Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 21. 6. 2024.

| Ekonomija

Kako izgleda dualno obrazovanje u niškoj Trgovinskoj školi - nastava u kompanijama i plaćena praksa

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
trgovina-foto-rpknis
Učenje kroz rad; foto: RPK Niš

Jedna od prvih škola u Nišu koja školuje đake po dualnom modelu obrazovanja jeste Trgovinska škola, što praktično znači da učenici jedan ili dva dana u nedelji provode umesto u klupama u trgovini, uče kroz rad, a praksa im je plaćena 100.000 na godišnjem nivou, uz bonus koji daju kompanije i država.

Kako objašnjavaju iz Trgovinske škole, dualno obrazovanje je moguće za smetove trgovinski tehničar i trgovac, a sve se dogovara na osnovu potražnje privrede i u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom.

Tako je pet kompanija uključenih u sistem dualnog obrazovanja koje posluju na teritoriji Nišavskog upravnog okruga ponudilo ukupno 30 mesta za ova dva obrazovna profila u predstojećoj 2024/2025. školskoj godini.

Učenici obavljaju praktičnu nastavu po dualnom modelu, učenje kroz rad, koje podrazumeva jedan do dva dana nedeljno u kompanijama i tim danima nema nastave u školi. Reč o kompanijama DM, Deichmann, P…S…fashion, Zavod za udžbenike, AS, Čičo Ričo..Praksa je plaćena i na godišnjem nivou iznosi do 100.000 uz značajan bonus kompanije i podrške države od 45.000 - navode iz Trgovinske škole.

Ističu da te kompanije često angažuju učenike i za plaćeni honorarni rad preko učeničkih i omladinskih zadruga, i to tokom letnjih meseci i za onda kada imaju povećan obim posla, kao što je oko novogodišnjih ili uskršnjih praznika.

Kažu da učesnici nakon završenog školovanja imaju i mogućnost da se zaposle u kompanijama u kojima su obavljali praksu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran Petkovic

    00:09 // 22. 6. 2024.

    Stvaranje jeftinih radnika. Bez mogucnosti da radi neki drugi posao jer je nedovoljno obrazovan. Idealna nova klasa robova koja ce da glasa sta im gazda kaze.U ovoj drzavi vracamo se korenima robovlasnistva.

  • Naissus

    18:48 // 21. 6. 2024.

    U Titovu "trulu Jugoslaviju", to je bila najnormalnija stvar. Niste smislili ništa novo

  • Luka

    18:08 // 21. 6. 2024.

    Uskoro će da uvedu i obavezan, neplaćeni "probni rad" koji bi trajao godinu dana, do dve, kako bi narod "ulagao u sebe", a ti narode slavi kapitalizam.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Neka ovi političari dođu na +40 kad nema vode da žive gde smo mi živeli, pa neka odavde bistre politiku.

Glupost čitalac

Tekst: Niška opozicija traži saslušanja, hapšenja i suđenje bivšoj gradonačelnici zbog izveštaja DRI

Pronađite nas na: