Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:25, 1. 7. 2024.

| Društvo

Za obnovu ateljea u niškoj Tvrđavi i podzemne kontejnere u Leskovcu odobren novac EU

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
Podzemni kontejneri
Leskovac dobija 22 podzemna kontejnera; Ilustracija; Foto: GO Medijana

Transformacija Niške tvrđave u centar kreativnih industrija, uvođenje podzemnih kontejnera u Leskovcu, obnova i unapređenje energetske efikasnosti u Gimnaziji Pirot - neki su od 18 projekata u Srbiji za koje je Evropska unija je preko EU PRO Plus programa obezbedila ukupno više od 9,6 miliona evra.

Od 18 odobrenih projekata njih 5 je sa juga Srbije - po dva iz Leskovca i Pirotskog okruga, a jedan iz Nišavskog okruga. Većinu novca daje EU, dok same lokalne samouprave učestvuju u fnansiranju projekata sa oko 3,2 miliona evra.

Nešto više od 1 miliona evra dobijaju Niš i Svrljig, Merošina, Gadžin Han, za projekat "Tabula Peutingeriana".

Projekat uključuje obnovu i aktiviranje ateljea i kazamata, kao i aktivnu zaštitu i promociju kulturnog nasleđa i kulturne staze Tabula Peutingeriana (Pojtingerova tabla). Ova staza povezuje istorijska i kulturna mesta širom Niša i okolnih područja kao što su Svrljig, Merošina i Gadžin Han, uz podršku novih informativnih punktova i kohezivne promotivne strategije - navodi se u opisu projekta.

U Leskovcu će za uvođenje podzemnih kontejnera i naprednih tehnologija za prikupljanje otpada iz EU PRO Plus programa biti izdvojeno 360.392 evra, a iz gradske kase 107.011 evra.

Planira se ugradnja 22 kontejnera, korišćenje ekološkog vozila i upotreba senzora i GIS-a za monitoring. Prenosivi uređaj za rendgensku fluorescenciju (XRF) nabaviće se radi bolje analize otpada i podrške reciklaži. Inicijativa takođe uključuje kampanju podizanja svesti i aplikaciju za nulti otpad, sa ciljem edukacije više od 3.600 učenika i gradskih zaposlenih - stoji u opisu projekta.

Drugi projekat biće da se uradi studija rekultivacije zatvorene deponije čvrstog otpada na lokaciji „Brst“ u ekološki prihvatljivo područje javne namene.

U Pirotskom okrugu će biti uloženo 1,2 miliona evra u obrazovne ustanove - u Gimnaziji će biti uloženo u energetsku efikasnost, za školu u Dimitrovgradu biće nabavljen nameštaj i nastavna sredstva, a u Babušnici će se napraviti otvoreni prostori za učenje i rekreaciju.

Još jedan projekat koji je dobio Pirot je onaj koji se tiče izrade predinvesticione studije izvodljivosti za osnivanje visokoškolske ustanove u Pirotu. Kao što je nedavno najavio gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, oni planiraju da u Pirotu otvore Fakultet organizacionih nauka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jonca

    11:02 // 1. 7. 2024.

    Pa zar da uzimaju novac od fasistickih i nacistickih zemalja,a obavijeni zastavom Srbije.Sram ih bilo,sta bi im na to rekao predsednik i Rados Bajic ili je varka sa zastavom i proslavom poraza uspela pred izbore

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Naravno da nije problem u direkciji... problem je u 2. junu!

Ivan čitalac

Tekst: Žitelji niškog sela Hum žale se na probleme sa prevozom, iz Direkcije kažu da nije problem u njima

Pronađite nas na: