Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:12, 22. 9. 2024.

| Društvo

Vučje slavi srednjovekovnog vojvodu Nikolu Skobaljića kroz viteške borbe i Sabor

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Nikola Skobaljić
Treći Narodni sabor posvećen srednjevekovnom vojvodi iz Dubočice; foto: Muzej Leskovac

Kako bi herojstvo vojvode Nikole Skobaljića bilo sačuvano i ostalo upamćeno kao simbol hrabrosti i otpora Osmanskom carstvu, u Vučju u ponedeljak 23. septembra biće održan treći Narodni sabor posvećen jednoj od najznamenitijih srednjovekovnih ličnosti južne Srbije. Upamćen kao junak koji je hrabro položio život za slobodu, Skobaljić će kroz ovu manifestaciju ponovo oživeti u sećanju naroda.

Posetioci će u crkvi Rođenja svetog Jovana Krstitelja u Vučju moći da prisustvuju kulturno-umetničkom programu, viteškim borbama i tradicionalnim sportskim nadmetanjima, kao i degustaciji tradicionalnih srpskih jela.

Cilj manifestacije je da celokupnoj srpskoj javnosti približi lik i delo čoveka koji je u slavu i odbranu srpstva, hrabro položio svoj život i stradao mučeničkom smrću. Program manifestacije obuhvata prigodan scensko-muzički performans - nastupi glumaca leskovačkog Narodnog pozorišta, kulturno-umetničkog društva Lemind, Karnevalske grupe Leskovac i degustacija tradicionalnog jela – kačamka - kažu iz leskovačke Turističke organzacije.

Sportska nadmetanja, poput bacanja kamena sa ramena, skok u dalj iz mesta, nadvlačenje konopca i trka u džakovima počeće od 15 sati, a predviđena je improvizacija viteških borbi i predstavljanje srpske veštine borenja, kao i izložba likovnog umetnika Bate Anđelkovića.

Za zainteresovane, Turistička organizacija Leskovca organizuje prevoz od 13:30 i 14:30 sa Bulevara Oslobođenja ispred etno kompleksa “Šop-Đokić”.


Ko je bio Nikola Skobaljić?

Nikola Skobaljić bio je srpski plemić i vojvoda u 15. veku poslednji vladar Despotovine Dubočice, poznat po svom hrabrom otporu Osmanskom carstvu.

O njegovom poreklu i životu pre nego što se istakao u borbama protiv Turaka nema mnogo detalja, ali je postao ključna figura u vojnim naporima da se spreči širenje Osmanlija na Balkanu.

Nakon intenzivnijih napada na Srbiju koja se u to vreme nalazila u teškoj situaciji zbog unutrašnjih sukoba i slabljenja moći, Nikola Skobaljić je, kao vojvoda, organizovao lokalne snage i postao poznat po svojoj strategiji gerilskog ratovanja protiv nadmoćnijih osmanskih trupa.

Jedna od njegovih najpoznatijih bitaka dogodila se kod Leskovca u jesen 1454. godine, kada je uspeo da sa svojom vojskom nanese težak poraz Osmanlijama.

Taj uspeh mu je doneo veliku slavu, jer je to bio jedan od retkih primera u to vreme da su srpske snage uspele da poraze tursku vojsku.

Međutim, iako je ova pobeda bila značajna, ona nije dugoročno promenila tok događaja. Osmanske snage su ubrzo krenule u odlučnu ofanzivu, a Skobaljić je zarobljen zajedno sa svojim stricem, još jednim vojvodom.

Prema tadašnjim izvorima, obojica su bila pogubljena na okrutan način – nabijenjem na kolac, što je bio uobičajen način kažnjavanja vođa pobuna.

Iako je njegov otpor bio kratkog daha, Nikola Skobaljić ostao je upamćen u narodnom predanju kao simbol hrabrosti i otpora stranim osvajačima. Njegovo ime vezuje se za upornost i borbu za očuvanje slobode, čak i kada su šanse bile protiv njega.

Mnoge legende o njemu govore o herojstvu, a on se danas u istorijskom pamćenju, posebno u Leskovcu, slavi kao jedan od narodnih junaka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bayazit

    07:36 // 23. 9. 2024.

    U srednjem veku NIJE POSTOJALA titula vojvode !!! Što izmišljate istoriju ???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Aleksinčanin čitao "Vodič kroz galaksiju za autostopere" pa je zato povezao 42 migranta.

Qgo čitalac

Tekst: Aleksinčanin prevozio 42 migranta u kamionu

Pronađite nas na: