Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:55, 5. 9. 2024.

| Ekonomija

DRI zamera Gradu što im "Nišvil" nije pravdao troškove, Blagojević kaže da je sve ispravno

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Nišvil
Nepoznato i gde je završio novac od prodaje karata, sponzora i donatora na prošlogodišnjem "Nišvilu"; ilustracija; foto: Nikola Đukić

U izveštaju Nišvila za prošlu godinu nije navedeno za šta je potrošeno oko 36,2 miliona dinara od prodaje karata, donatora i sponzora, navode iz Državne revizorske institucije. Osporeni su i troškovi za noćenja po hotelima od 2,7 miliona i ketering od 1,5 miliona, objavila je DRI. Direktor Nišvila Ivan Blagojević kaže da DRI sprovodi "birokratsko iživljavanje" i da on ima izveštaj nezavisnih revizora, koji pokazuje da je sve ispravno i da je "svaki dinar opravdan".

Revizori su poslednjih meseci kontrolisali finansije Grada Niša i našli niz nepravilnosti, o kojima su pisali na 313 strana.

Nišvil prvo veče (15) Dosta nepravilnosti; ilustracija; foto: Jelena MišićNeke od tih nepravilnosti odnose se i na prošlogodišnji Nišvil, održan od 4. do 13. avgusta, jer nije poznato gde je završio novac od prodaje ulaznica, niti novac od sponzora i donatora.

Za koje namene su utrošena sredstva koja su pribavljena od sponzora i donatora u iznosu 27.396.000 dinara i od prodaja karata u iznosu 8.860.000 dinara u izveštaju nije navedeno. Iz budžeta Grada je preneto i utrošeno u iznosu koliko je i planirano (35 miliona dinara) - pišu iz DRI.

Pored 35 miliona od Grada, ugovorom je bilo definisano da će Nišvil obezbediti 42 miliona dinara za održavanje festivala, ali je obezbeđeno 36.256.000, pa revizori ističu da se ne zna gde je “otišlo” još 5.744.000 dinara.

Osnivač i direktor Nišvila Ivan Blagojević kaže da je za prošlogodišnji festival Nezavisna revizorska kuća iz Beograda, koja ima dozvolu Narodne banke Srbije, odradila izveštaj i da on pokazuje da je sve ispravno. Smatra da DRI sprovodi "birokratsko iživljavanje".

Gomila stvari ima koje su drastično različite u odnosu na nekadašnji rad DRI. Njihova pravila su zastarela, besmislena i vode samo disciplinovanju javnih ustanova i preduzeća. Neka pogledaju izveštaj Nezavisne revizorske kuće. Naša dokumentacija je ispravna i svaki dinar je opravdan, kamo sreće da još neko tako radi. Radimo velike evropske projekte, uvek angažujemo revizore i radimo to najbolje u ovom delu Srbije sigurno - navodi on.

Za smeštaj tokom trajanja festivala isplaćeno je ukupno 2.750.000 dinara za 1.002 noćenja, i to hotelima Vila Nova Niš, Duod Niš, Downtown rooms Niš, Vidikovac, MPS trend Niš, The regent club, Maloj vazdušnoj banji, Vinoteci, Studentskom centru i Centru za stručno usavršavanje.

Međutim, iz Državne revizorske institucije navode da Nišvil nije dostavio dokaze o tome ko je koristio noćenja sa ishranom i da li je reč o učesnicima festivala, već je dostavljena samo informacija o broju ljudi koji su koristili noćenja, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu.

Ukupno 1,5 miliona dinara koštao je ketering za Nišvil 2023, ali takođe nema dokaza o tome ko je koristio te usluge. Reč je o uplatama na račune Bisera, Nišlijske mehane, Male vazdušne banje, Tehno mašine, Fair Play-a, UR MTM izvora, Le Kang-a i NG tima.

Ivan Blagojević "Birokratsko iživljavanje", kaže Blagojević; foto: Nikola ĐukićBlagojević kaže da Ministarstvo finansija propisuje da faktura i ugovor imaju jednaku snagu i tvrdi da je fakture iz restorana dostavio.

Između ostalog, moramo da pravdamo ko je šta jeo i pio. Ja im prilažem fiskalni račun gde piše koliko košta supa, koliko salata itd. Ako treba da prilažem ko je šta koliko pojeo, treba da uzmem godišnji odmor samo za to. Restoran dostavi spisak namirnica i fiskalni račun. Oni insistiraju da ja sa njima napravim ugovor. Zašto bih ako postoji specifikacija usluga? To je priča o tome da oni ne priznaju da faktura ima snagu ugovora. Imaju po hotelima informacije i o tome ko je gde spavao. Ko će sad od nas da pravi te analize - ističe direktor Nišvila.

Revizori ističu i da su u Agenciji za privredne registre zasebno upisani Udruženje Nišvil fondacija i Fondacija Nišvil i da oni imaju istog osnivača, koji je zaključio ugovor o manifestaciji sa Gradom, ali da nije jasno ko je sproveo manifestaciju Nišvil - da li fondacija ili udruženje.

Objavljeni godišnji finansijski izveštaj za 2023. ostvareni prihodi Fondacije Nišvil iznose 35.002.000 dinara (koliko je iz budžeta Grada preneto), a uvidom u godišnji finansijski izveštaj za 2023. ostvareni prihodi Udruženja Nišvil fondacija iznose 75.118.000, od čega su prihodi od donacija, dotacija i subvencija 57.498.000 dinara. Na osnovu navedenih podataka, nije jasno ko je sproveo manifestaciju - piše u izveštaju.

Zamerke se odnose i na to što je direktor fondacije istovremeno član Saveta festivala, pa on predlaže program, a zatim takođe on, u ulozi člana Saveta, odlučuje da li će taj predlog biti usvojen. Kao nepravilnost je izdvojeno i to što je Savet Nišvila usvojio program festivala bez prethodno nabavljenog mišljenja Gradske uprave za finansije.

Savet festivala je prihvatio obavezu da se iz budžeta Grada obezbede sredstva u iznosu 35 miliona dinara, iako su Odlukom o budžetu Grada Niša za 2023. za ove namene obezbeđena sredstva u iznosu 30 miliona dinara, dok je ostatak sredstava u iznosu 5 miliona dinara obezbeđen iz tekuće budžetske rezerve dana 13. februara 2023, odnosno preduzete su obaveze iznad odobrene aproprijacije za 5 miliona dinara - piše u izveštaju revizora.

Zaključak da on ne može da bude član Saveta Nišvila, Blagojević smatra besmislenim i dodaje da DRI "maltretira" ustanove u kulturi.

Pričaju gluposti, da Ivan Blagojević, osnivač i direktor, ne može da bude član Saveta ili da one jadne sopstvene prihode što prikupimo treba da pravdamo ili uplaćujemo na žiro-račun Grada. Kad Grad bude finansirao 100% Nišvil, to je realno. U ovoj situaciji, neka Grad pravi ugovor kakav hoće sa Nišvilom, mi ne moramo da imamo ugovor sa Gradom. Nama je daleko jednostavnije da se odreknemo sredstava Grada na ovaj način kako oni posmatraju kontrolu i da radimo neki skromni Nišvil sopstvenim sredstvima. Trpim osam članova Saveta iz Grada bez ikakvog razloga, jedini sam i sad ni to ne mogu da budem po njihovim teorijama. Oni su precenili svoja ovlašćenja i počeli da tumače to na neki pogrešan način koji ništa neće doneti kulturi - zaključuje Blagojević.

Smatra da propisi moraju da se promene, ali da je to već pitanje za uprave. "Gomilom birokratije", ističe, Nišvil nije u stanju da se bavi.

Imamo obaveze prema donatorima, sponzorima, ako je bio određeni broj ljudi, to ne znači da su svi kupili karte. Recimo, Grad je dao 35 miliona. Kada bismo mi vratili prihod od karata, pa prihode od sponzora i donatora, Grad bi još zaradio na nama, a ko će nama da plati ljude - pita Ivan Blagojević.

Podsetimo, u izveštaju DRI o finansijama Grada Niša utvrđene su brojne nepravilnosti - od trošenja novca građana po kafanama, preko ispumpavanja para iz budžeta preko Štaba za vanredne situacije, privremenih i povremenih poslova, usluga konsultanata, računa za gorivo, arčenja gradske imovine do jednog sata Svarovski za koji se ne zna gde je završio.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika 1

    17:16 // 6. 9. 2024.

    Blagojeviću kod privatnih revizorskih kuća možeš da naručiš izveštaj kaka ti valja a ovi iz DRI birokrate, gledaju sve i registruju sve muljave. Ne brini nego potraži dobrog advokata.

  • Anoniman

    23:44 // 5. 9. 2024.

    Jel ovo onaj sto je hteo i zimski Nishvill i da zatvara tvrdjavu? Dosla drzava da klepi po ushi sto nisi dao pare, a? Mnogo si buchan bio a drzavi nisi dao deo izgleda.

  • Auttrikter

    20:35 // 5. 9. 2024.

    Ko s djavolom tikve sadi...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Vanredna situacija u Nišu je zadnjih 12 godina svakodnevno...

Dragan čitalac

Tekst: Istraga fingiranja vanrednih situacija u Nišu stoji u mestu, Tužilaštvo čeka izveštaj policije

Pronađite nas na: