Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:42, 26. 8. 2024.

| Društvo

Vlasinsko jezero dobilo plutajuće ostrvo od smeća

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Ostrvo 2
"Garbage island"; foto: Urbana gerila

Plutajuće ostrvo “Mobi Dik”, jedno od onih po kojima je Vlasinsko jezero čuveno, dobilo je svog naslednika - “Garbage island”. Reč je o novoj akciji Urbane gerile, koja zahvaljuje turistima, meštanima, ribolovcima i “ljubiteljima” prirode na tome što su obezbedili materijal za ostrvo od smeća.

Vlasinsko jezero poznato je po tresetnim plutajućim ostrvima koja su nastala polovinom prošlog veka. “Gerilci” kažu da su ta ostrva dom brojnih biljnih vrsta, a posebno vrbe i breze.

Tu rastu i biljke mesožderka ili rosulja, maljava breza, koja je strogo zaštićena vrsta, zatim močvarna petoprsnica, muljna oštrica i više od dve stotine drugih biljnih vrsta. Prostiru se na oko 10 hektara i zaštićena su kao prirodni fenomen i retkost u svetu - navode iz Urbane gerile.

Ostrvo 4 foto: Urbana gerilaZato je Vlasina proglašena predelom izuzetnih odlika, a da bi nastalo jedno tresetno ostrvo potrebno je od 2.000 do 3.000 godina. Najpoznatije takvo ostrvo je “Mobi Dik”, površine dva hektara.

Da nastane ostrvo “Garbage island” bilo je potrebno samo 20 minuta. Za toliko vremena je 20 aktivista u priobalju jezera sakupilo 30 džakova otpada i napravilo plutajuće ostrvo od smeća.

Pozivamo vas da ga posetite, jer ovo je jedinstvena prilika da doživite Vlasinu u svoj njenoj prirodnoj vrednosti a koju čine, pre svega, ploveća ostrva - ističu “gerilci”.

Posetiocima zahvaljuju na materijalu koji su obezbedili za pravljenje ostrva od smeća.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zox

    18:00 // 26. 8. 2024.

    Ma dzaba je vama objasnjavati,al opet,ne kacite kese sa djubretom na prvo drvo,cavke i psi to raznesu cim se sklonite,ima i ima kontejnera na sto metra,toliko bar mozete?nije tesko razmislite!

  • tutifruti

    16:18 // 26. 8. 2024.

    Ako ne mogu da sačuvaju prirodu od kampera, kako planiraju da je sačuvaju od sumporne kiseline?

  • Snežana

    15:46 // 26. 8. 2024.

    A nadležni iz PIO Vlasina nikako da preduzmu mere da zaštite jezero od divljih kampera koji upropastiše obalu.

    • Гага

      17:01 // 26. 8. 2024.

      Колико је тешко да се покупи све за собом и однесе до првог контејнера...где год да је...органски отпад трули,лименке кородирају...а пластика...?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: