Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:50, 9. 10. 2024.

| Društvo

Zdravstveni centar u Prokuplju pronašao američke džipove, kažu dobili ih od Grada

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
američka donacija domu zdravlja
Američka donacija Domu zdravlja za koju Zdravstveni centar tvrdi da su dobili od Grada; Foto: Lj. M.

Iako su u prvom odgovoru na tražene informacije o načinu korišćenja dva hibridna džipa negirali da poseduju vozila koja su donirali Amerikanci, u Zdravstvenom centru Toplica su se posle pisanja Južnih vesti ipak setili da imaju takva vozila koja su im ustupljena na korišćenje. U saopštenju objavljenom na sajtu te zdravstvene ustanove navode da je donacija primljena od Grada Prokuplja, ali su takođe napisali i da su vozila donacija Ambasade SAD. Odgovora ko i kako koristi ta vozila i dalje nema.

Ono što ostaje nejasno i izaziva sumnju jeste izostanak odgovora na važna pitanja o načinu korišćenja tih vozila, jer Južne vesti nisu dovodile u pitanje poreklo donacije, koje je nesporno, već su pitanja bila o nameni i načinu upotrebe tih terenskih vozila, što je do danas ostalo bez odgovora u Zdravstvenom centru. odgovor ZC Odgovor na nepostavljeno i ćutanje na postavljena pitanja Zdravstvenom centru; Foto: Lj. M.

Zdravstveni centar Prokuplje je, u skladu sa zakonom i na osnovu ugovora o davanju na korišćenje pokretnih stvari u javnoj svojini grada Prokuplja, dobio od lokalne samouprave dva džipa na korišćenje, koja se koriste za potrebe naše ustanove, a koja su donacija američke ambasade Gradu Prokuplju - piše na sajtu Zdravstvenog centra.

Kontradiktornost između prvobitnog negiranja donacije i kasnijeg priznanja, odgovor na nepostavljeno, a ćutanje na postavljena pitanja, dodatno podstiče sumnje u vezi sa upotrebom vozila koja su, kako je tokom prijema rečeno, namenjena medicinskim radnicima za obilazak pacijenata u udaljenim selima na teritoriji Prokuplja.

Novinari Južnih vesti su poslali novi zahtev Zdravstvenom centru da dostavi sve putne naloge, pređenu kilometražu od momenta prijema do danas, kao i informacije o relacijama na kojima su vozila korišćena, ko se prevozio i potpise vozača koji su ih koristili u cilju informisanosti građana o njihovom korišćenju.


Američka donacija vredna 89.000 dolara

U januaru 2023. godine, pred novinarima, nadležni iz tadašnjeg Doma zdravlja preuzeli su ključeve novih džipova u prisustvu predstavnika američke vojske i Ambasade u Beogradu.

U odgovoru na tražene informacije o njihovom korišćenju, Zdravstveni centar je odgovorio samo na nepostavljeno pitanje, navodeći da nisu primili nikakvu američku donaciju, iako je jasno da su znali o kojim vozilima je reč i ko ih je donirao, ali da su im formalno ustupljena preko prokupačke vlasti. donacija Zdravstveni centar ne zna ko je kupio vozila; Foto: Lj. M.

S obzirom na to da se radi o vrednoj donaciji američke Ambasade u Beogradu, javnost ima pravo da zna na koji način se ta vozila koriste i da li su u potpunosti u službi poboljšanja zdravstvenih usluga u ruralnim područjima na teritoriji Prokuplja, za šta su i namenjena.

Dva hibridna džipa su bila deo projekta finansiranog kroz Program humanitarne podrške Evropske komande Sjedinjenih Američkih Država (EUCOM).

Prilikom primopredaje vozila prisustvovali su šef Kancelarije za vojnu saradnju Ambasade SAD u Srbiji, potpukovnik Aleksandro Pedraza, kao i dr. Dragan Milić iz Niša, predsednik Kluba srpsko-američkog prijateljstva, koji je i najzaslužniji za taj poklon tadašnjem Domu zdravlja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vidak

    22:46 // 9. 10. 2024.

    Očigledno da je neko pokušao da pokrade donacije pa je osujećen.

  • Torpedo

    18:43 // 9. 10. 2024.

    Briga mnogo Ambasadora Hilla, sto se neki provincijalni, proruski lihvari vozikaju USA dzipovima, ima on to kolko hocete da daruje. Njegova uloga je da zasititi i omoguci svom slugi AV, da dozivotno vlada, jer ovaj lagano, po dogovoru, predaje Kosmet i ugurava Rio tinto!

  • Marko

    18:05 // 9. 10. 2024.

    Oni koji se na slikama smeskaju kada je bilo dodela kljuceva,bili su jako srecni sto su dobili dzipove da imaju da se vozikaju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Tople probe od oktobra, a građani pucaju na stotine evra leti na grejanje. Obogaćen vazduh uračunat u cenu.

Bumbar Čitalac

Tekst: Tople probe u Nišu u ponedeljak, početak grejne sezone zavisi od prognoze

Pronađite nas na: