedbi građana, mesnih zajednica i opština zbog rušenja kuća, ukidanja pružnih prelaza i stanica, deljenja naselja novom deonicom pruge i drugih problema koji će nastati izgradnjom nove trase pruge.

Podsetimo, u novom prostornom planu stoji se da će se rekonstrukcija raditi na tri deonice, kao i da će biti ukinuta i stajalište, među kojima su ona u Vrtištu, Mezgraji, Supovcu, Nozrini, Trnjanima i Grejaču.

Radiće se odvojeno tri deonice: Velika Plana – Gilje dužine oko 50 km, Paraćin – Stalać dužine oko 20 km i Đunis – Trupale dužine oko 38 km.

Kada će se krenuti sa rekonstrukcijom pruge, najave su koje se stalno menjaju. Najnovije obećanje je da će se to desiti sigurno do kraja 2025. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    14:27 // 27. 10. 2024.

    ...а,из Ниша,када ће да се измести пруга!?
    Не питам због себе,питам за друга...!⁰

  • Splomon

    20:25 // 26. 10. 2024.

    Ne lipsi magarce do zelene trave. Bilo je priča da počne da se gradi pruga za Bgd 2023. god., a sada krajem 2025. Daj Bože da bude i to. Kako vas nije sramota da lažete. Ista je bila priča da se pruga renovira od Niša do Preševa. Vozovi osim teretnih ( samo noću), ne saobraćaju uopšte evo pet (5) godine. Koga vi folirate i zavrcete a pare ste potrošili za renoviranje pruge Niš-Presevo.

  • Alo

    06:51 // 26. 10. 2024.

    Mora čovek da zadovolji Vojvodinu neka se Nišlije muče i čekaju izmeštanje pruge iz centra 40 godina...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I mi smo propali te neće tender.

Radnik SC Čair Čitalac

Tekst: Nakon propalog tendera, Sportski centar "Čair" ponovo traži izvođača za skejt-park

Pronađite nas na: