Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:10, 23. 8. 2024.

| Društvo

Za opremanje školaraca i ceo minimalac, mučan avgust za roditelje više đaka

Autor:Južne vesti, OzonPress, Glas Šumadije, BujanovačkeIzvor:Južne vesti, OzonPress, Glas Šumadije, Bujanovačke
đaci, učenici, rančevi, škola KOSTA 22
Za opremanje školaraca ode i cela plata južnjaka; Ilustracija; foto: Aleksandar Kostić

Avgust je mesec poslednjih priprema za polazak u školu i nabavku školskog pribora, što deci predstavlja zadovoljstvo, a roditeljima donosi nove troškove. Za udžbenike i pribor ponekad je potrebno odvojiti i celu platu, naročito u porodicama sa dvoje i više đaka, a imajući u vidu da su plate južnjaka među najnižima u Srbiji, roditeljima opremanje školarca može da bude ozbiljan izazov.

Za razliku od Beograda, gde će osnovci i srednjoškolci 1. septembra dobiti po 20.000 dinara koje mogu da nadomeste troškove nabavke udžbenika ili školskog pribora, roditelji đaka van Beograda neće imati takvu olakšicu. škola novac bojice KOSTA 23 Za porodice sa dvoje i više đaka ozbiljan finansijski izazov; foto: Aleksandar Kostić

U zemlji gde je, kako kažu, besplatno školovanje, plaćamo bezobrazno mnogo. Rančevi, pernice, sveske, olovke, pribor - sve je poskupelo, za sve treba mnogo para. A knjige su posebna tema. Za drugi razred oko 12.000 dinara je baš mnogo. Da ne pričam za starije razrede. Niko ne računa garderobu, obuću, užinu i ekskurzije čija nas otplata tek čeka - kaže jedna majka.

Pribor za pisanje spada u najjeftinije izdatke za opemanje školaraca, sveske su oko 100 dinara (u zavisnosti od kvaliteta), ali prema rečima roditelja, pojedini nastavnici zahtevaju određene za koje moraju da izdvoje i po par stotina dinara. Opština Medijana u Nišu, tradicionalno, sprema poklone za đake prvake i oni će pred početak nove školske godine dobiti školski pribor. Roditelji iz ostalih niških opština, moraće sami da obezbede deci neophodan pribor.

Oprema za fizičko, pribor za likovno, instrumenti za muzičko su još jedan neophodan trošak za roditelje.

Najskuplja stavka jesu rančevi - iako se mogu naći i za 2.000 dinara, roditelji se često odlučuju za one kvalitetnije da bi ih deca nosila par godina, a takvi koštaju i do 10.000 dinara. Roditelji prvaka iz Leskovca će tu imati olakšicu jer je Grad nabavio 1.200 rančeva za buduće učenike prvog razreda osnovnih škola. ranac škola djak učenici Samo za udžbenike neophodno je od oko 10.000 dinara pa naviše; foto: Aleksandar Kostić

Poslednje pripreme jednog deteta za polazak u školu roditelje koštaju par hiljada dinara, ali rastu u zavisnosti od razreda i broja predmeta, a porodice sa više dece moraju i više novca da izdvoje. S obzirom da plate na jugu nisu ni blizu potrošačke korpe, oni moraju dobro da se preračunaju ovog meseca.

Troškovi rastu kada se uračunaju udžbenici koje su roditelji još krajem prošle školske godine počeli da otplaćuju. I ove školske godine iz kućnog budžeta 10.000 do 20.000 dinara odlazi za kupovinu udžbenika, što novih, što polovnih.

Osim Leskovca, koji prvacima daje rančeve, retko koje mesto na jugu nudi olakšice roditeljima i deci pred početak školske godine.

Prošle godine u Nišu je roditeljima đaka prvaka isplaćena jedokratna pomoć od 5.000 dinara, ove godine to nije najavljeno, ali je tada to pomoglo da se nadomesti trošak oko priprema za školu. Isti iznos dala je roditeljima prvaka i Opština Svrljig.


Roditeljima sa dvoje i više dece cela plata za opremanje školaraca

Roditeljima koji imaju dva i više đaka ni jedna cela plata nije dovoljna za početak školske godine, kažu roditelji iz Bujanovca. škola ranac djak Rančevi kao jedna od najskupljih stavki pred polazak u školu; foto: Aleksandar Kostić

Knjige su definitivno najveći izdatak. Imam jednog petaka i jednog osmaka. Samo za knjige dali smo oko 37.000 dinara, a sveske, olovke, blokove i ostalo bolje i da ne računam. Rančeve će nositi od prošle godine, tako da ćemo bar na tome uštedeti – kaže jedna Bujanovčanka i dodaje da je mnogo bilo lakše ranije kada su deca mogla da "nasleđuju“ udžbenike.

Proverili smo kolike su cene prateće školske opreme u jednoj lokalnoj knjižari u Bujanovcu i videli da je najskuplja stavka ranac čija se cena kreće od 2.500 do 6.000 dinara. Sledi pernica koja, ako je puna, košta od 500 do 1.500 dinara, dok je cena prazne pernice od 200 do 700 dinara. pribor škola đaci Pribor, olovke, bojice, sveske dokrajče budžet roditelja; foto: Aleksandar Kostić

Male sveske su od 50 do 100 dinara, a cena velikih se kreće od 150 do 300 dinara po komadu. Pakovanje flomastera ili drvenih bojica košta od 120 do 320, dok je cena vodenih bojica od 160 do 350 dinara.

Komplet udžbenika za prvi razred iznosi 11.000 dinara, a ako na to dodamo ranac, sveske, olovke i sve ostalo od pribora što je potrebno budućem prvaku, dolazimo do minimalne cifre od bar 20.000 dinara.


Bez baka i deka teško do novih knjiga i rančeva

I pored toga što roditelji, kada naručuju knjige za narednu školsku godinu, imaju opciju da plaćaju u četiri do šest mesečnih rata, za većinu roditelja i to je zahtevan finansijski poduhvat.

Moj sin kreće sad u prvi razred. Knjige smo kupili, sveske i pernice smo imali od ranije, a u kupovinu odeće uključili su se bake i deke, tako da ne znam koja bi bila konačna cifra, ali sigurno nije ispod 20.000 dinara – kaže jedan Bujanovčanin.

ranac škola djak učenik KOSTA Bez pomoći baka i deka roditelji gotovo nemoćni za opremanje đaka; foto: Aleksandar Kostić Kada je reč o višim razredima i cena kompleta udžbenika je veća. Komplet za 5. razred iznosi 17.000 dinara, dok je za 8. razred 20.000 dinara. Dodamo li na to sve ostalo što je potrebno za školsku godinu, zaključak je da je polovina trenutne minimalne zarade, koju brojni južnjaci i nemaju, potrebna da bi se dete opremilo za 1. septembar i to bez kupovine nove obuće i odeće.

I dok se roditelji u Bujanovcu dovijaju da sa što manje para opreme svoje školarce još se ne zna i gde će neki od njih ići u školu.

Naime, učenici bujanovačke Osnovne škole "Branko Radičević“ još ne znaju da li će od 1. septembra pratiti nastavu u svojoj matičnoj školi koja, posle gotovo tri godine rekonstrukcije, još nije dobila upotrebnu dozvolu.


Roditelji udžbenike kupuju i na komad

I u Šumadiji je je druga polovina avgusta oduvek bila "mučnaˮ za roditelje školaraca, knjige su besplatne samo za prvake, dok su u višim razredima u toku prošle godine samo učenici tri kragujevačke škole učili iz knjiga koje ne plaćaju.

Jedan kragujevački prodavac polovnih udžbenika kaže da mu iskustvo pokazuje da se veliki broj roditelja odlučuje za već korišćene knjige koje su znatno jeftinije od novih kompleta. djak škola učenik ranac školski KOSTA Udženici na komad, za garderobu - ako preskoči; Ilustracija; foto: Aleksandar Kostić

Cena pojedinačnih knjiga za peti razred ide od 300 do 500 dinara. 500 dinara su oni udžbenici koji su prošle godine kupovani novi. Kada je šesti razred u pitanju opet je cena slična, od 350 do 450 dinara. Komplet za 7. razred bio bi oko 9.000, dok bi za 8. iznosio oko 10.000. Za niže razrede, s obzirom na manji broj predmeta, a samim tim i potrebnih knjiga, cene su niže - kaže prodavac iz Kragujevca.

Novi kompleti iz knjižara koštaju za osmi razred od 22.000 do 25.000, u zavisnosti od izdavača, za sedmi je slična cena, komplet potrebnih knjiga za šestake iznosi oko 20.000, dok je za petake oko 18.000.

Dolaze ljudi, raspituju se. Praksa pokazuje da se uglavnom radne sveske kupuju preko škole ili u knjižarama, jer su stare popunjene, a da je 80% roditelja u potrazi za polovnim knjigama - kaže prodavac knjiga.

Kada se sa spiska saberu potrebne sveske, olovke, lenjiri i sve sitnice školskog pribora - i tu je potrebno izdvojiti par hiljada dinara, s obzirom na aktuelne cene u različitim prodavnicama, a ako se na opremanje dodaju i troškovi nove obuće i odeće, onda i Kragujevčani, poput južnjaka, kažu da često nije dovoljna ni cela jedna plata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola

    19:37 // 23. 8. 2024.

    Nije ni deci zadovoljstvo kad idu u ove propale škole.

  • ED

    18:37 // 23. 8. 2024.

    Lepo daju u BG. I apsolutno ne razumljivo zašto nije kao ranije knjige ne uzimaju se u školi nego se kupuju.

  • MilosNis

    15:50 // 23. 8. 2024.

    @Lea
    U isto vreme najveci broj glasaca za vladajucu strukturu je sa juga. Ako realno gledas to pokazuje da je njima dobro i da njima ne treba nikakva pomoc drzave posto zadnjih 12-13 godina glasaju za iste ljude, da im je lose valjda bi ih smenili zar ne?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Mala deca, veliki ljudi! Bravo dečaci, bravo šampioni!

Dimitrije Đurđević čitalac

Tekst: Dečaci fudbaleri iz Niša postali šampioni, pa povređenom drugu odneli medalju

Pronađite nas na: