Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:10, 14. 6. 2024.

| Društvo

Vojna utvrđenja kraj Niša zarasla u korov - arheolog nudi rešenja, a slikar rekonstrukciju

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
446079645_498660495950009_3022582237730020720_n
Iz Zavoda za zaštitu spomenika kažu da je iz poslednje decenije 19. veka; foto: Google Maps

Na potezu između Malče, Gornje Vrežine, Gornjeg Matejevca, Jasenovika i Knez Sela kod mesta Detljak nalazi se vojno utvrđenje za koje iz Zavoda za zaštitu spomenika Grada Niša kažu da datira iz poslednje decenije 19. veka. Slikar iz Niša napravio je rekonstrukciju kako je to moglo da izgleda, a arheolog i istoričar Miša Rakocija navodi da je u pitanju zatrpani šanac, kao i to da je pre 15 godina imao ideju da od takvih utvrđenja Grad Niš napravi podzemne muzeje.

Na osnovu podataka iz niškog Zavoda za zaštitu spomenika napominju da je u pitanju sistem vojnog utvrđenja i da je takvih bilo na desetine koje je Kraljevina Srbija gradila prema Bugarskoj.

Napominju da ih je bilo oko Zaječara, Niša i Pirota, kao i to da neki od najočuvanijih i obnavljanih nalaze kod Babušnice.

U poslednjoj deceniji 19. veka je izgrađena. Tada su uglavnom pravljene i obnavljanje. Taj toponim postoji i dan danas u Gornjem Detljaku gde se nalazi šanac. Vojno utvrđenje, koje nije temeljno obrađivano, zapušteno je jer se nalazi u divljem delu, gde niko ne živi. Babušnica ima šančeve koji su sređeni i obnovljeni - kažu iz Zavoda.

448090932_762867202394346_3274646188475551657_n Iz Zavoda za zaštitu spomenika kažu da je iz poslednje decenije 19. veka; foto: Google Maps Arheolog i istoričar Miša Rakocija potvrđuje da je u pitanju šanac koji je zatrpan i zapušten, te da je još pre 15 godina predlagao Gradu Nišu da rekonstruiše šančeve na teritoriji grada i da barutane preprave u muzejske prostore.

Dok sam bio savetnik za kulturu Grada Niša napravio sam projekat da se srede svi šančevi na teritoriji grada. Ideja je bila da se ispod šančeva gde su bile barutane napravi muzejski prostor. Iako je to bilo pre 15-ak godina, mislim da je ideja i dalje dobra i nadam se da je taj projekat i dalje u Opštini Pantelej - kaže Rakocija.

Tvrdi da je arheološki Opština Pantelej najznačajnija opština u Srbiji i da sa malo ulaganja može biti turistički veliki potencijal.

Navodeći veliki broj crkava i manastira i ranohrišćanskih grobnica ističe da bi ljudi koji su zaduženi da vode ovu opštinu trebalo više pažnje da posvete arheološkom potencijalu koji imaju.

Na svom Fejsbuk profilu slikar iz Niša Aleksandar Dević napravio je rekonstrukciju ovog utvrđenja i takođe napominje da je utvrđenje pod zemljom, zaraslo u šiblje i korov.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zahav

    18:26 // 14. 6. 2024.

    Ne bacajte pare. Neka davna vlast je u tvrdjavi renovirala one udžerice i dala umetnicima bez naknade. A oni za par godina od svega naravili svinjac. Kada se kulturni poslenici tako ponašaju, šta očekivati od običnog naroda.

  • Tajanstveni Alan

    18:24 // 14. 6. 2024.

    Ma koga briga za istoriju, arheologiju. Daj da se nakrkamo, oblocemo, pogledamo Pink i naspijemo, kakvo, pa sad ovaj Rakocija izvodi. Kad dodju stranci, sce da posecuju kulturno-istorijske spomenike, ima pljeske, burek, djuveci i pijanlaci...

  • Smuk II

    17:12 // 14. 6. 2024.

    Sve je počelo sa Šešeljem , '90-ih godina, , "Lopatom" i "dečkom" koji im je donosio pivo , pa postao "ministar" informacija , kad utepaše Ćuruviju a nosač piva se useli u stan od 120 kv metra u centru Bgd-a , 1999.g. u vreme bombardovanja Srbije a S. Milošević mu je bio "pretpostabljeni" !
    @petrSNS je sigurno ponosan... jer će i on da dobije ... "k'o baba u trnjak" !
    Izvinjavam se čistuncima...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: