Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:56, 19. 10. 2024.

| Društvo

Za 30 godina na jugu i istoku Srbije živeće manje od milion stanovnika

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
niš centar
Umesto dosadašnjih 1,4 miliona stanovnika, predviđaju manje od milion za 30 godina; foto: Vanja Keser/JV

Ako se ostvare pretpostavke Republičkog zavoda za statistiku, broj stanovnika na jugu i istoku Srbije narednih 30 godina, umesto trenutnih 1,4 miliona, bio bi 964.000 stanovnika. Od ukupnih 5,2 miliona stanovnika koliko se očekuje u da će biti u Srbiji 2052. godine, Niš bio bi jedan od 5 gradova u kojima će živeti polovina. Može se očekivati i da će u Bujanovcu biti više stanovnika nego u Vranju.

Stanovništvo južne i istočne Srbije beleži najveći intenzitet smanjenja broja stanovnika i ovaj trend će se, prema svim scenarijima Zavoda za statistiku, nastaviti i u naredne tri decenije.

Glavni uzroci smanjenja broja stanovnika biće negativni prirodni priraštaj i migracije.

Prema konstantnoj varijanti projekcija, očekuje se najintenzivnije smanjenje broja stanovnika, od 559 hiljada (oko 40%). Najmanje smanjenje broja stanovnika biće u slučaju realizacije varijante visokog fertiliteta bez migracija, gde će se broj stanovnika smanjiti za 309 hiljada (21,8%) - navode iz RZS-a.

Kao posledica izražene depopulacije ove regione karaterisaće i najintenzivniji proces demografskog starenja.

Ako komponente kretanja stanovništva ispune očekivane vrednosti, udeo starijih će dostići skoro trećinu populacije (30,1%), dok će svaki osmi stanovnik biti mlađi od 15 godina (12,8%). Čak i u slučaju srednjeg scenarija, prosečna starost stanovništva značajno će porasti na 47,5 godina. U 2022. godini, petogodišnja starosna kohorta 65‒69 godina je najbrojnija za oba pola. Prema rezultatima srednje varijante projekcija, najbrojnije žensko stanovništvo 2052. godine biće u starosnoj grupi 75‒79 godina - procenjuju.

medijana, delta, panorama, niš NIš će ostati jedan od 5 urbanih centara; foto: Ljubica Jocić Grad Niš, iako suočen sa negativnim prirodnim priraštajem, zabeležiće blagi migracioni priliv što će delimično ublažiti ukupno smanjenje broja stanovnika.

Ipak, Niš će do kraja projekcionog perioda, kažu iz RSZ-a, zabeležiti pad od 13,9% u ukupnom broju stanovnika, ali će, uz Beograd, Novi Sad, Kragujevac i Novi Pazar, biti jedan od 5 gradova u kojima će živeti polovina Srbije.

Grad Niš će i dalje zajedno sa Beogradom, Novim Sadom i Kragujevcem, pripadati grupi gradova koji predstavljaju najveće urbane centre u zemlji u kojima će se nalaziti najznačajnije univerzitetske i zdravstvene ustanove, privredni i finansijski subjekti, i leže na važnim međunarodnim saobraćajnim koridorima, što ih već decenijama čini najznačajnijim imigracionim područjima u Srbiji - kažu iz RSZ-a.

Što se manjih opština koje pripadaju Nišavskom okrugu tiče, iz RSZ-a očekuju da će do 2052. godine broj stanovnika u Svrljigu, Ražnju i Gadžinom Hanu biti znatno manji, zbog negativnog prirodnog priraštaja.

Procenjuje se da će do 2052. godine broj radno sposobnih ljudi biti jednak broju onih koji zavise od njih, zbog čega RSZ postavlja pitanje kako će izgledati demografska slika ovih opština, ali i drugih sličnih u Srbiji koje se suočavaju s problemima usled malog broja stanovnika.


Jablanički okrug gubi 40% stanovništva

leskovac panorama Opadanje broj stanovnika i u Jablačinskom okrugu, foto: B. Antić Prema projekcijama Zavoda za statistiku, u narednih 30 godina stanovništvo Jablaničkog okruga opadaće prosečno za 40%.

Crna Trava, koje prema projekciji preti opstanak i Lebane su među opštinama koje će najviše izgubiti stanovništvo, dok će Medveđa imati najmanje promena.

Projekcije pokazuju da će se prosečna starost zadržati na nivou od 56,5 godina u naredne tri decenije, a Grad Leskovac, kao administrativni centar Jablaničke oblasti, i Opština Vlasotince mogu se svrstati u drugu grupu prema demografskim sličnostima koje ispoljavaju – prosečna starost od 48,6 godina.


Polovina stanovnika manje u Babušnici i Dimitrovgradu

pirot centar Zaštitnik građana pokrenuo kontrolu rada policije; foto: Lj. F. Što se Pirotskog okruga tiče, RSZ očekuje da će do 2052. godine Babušnica i Dimitrovgrad izgubiti oko polovinu stanovništva, dok će Pirot i Bela Palanka zabeležiti pad od 36%.

Do kraja projekcionog perioda više od 40% stanovništva Babušnice i Dimitrovgrada biće starije 65 ili više godina, dok će u Beloj Palanci taj udeo biti 28,8%, a u Pirotu 33,7%. Prosečna starost stanovništva kretaće se od 47 godina u Beloj Palanci do 54 godine u Babušnici.


Više stanovnika u Bujanovcu nego u Vranju

vranje panorama Za 30 godina više stanovnika u Bujanovcu nego u Vranju; foto: M. D. Dok se u Opštini Bosilegrad očekuje dvotrećinski gubitak stanovništva, opštine Preševo i Bujanovac zabeležiće porast stanovištva od 10%, navode iz RSZ-a.

Prema tim projekcijama, Opština Bujanovac će u budućnosti postati populacino najveća teritorijalna jedinica Pčinjskog okruga, zamenjujući Grad Vranje.

Kada je u pitanju starosna struktura, prosečna starost u Bujanovcu će biti 44,9 godina, dok će u Bosilegradu biti 64,9 godina. U Bosilegradu će starije stanovništvo činiti dve trećine populacije.


Trećina stanovnika manje u Topličkom okrugu

prokuplje panorama Toplički okrug; Foto: Lj. M. Prema projekcijama za opštine u Topličkom okrugu, očekuje se sličan trend smanjenja broja stanovnika u periodu od 2022. do 2052. godine, s prosečnim padom populacije od jedne trećine.

U pogledu starosne strukture, Opština Blace će imati najveći udeo, čak 40% činiti starija populacija u poslednjoj projekcionoj godini, dok će udeo mladih biti najveći u Prokuplju od 17,1%.

Prosečna starost stanovnika u Prokuplju i Kuršumliji biće 44, odnosno 46 godina, što predstavlja povoljnije vrednosti u poređenju sa opštinama Žitorađa i Blace, gde će prosečna starost iznositi 50 godina

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Profesor

    20:46 // 19. 10. 2024.

    Neka budala, nekad je rekla, da ce svi srbi stati pod jednu sljivu.

  • Smuk II

    20:00 // 19. 10. 2024.

    Bujanovac i Preševo ... "povećaće se broj stanovnika" !! Kako , kada i oni beže iz ove nesreće od zemlje ?
    Mislim da su proizvoljna nagadjanja i procene bez uvida u stvarna "dešavanja na terenu".Nisam u godinama da mogu da odem do tih gradova ali imam prijatelje koji poslovno idu i pričaju mi da je oko 50% kuća prazno , tek preko leta kuće ožive!
    "Ako mene lažu i ja lažem vas" /Dj. Balašević/.

  • Vlada

    18:22 // 19. 10. 2024.

    Zivece toliko manje Srba a koliko ce biti stanovnika, to cemo videti.

    • Bob Dylan

      18:43 // 19. 10. 2024.

      Sami smo krivi za sve!Sloba i Mira,Koštunica,Vodja današnji..mi smo narod koji ne ume da izabere normalnu vlast.Nestajemo zbog sopstvene gluposti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka otkopaju akvadukt. Sigurno ima bolju vodovodnu mrezu nego sto imamo mi danas.

Bumbar Čitalac

Tekst: Zatrpan rimski akvadukt u Nišu - "nalazišta čekaju bolja vremena"

Pronađite nas na: