Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:47, 12. 6. 2024.

| Ekonomija

Aerodrom u Nišu beleži pad putnika od 18%, a skok kargo prevoza od 680%

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
aerodrom
Manje letova, manje i putnika; Foto: arhiva JV

U prvih pet meseci 2024. godine kroz aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu prošlo je 134.789 putnika, što je 18% manje u odnosu na isti period prošle godine kada ih je bilo nešto više od 164 hiljada. Ono što je znatno "skočilo" jeste kargo prevoz robe i to za 680%.

Kako pokazuju statistički podaci objavljeni na zvaničnom sajtu niškog aerodroma, putnika je u ovoj godini znatno manje u odnosu na 2023. godinu. Manje je i letova, pa je od januara do kraja maja u 2024. godini letelo 653 aviona, dok je u istom periodu prošle godine bilo 718 aviona koji su sletali i poletali iz Niša.

Najviše putnika u ovoj godini bilo je u maju - 30.176, ali je to manje u odnosu na maj prošle godine kada ih je bilo 37.646.

Sa druge strane, raste prevoz robe. Dok je u prvih 5 meseci 2023. godine sa niškog aerodroma prevezeno nešto više od 14 hiljada kilograma robe, u prvih 5 meseci ove godine je to cifra od preko 110 hiljada kilograma. Samo u maju na aerodrom u Nišu sletelo je 13 kargo aviona koji su prevozili nešto više od 67 tona robe.

statistika aerodrom foto: aerodromisrbije.rs/rs/statistika/

Na smanjenje broja putnika svakako je uticalo ukidanje određenih linija - u februaru prošle godine ukinuta je linija do Bergama, a potom u novembru do Malmea, a i letovi do Dortmunda.

I dok su iz Wizz air-a saopštili da u letnjoj sezoni neće leteti iz Niša do Beča i Dortmunda, Rajaner je od marta vratio letove do Stoklohma.

Sa niškog aerodroma trenutno ima letova ka Bazelu, Beču, Beogradu, Franfurtu, Istanbulu, Kelnu, Ljubljani, Malti, Memingemu, Stokholmu, a tu su i sezonski letovi (Krf od 2. juna, Atina od 16. juna i Tivat od 19. juna).

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Doktorka

    00:03 // 14. 6. 2024.

    Pa kad bi vratili letove,naravno da bi bilo više putnika!!!Koliko puta sam samo letela za Dortmund i avion je uvek bio pun,zaista se logično nameće pitanje-kome to ide u korist da se tako ukidaju letovi!!?Sada naravno moram da letim za Beograd, pa da se maltretiram dodatno vožnjom do Niša, što naravno više i košta. Loš posao direktore koji god da si!

  • Cupomoting

    16:39 // 13. 6. 2024.

    Vala , koga su postavili za direktora , dobro ga nisu još zatvorili. Al ako Zdravkovic ostane , aerodromu se ne pise dobro .

  • đuro

    08:54 // 13. 6. 2024.

    ko beše ministar saobraćaja kada dadoše Aerodrom..?..ekspert iz g17 ili neko drugi.?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Uzeće mu prednji točkić?

Vladica Petrović čitalac

Tekst: Prijava protiv Nišlije - vozio električni trotinet sa preko 2 promila alkohola

Pronađite nas na: