Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:15, 11. 7. 2024.

| Ekonomija

Amerikanci prave školu u Prokuplju, investicija oko milion dolara

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
specijalna škola
Potpuno ruiniran objekat škole; Foto: Lj. M.

Potpuno novu zgradu od oko 1.000 kvadrata, sa podrumom, prizemnim delom i spratom u kojoj će biti smešteni đaci sa posebnim potrebama sa teritorije Topličkog okruga koji će pohađati osnovnu školu, sagradiće u Prokuplju Kancelarija za vojnu saradnju Ambasade SAD u Srbiji. Radovi na izgradnji objekta koju će sa oko milion dolara u potpunosti finansirati Amerikanci trebalo bi da počnu na jesen, nakon što se završe sve procedure i dobiju neophodne dozvole.

Nova zgrada biće prilagođena specifičnim potrebama dece sa invaliditetom i drugim posebnim potrebama, a u planu je da objekat bude potpuno pristupačan, sa modernom infrastrukturom koja će omogućiti lakši pristup i korišćenje svih prostorija, čime će znatno unaprediti uslove za obrazovanje i razvoj tih učenika. krov škole Krov posle svake kiše prokišnjava; Foto: Lj. M.

Izgradnja Specijalne škole će pružiti neophodnu podršku i obrazovanje deci sa posebnim potrebama, čime ćemo unaprediti kvalitet njihovog života i obrazovanja. Zahvalni smo našim prijateljima koji su prepoznali važnost ovog projekta i odlučili uložiti značajna sredstva u njegovu realizaciju. Ova donacija je deo šire humanitarne misije koja ima za cilj poboljšanje životnih uslova i pružanje podrške lokalnim zajednicama i jedna je od najvećih do sada u Srbiji - rekao je Zlatan Miljković, načelnik Topličkog okruga.

Dodaje da je ta investicija važna za Prokuplje, ali pre svega za decu koja će pohađati tu školu, jer će nakon useljenja u novu zgradu dobiti najsavremenije uslove za obrazovanje, a novi objekat će olakšati rad nastavnog osoblja i omogućiti im da pružaju kvalitetnije obrazovanje i podršku učenicima. miljković, hil, milić Miljković, Hil i Milić na prijemu u ambasadu SAD; Foto: Lj. M.

Posebno je važno da sve američke donacije uvek završe tamo gde su i najpotrebnije, a to su pre svega bolnice, ustanove koje se brinu o ljudima sa posebnim potrebama, školskim ustanovama - rekao je Miljković.

Osim izgradnje škole, u planu je izgradnja i prateće infrastrukture, od ograde, pristupnih staza, parkinga do spoljne rasvete, a postojeći objekat će biti srušen tek nakon izgradnje novog.

Donacija je odobrena na predlog Kluba srpsko-američkog prijateljstva i saradnje u Nišu, podružnice u Prokuplju.


Objekat stare škole neuslovan za nastavu

Osnovnu školu za učenike sa smetnjama u razvoju trenutno pohađa 27 đaka mahom iz Prokuplja, ali i ostalih opština Topličkog okruga. škola Škola neuslovna za učenike i nastavu; Foto; Lj. M.

Škola je osnovana 1973. godine, a useljena je u staroj zgradi koja je sada potpuno neuslovna, zimi je gotovo nemoguće zagrejati učionice, a posle svake kiše krov prokišnjava pa preti i urušavanje pojedinih delova plafona.

U školi trenutno radi 20-ak zaposlenih koji, bilo kao nastavni radnici ili pomoćno osoblje, svakodnevno brinu o đacima.


Uspešna saradnja Kluba američko-srpskog prijateljstva na jugu Srbije sa ambasadom SAD-a

Početkom 2023. godine prokupački Dom zdravlja je dobio dva terenska hibridna vozila čija je vrednost 89.000 dolara, a radilo se o donaciji od strane američke ambasade u Beogradu. Donacija je bila deo projekta koji finansira Program humanitarne podrške Evropske komande Sjedinjenih Američkih Država (EUCOM).

Osim te donacije koja omogućava medicinskom osoblju Doma zdravlja da lakše i brže stignu do svakog pacijenta, ma gde i u kom udaljenom selu na teritoriji Prokuplja se on nalazio, krajem marta 2022. godine Udruženje obolelih od mišićnih i neuromišićnih bolesti u Prokuplju dobilo specijalizovani kombi za prevoz osoba sa invaliditetom, kapaciteta šest mesta za sedenje i dva za invalidska kolica čija je vrednost 37.000 dolara, a koje je takođe donirala američka ambasada. Miljković Miljković se zahvalio američkim prijateljima za donaciju vozila za Dom zdravlja; Foto: Lj. M.

Iz godine u godinu naša saradnja sa anmasadom Amerike je sve uspešnija. Prijateljski odnos američkog i srpskog naroda nikada nisu dovedeni u pitanje, a donacije koje pristižu su od velikog značaja za zajednicu i sve građane Prokuplja - rekao je Miljković.

Glavni partner i prijatelj u realizaciji ovakvih humanitarnih projekata, jeste američka vojska, posebno Komanda američke vojske za Evropu, koja već godinama unazad obezbeđuje brojne donacije u čitavoj Srbiji, a čija ukupna vrednost prelazi tri miliona dolara.

Inače, predsednik Kluba srpsko-američkog prijateljstva formiranog 2014. godine je poznati niški doktor Dragan Milić, a Klub u Srbiji broji preko 8.100 članova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Simić Sima Mijat

    18:07 // 12. 7. 2024.

    Pa zar je moguće da jednu školu u jednom gradiću u Srbiji, ti "veliki" partneri prave. Pre bih rekao da je ovo plaćeno iz budžeta Republike Srbije, da je rečeno da su "američke investicije", kako bi vučić opravdao navodne zapadne investicije. A još veća sramota je što onaj dr Milić, koji je navodno opozicija, saradnik blizak američkim vlastima.

  • Nišlija 1

    10:00 // 12. 7. 2024.

    Zašto ne kažu da je to ratna ošteta a ne donacija zato što bi onda trebali da naprave sve škole u Srbiji i toje DIL SA VLAŠĆU .
    DOKLE VIŠE SVI OBMANJUJETE GRAĐANE SRBIJE.
    NIKO TI NEĆE POKLONITI NEŠTO POĐITE OD SEBE DALI BI POKLONILI IZGRADNJU ŠKOLE U AFRIKU.

  • Dr Milic i Nis

    22:13 // 11. 7. 2024.

    Koliko je ovaj covek uradio za nas grad je nemerljivo. I pored pljuvanja od strane neuspesnih i ljubomornih i dalje ne staje kako bi ucinio jos vise ponajvise za obicne ljude i obican svet. Pitam se da li ga nas grad uopste i zasluzuje… verovatno da sudeci po neverovatnoj podrsci koju je dobio na izborima. Realno jedini covek koji zasluzuje da bude gradonacelnik Nisa je on..

    • Irena

      22:42 // 11. 7. 2024.

      Da je srece i pravde on bi bio gradonacelnik.Spasiti jedan zivot je mnogo a kamoli on sto je sa svojim kolegsma uradio.Neshvataju koliko bi bolje bilo

    • rene

      09:51 // 12. 7. 2024.

      mani te hvalospeve...priče talasanja i obećanja su jedno A realni dometi su drugo..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: