Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:12, 15. 10. 2024.

| Društvo

Vranje među najzagađenijim u Srbiji, a konačno kupili i aparat za merenje štetnih čestica

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti, Slobodna reč
Zagađen vazduh
Nema zagađenja, jer nema ni zvaničnog merenja i podataka; Ilustracija: foto: Arhiva JV

I dok se već godinama zna da je vazduh u Nišu i Pirotu prekomerno zagađen zbog štetnih PM10 i PM2.5 čestica, u Vranju se koncentracija ovih štetnih čestica nije do sada merila. Uređaj je konačno kupljen, ali rezultati još nisu dostupni u realnom vremenu, dok su građanski merači ovog jutra pokazali da je u Vranju nezdrav i da su koncentracije opasnih čestica veća od dozvoljene.

Vazduh u Vranju u zvaničnom izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine o kvalitetu vazduha za 2023. godinu ocenjen je kao čist i spada u prvu kategoriju. Međutim, u ovom gradu su samo merene količine sumpor-dioksida i ugljen-monoksida, a ne koncentracije štetnih PM čestica.

vranje Jutros vazduh ocenjen kao nezdrav; foto: printscreenOd ove godine krenuće merenja i tih čestica, pošto je krajem septembra Grad Vranje kupio na tenderu uređaj za merenje PM čestica. Ugovor je dodeljen i uređaj je plaćen nešto više od 2,3 miliona dinara sa PDV-om.

Kako prenosi Slobodna reč, ovaj uređaj treba tek da bude isporučen i predat Zavodu za javno Zavodu za javno zdravlje Vranje, koji je u postupku akreditovanja metoda za merenje PM čestica.

Uređaj za merenje PM čestica za koji je sproveden postupak javne nabavke će biti deo lokalne mreže. Svi izveštaji se dostavljaju Agenciji za zaštitu životne sredine, samim tim čine sastavni deo Godišnjih izveštaja Agencije za zaštitu životne sredine“ – potvrđuju za portal Slobodna reč iz gradske Press službe.

Kako su objasnili, rezultati neće biti dostupni na dnevnom nivou, već će izveštaji, u zavisnosti od akreditacije, biti objavljivani na 15 odnosno na 30 dana, a ove izveštaje će građani moći da prate na gradskom sajtu.

Inače, prema podacima sa sajta Iqair, Vranje je ovog jutra bio jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji kada je reč o vazduhu. Koncentracija čestice PM2.5 u 10 sati bila je 162, dok se sve preko vrednosti od 55 računa kao zagađeno.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne vozi onaj sa vozačkom dozvolom, nego uporan!

Bumbar Čitalac

Tekst: 53-godišnjak opet uhvaćen bez vozačke dozvole - oduzeli mu i drugi auto

Pronađite nas na: