Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:28, 23. 7. 2024.

| Društvo

Vučić: Terminalnu zgradu izgradila država, Grad Niš to ne bi mogao ni za 10 godina

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Aleksandar Vučić (3)
Otvorena nova terminalna zgrada na aerodromu "Konstantin Veliki"; foto: Branka Filipović

Putnici sa niškog aerodroma “Konstantin Veliki” moći će od srede, 24. jula da koriste novu terminalnu zgradu, koju je državna delegacija na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem svečano otvorila. Najavljeno je rušenje stare zgrade aerodroma i izgradnja nove, kontrolni toranj od 60 miliona evra i više od 500.000 putnika godišnje.

Projekat izgradnje terminalne zgrade stvara kapacitet za 1,5 miliona putnika godišnje i 6 vazduhoplova koji će istovremeno moći da saobraćaju na aerodromu “Konstantin Veliki”.

Aleksandar Vučić (1) Otvorena nova terminalna zgrada na aerodromu "Konstantin Veliki"; foto: Branka Filipović Kada je govorio o novom terminalu, predsednik Srbije kaže da govori o desetinama miliona uloženih evra i da će nastaviti da ulažu, jer prostora za širenje kapaciteta ima.

Planirali smo rušenje stare zgrade na čijem mestu ćemo izgraditi novu i dobiti jedinstvenu celinu i veliki moderan aerodrom na jugu Srbije. Predviđeno je dodatnih 60 miliona evra ulaganja u infrastrukturu aerodroma “Konstantin Veliki” u Nišu i to je za izgradnju kontrolnog tornja i rekonstrukcija poletno-sletne staze u dužini od 2,5 kilometra, izgradnju rulne staze sa pripadajućom pozicijom za parkiranje - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić (2) Otvorena nova terminalna zgrada na aerodromu "Konstantin Veliki"; foto: Branka Filipović Najavljeni projekti su mu bitni zbog EXPO-a koji će u Beogradu biti održan 2027. godine, te zbog toga što će “Konstantin Veliki” biti idealan za prijem putnika.

To je potrebno za sletanje velikih aviona, kako bismo se pripremili za EXPO 2027, jer će Niš uz Beograd biti glavni hab za prijem putnika na svoj aerodrom i Niš će od EXPO-a imati ne samo indirektnu korist od onoga što ćemo izgraditi, već će imati i direktne prihode od kojih će profitirati. Aerodrom će biti jedna od najvažnijih pozicija - kazao je Vučić.


Sotirovski: Ispravna odluka da Grad pokloni aerodrom državi

Kada govori o ulaganjima u niški aerodrom Vučić kaže da je novac uložila država i da Grad Niš ne bi mogao da uloži u rekonstrukciju taj novac ni za 10 godina.

Zbog toga ga je, još uvek aktuelna gradonačelnica Dragana Sotirovski podsetila da je odluka da Grad pokloni aerodrom državi bila ispravna, te da oni koji su bili najbučniji u demonstracijama sada ćute.

Pre 6 godina bio je “hajp” demonstracija u Nišu kako će Vučić da im zatvori aerodrom koji je tek počeo da radi. Vučić ga je tako zatvorio da sada ima 500.000 putnika. Pogledajte kako velelepno danas izgleda. Lični interes je bio u pitanju, neće da im komanduju drugi, da bi imali kombinacije za sebe, ništa više. Navodno neće novac ostati u Nišu, a novac dolazi u Niš. Sa niškim novcem, Niš ne može ništa pod milim Bogom da izgradi, iako je situacija duplo bolja nego pre 5 ili 6 godina - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić Otvorena nova terminalna zgrada na aerodromu "Konstantin Veliki"; foto: Branka Filipović Zaključio je predsednik da je sada potrebno da se poveća standard Nišlija i da će povećati platu koja je sada 795 evra, kako bi građani mogli da putuju sa aerodroma “Konstantin Veliki” i to sa kompanijama koje nisu “low cost”.

Podsetimo, aerodrom "Konstantin Veliki", koji je pre pet godina predat Republici Srbiji, umesto u javnoj svojini kao što se očekuje, nalazi se u privatnom vlasništvu državnog preduzeća Aerodromi Srbije. O daljoj budućnosti niškog aerodroma iz iz niške opozicije govorili su da ukoliko država odluči, može biti prodat privatnim avio-kompanijama ili investitorima, s obzirom na to da su papiri "čisti". Da su to upozoravali i tokom protesta tvrdi nekadašnji direktor NKD-a Mladen Jovanović, kao i to da je pripao privrednom društvu gde odluku može doneti pojedinac.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    04:17 // 3. 8. 2024.

    Ponasa se kao da je ON jedini koji ima mozak u drzavi,i kao lujXIV drzava -to sam ja,najpametniji,sve mogu,dobio sm vise glasova od N.Pasica...najobicniji hvalisavac,a rezultati njegove vladavine jako vidljivi u Nisu...ssem sto drpa prilikom izgradnje,sve ostalo je fuseraj i samohvalisanje...

  • Nislija

    15:19 // 24. 7. 2024.

    Zivela Republika Juzna Srbija!!!

  • gradjanin Niša

    09:36 // 24. 7. 2024.

    GLUPOSTI.. grad Niš je, sa drugim gradovima Srbije IZGRADIO DRŽAVU. Izvini, jel to misliš da ste ti i SNS i sadašnja vlada - DRŽAVA ???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: