Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:10, 6. 10. 2024.

| Društvo

Zeleno-levi front upozorava na opasnost rudarskih istraživanja u okolini Niša

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
rudarenje
Istražni radovi već krenuli; foto: Apollo Minerals Limited

Informacija da australijska kompanija "Apollo Minerals Limited" vrši istraživanja rude bakra i srebra na teritoriji grada Niša u blizini Niške Banje izazvala je i reakciju gotovo svih opozicionih partija u Nišu koje traže i skupštinsku raspravu, a u Zeleno-levom front naglašavaju da prate dešavanja oko rudarenja na teritoriji grada i tvrde da je Srbija trenutno pod opsadom rudarskih firmi iz čitavog sveta.

U Zeleno-levom fronti naglašavaju da je celokupna Vlada Srbije postala zagovaračka mašinerija rudarskih kompanija.

Ovim kompanijama se olako odobravaju istraživačke aktivnosti, dok lokalno stanovništvo nema nikakv uvid u planirane projekte rudnika. Nijedna kompanije neće raditi istraživanja ukoliko nema planove za rudarenje na datim lokacijama. Kako su građani i građanke Srbije izgubili svako poverenje u državne institucije zbog njihovog urušavanja, strahovi stanovništva i javnosti su potpuno opravdani - kažu u Zeleno-levom frontu.

Dodaju da rudarenje retkih metala često dovodi do davastacija zamljišta, zagađenja podzemnih voda i uništenja biodiverziteta, pa ja za odluku o pokretanju rudnika naophodna participacija čitave javnosti, lokalnog stanovništva i garancija države da će vršiti redovnu kontrolu.

Inače, na prostoru kod niških sela Gornja Studena i Bancarevo, koje se nalaze na obroncima Suve planine, australijska kompanija Apollo Mineral Limited je počela bušenje u potrazi za mogućim nalazištem bakra i srebra u blizini vrelo Studena, jedno od izvorišta kojim se vodom snabdeva Niš.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike kažu da će se istraživanja i radovi izvoditi jedino u skladu sa uslovima koje je propisao Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Kako je kompanija "Apollo Mineral" saopštila na svom zvaničnom sajtu, bušenje na dubini od 600 metara počelo je na lokaciji Studena, jednoj od potencijalnih nalazišta koji su deo njihovog projekta u Srbiji - "Beogradski projekat bakra".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marina Adamović

    15:56 // 6. 10. 2024.

    Istraživanja rude bakra i srebra na teritoriji grada Niša u blizini Niške Banje izazvala je i reakciju ne samo opozicionih partija u Nišu, već i ljudi koji ne pripadaju nijednoj partiji. Protive se svi koji piju vodu, jedu hranu sa te teritorije, dišu njen vazduh, čuvaju decu. Prodajući zemljište, ne stvarate ekonomske tigrove

  • Pera

    15:34 // 6. 10. 2024.

    Tišina tamo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Južne vesti juče objavile članak a od jutros je počelo sa čišćenjem i sređivanjem ispred stanice kod lokomotive. Posao završili za tri sata, eto koliko je bilo potrebno da se bar nešto dovede u red

Vremeplov Čitalac

Tekst: Glavna železnička stanica u Nišu - nekada puna života, sada pusta i zaboravljena

Pronađite nas na: