Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:32, 5. 9. 2024.

| Ekonomija

37 gradskih prostora u Nišu dato bez kirije, Zavetnici tako koristili lokal 3 godine

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
zavetnici-kalča-foto-fbsrpskastrankazavetnici
foto: FB Profil Srpska stranka Zavetnici Niš

Najmanje 37 poslovnih prostora koji su vlasništvu Grada Niša koristio se bez ugovora i plaćanja, a među njima je i lokal u TC “Kalča”, koji su od 2019. do kraja 2023. godine koristili “Zavetnici”, pokazao je izveštaj Državne revizorske institucije kojim su analizirali finansije. Bez ikakvog plaćanja nadoknade dat je i prostor na Gradskom polju na kome je, kako ističu iz DRI, neregistrovano prihvatilište za nezbrinute pse kojim upravlja fizičko lice.

Da Grad Niš ne brine o svojoj imovini, kao i da uopšte i nema validnu evidenciju o njoj, zamerka je DRI u novom izveštaju.

Kao nepravinosti ističu i što sa zakupcima nemaju zaključene ugovore, kao i da često ne naplaćuju zakup.

Najmanje 37 jedinica poslovnih prostora dato je na korišćenje bez zaključenog ugovora ili drugog pravnog akta - navodi se u izveštaju DRI.

Ističu i da su dva poslovna prostora prikazana kao prazna u izveštajima Gradske uprave, a da su zapravo data na korišćenje bez plaćanja naknade.

Jedan od njih je prostor od oko 46 metra kvadratna u Tržnom centru “Kalča” koji su koristili Srpski sabor “Zavetnici” od maja 2019. godine do decembra 2023. godine, baš u periodu kada su bili opozicija.

Kako piše u izveštaju DRI, oni su taj prostor dobili samo na osnovu rešenja gradonačelnice, a da se pritom ne zadužuju.

Prema dostavljenoj dokumentaciji, mesečna zakupnina za navedeni prostor iznosila bi 9.702 dinara, odnosno u konsolidovanom bilansu stanja manje su iskazana potraživanja za zakupninu u periodu od maja 2019. godine do 31.12.2023. godine najmanje od 543 hiljade dinara - piše u izveštaju.

zavetnici-kalča2-foto-fbsrpskastrankazavetnici foto: FB Profil Srpska stranka Zavetnici Niš Poverenik Zavetnika za Nišavski okrug Vili Hadžić kaže da je čuo za taj lokal, ali da je on koristio Srpski sabor ", a ne stranka "Zavetnici" i da je reč o drugom pravnom licu.

Pokret Srpski sabor "Zavetnici" ne znam da li više postoji, mislim da ne postoji. A Srpska stranka "Zavetnici" je drugo pravno lice - kaže Hadžić.

Međutim, upravo je Srpski sabor 2019. godine postao Srpska stranka "Zavetnici", pa tako na zvaničnom Fejbsuk profilu ove stranke stoje fotografije iz ovog lokala, kao i poziv na njegovo otvaranje novih prostorija Gradskog odbora stranke upravo u "Kalči", u lokalu 56.

I uvidom u podatke APR-a, vidi se da je Srpska stranka "Zavetnici" dobila rešenje u upisu u registar 14. avgusta 2019. godine.


Azil za pse u navodno praznom prostoru

Drugi gradski prostor koji za koji su revizori videli da ipak nije prazan, iako to pokazuju podaci Gradske uprave, jeste na Gradskom polju i veličine je preko 300 kvadrata.

Poslovni prostor u Nišu, u Tvrđavi, Gradsko polje bb ukupne površine 324m2 je u trenutku primopredaje Gradu Nišu od strane Kluba za konjički sport „Čegar“ (po isteku važenja ugovora o zakupu) zatečen je korisnik fizičko lice koje bez pravnog osnova koristi poslovni prostor sa oko 450 pasa, što je konstatovano zapisnikom o primopredaji poslovnog prostora od 21.1.2015. godine. Po navedenom osnovu Gradska uprava je Gradonačelniku uputila više urgencija u prethodnom periodu (2016. godina) ali od tad ovo fizičko lice koristi poslovni prostor bez pravnog osnova i bez zaduženja i bez plaćanja bilo kakve naknade - navodi se u izveštaju.

Ističu i da su dobili informacije od Gradske uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove da nemaju saznanja da na teritoriji Grada postoji azil za pse koji nije formiran u skladu sa zakonom.

U izveštaju DRI se navodi da postoji najmanje 16 korisnika poslovnog prostora koji ne izmiruje redovno svoje obaveze po osnovu zakupa poslovnog prostora, ali da Grad Niš nije preduzeo mere za naplatu potraživanja, odnosno za raskid ugovora o zakupu.

Zameraju iz Državne revizorske institucije i to što Grad Niš nije vršio kontrolu potrošnje i redovnog izmirivanja računa za struju od zakupaca prostora, pa su nastala velika dugovanja nakon izlaska zakupaca iz lokala i ujedno postalo nemoguće da se sprovede novi konkurs za zakup.

Kao primer navode jedan lokal u Mesnoj zajednici „Donja Studena“ u kojem je dug za struju od 10,5 miliona dinara.


Grad Niš ne zna ni šta ima od imovine, odnosno stanova

izvestaj dri foto: printscreenEvidencije poslovnog prostora koje vode Gradska uprava za imovinu i održivi razvoj i Gradska uprava za finansije u Nišu nisu međusobno usaglašene i njihovi podaci se razlikuju, navode iz DRI. U jednoj Upravi stoji brojka od 555 prostora, a u drugoj 476.

Grad Niš u svojim poslovnim knjigama nije evidentirao najmanje 754 jedinice poslovnog prostora, 2.448 jedinica stambenog prostora, 16 jedinica sportskih objekata i 1.160 jedinica zemljišta za koje je u RGZ- u upisan kao imalac prava - objašnjava se u izveštaju DRI.

Navode da se u podacima Uprave najmanje jedan stan se vodi duplo na adresi, kao i da postoje podaci su neki stanovi zakupljeni, a zapravo su prazni.

U poslovnim knjigama i u konsolidovanom bilansu stanja manje su iskazana potraživanja za najmanje 80 stambenih jedinica kod kojih su ugovori o zakupu istekli, a korisnici su i dalje u stanu, što nije u skladu sa članovima 6 do 12 Uredbe o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom i davanja u zakup stvari u javnoj svojini, odnosno pribavljanja i ustupanja iskorišćavanja drugih imovinskih prava, kao i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda - konstatuju iz DRI.

Ističu i da Grad Niš za najmanje 52 stana koji su bespravno useljeni nije sproveo postupke prinudnog iseljenja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • miki

    11:30 // 6. 9. 2024.

    Interesntno je da ovaj izvestaj dolazi posle izbora.

  • Dragan Petrovic

    20:00 // 5. 9. 2024.

    Cemu kuknjava nad prolivenim mlekom...postojale su institucije,sudstvo,policija privredni kriminal,inspekcije,a sad ko je kriv sto nisu radili svoj posao,a i dalje nastavljaju da NE RADE..samo tako,DNO je veoma blizu....`bagra i dalje nastavlja rastakanje Svrbije...cekajte kad dodju sa Kosova,jos da im Kurti rasturi zdravstvo i obrazovanje,da bude kompljet...

  • Bata Raka

    19:37 // 5. 9. 2024.

    Pogledajte samo stav ovog "zavetnika" u farmerkama i sve će vam biti jasno....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: