Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:15, 10. 7. 2024.

| Društvo

Zahvaljujući Tesli Niš je dobio svoju prvu hidroelektranu

Autor:Branka FilipovićIzvor:Južne vesti
Teslathinker-foto-Wikimedia
Danas je rođendan najvećem srpskom naučniku; foto: Wikimedia

Na današnji dan, 10. jula 1856. godine rođen je Nikola Tesla - srpski, a svetski pronalazač i inženjer elektrotehnike i mašinstva. Zahvaljujući Teslinim izumima, Niš je dobio svoju prvu hidroelektranu, a Nišlije su imale priliku da isprate prvi telefonski prenos koncerta iz beogradskog Kolarca.

Tesla je rođen u Smiljanu, današnjoj Hrvatskoj, putovao je širom sveta, ali u Nišu nikada nije bio. Malo se zna o povezanosti velikog srpskog naučnika i našeg grada.

Na inicijativu kralja Milana, 1895. godine održan je prvi telefonski prenos koncerata, direktnom linijom Beograd - Niš - Beograd.

Nišlije su, u sali hotela Evropa, mogle da čuju koncert Pevačke družine Stanković koji je održan u beogradskoj kafani Kolarac, dok su Beograđani slušali prenos nastupa Crkveno-pevačke družine Branko iz Niša.

Zvuk je tada prenošen telefonskom linijom, odnosno kablom, a da bi to prezentovali ovde u Nišu koristili su stare gramofone i zvučnike - objašnjava Vladimir Jovanović iz Turističke organizacije Niša.

Zahvaljujući Teslinom izumu, Niš je dobio i svoju prvu hidroelektranu Sv. Petka u Sićevu 1908. godine. Hidroelektrana Sićevo (1) Dašak istorije; foto: FB: Slike starog Niša i okoline

Kada je trebalo sprovesti Nišavu kanalima, seljani iz Sićeva su se usprotivili. Plašili su se da će im to oduzeti vodu za njihove vodenice, a i strahovali su od struje i požara koji je ona mogla da proizvede. U to vreme je Sićevo bilo podjednako velika i jaka opština kao Niš, čak su imali i svog narodnog poslanika - pojasnio je Vladimir Jovanović iz TON-a.

Tada je struja stigla u Niš, prvo na ulicama, a kasnije i u domove imućnijih građana. Ubrzo je svaki Nišlija poželeo da ima sijalicu bar u jednoj sobi.

Hidrocentrale sa početka 20. veka u Srbiji rađene su po principu Teslinih izuma. Naša hidroelektrana u Sićevu i dan danas radi sa tim istim turbinama, tako da je to pravi mali muzej. Sv. Petka nema toliku funkciju danas, ali je u potpunosti ispravna za rad - rekao je Vladimir Jovanović za Južne vesti.

Hidroelektrana Sv. Petka je prva hidroelektrana koju je opština finansirala. Ostale hidroelektrane u našem regionu su bile privatne, pravljene za potrebe tekstilne industrije.

Mi smo napravili ugovor sa EPS-om da, za potrebe turizma, možemo turistima ponuditi obilazak te hidrocentrale, ali je ona trenutno u rekonstrukciji, pa posete nisu moguće - navode iz Turističke organizacije Niša.

Inače, samo 3 godine nakon izgradnje Hidroelektrane na Nijagari po ideji Nikole Tesle, počeli su radovi na izgradnji Hidroelektrane “Sveta Petka” u selu Ostrovica u Sićevačkoj klisuri, koja je treća najstarija hidroelektrana u Srbiji.

Tadašnji predsednik Opštine Sićevo i prijatelj Nikole Tesle Mateja Radojković, iz zahvalnosti, uručio mu je u Beogradu 1892. godine dokument kojim je čuveni srpski naučnik postao počasni stanovnik Sićeva, čime je već 131 godinu povezan sa niškim krajevima.

Danas u Nišu radi Univerzitetska biblioteka Nikola Tesla, koja čuva njegovu obimnu bibliografiju. Teslino ime nosi i niška Elektrotehnička škola, jedno naselje, kao i jedan od gradskih bulevara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Нишлија

    20:59 // 15. 7. 2024.

    Ма лако је за њих они земенци да не кажем мунзе козна.....!!!!!!

  • Kњига

    19:00 // 10. 7. 2024.

    Постоји једна занимљива књига, "85 додина електрификације подручја електродистирбуције Ниш" штампана 1993. године. Аутор је инж. Драгољуб Пауновић. У њој има доста података.

  • Филозоф

    18:30 // 10. 7. 2024.

    Припремни радови на изградњи хидроелектране „Сићево“ започети су маја 1921. године након ангажовањем инжењера Деклера из Беча, са задатком да сними терен и прикупи потребне податке на основу којих је фирма „Siemens-Schuckert“ са којом је склопљен уговор требало да сачини одговарајуће пројекте. радови на изградњи су започели 8. октобра 1928. године, а изградња је заршена 1931. године...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: